Bazı bilgi kaynaklarına göre, “Can sıkıntısı, bir kişinin özellikle yapacak bir şeyi kalmadan bıraktığı zaman, yaşadığı çevreye ilgi duymadığı veya bir gün ya da dönemin sıkıcı ya da sıkıcı olduğunu hissettiği zaman yaşanan duygusal ve bazen psikolojik bir durumdur.” Bu hayatın bir parçası ama bazen, eğilimi gerektiren ...
İç sıkıntısı sebepsiz yere endişe, üzüntü, keder, karamsarlık, korku gibi hislerin duyulması halidir. Bu durum kişide kalp çarpıntısı, solunum hızlanması, sindirim zorluğu ve kramplar gibi şikayetlere yol açabilmektedir.
Can sıkıntısını giderecek en iyi aktivitelerin başında oyun oynamak gelir. Eğer yalnız bir izolasyon geçiriyorsanız zaman geçirmek için bulmaca, puzzle ve video oyunlarıyla meşgul olabilirsiniz. Çevrim içi oyun topluluklarına katılabilirsiniz ve hatta arkadaşlarınızı toplayıp sanal bir oyun gecesi düzenleyebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Nedensiz üzüntü, endişe, karamsarlık, keder, korku ve benzeri hislerin var olması iç sıkıntısı olarak adlandırılmaktadır. İç sıkıntısı sonucunda solunum hızlanması, kalp çarpıntısı, kramplar ve sindirim güçlüğü yaşanabilmektedir.
Stres yüksek tansiyon, baş ağrıları, kas gerginliği, sindirim sorunları gibi fiziksel yakınmalara; ağlama krizleri, değersizlik duyguları, huzursuzluk ve endişe gibi ruhsal yakınmalara ve boşluk hissi, hayatın anlamını yitirmesi, aşırı kafa karışıklığı gibi manevi sorunlara neden olur.
Anlık olarak gelen kötü bir şey olacakmış şeklinde endişeli haller, sürekli terleme, ellerde titreme hali, nefes darlığı, odaklanma sorunları, huzursuzluk ve panik hali anksiyete krizi belirtileri arasında yer almaktadır.
Canınız sıkıldığında tek yapabileceğiniz şey yürüyüş yapmak, ağaçlara bakmak, hayvanlarla ilgilenmek, ailenizle ya da arkadaşlarınızla sohbet etmek. Daha sonra hayatımızda kitaplar yaygınlaştı, radyo ve televizyon hemen her eve girdi.
Yoğun çalışma temposu veya oksijenin az olduğu ortamda uzun süre bulunmak gibi hâricî sebepler ile bedenî bazı rahatsızlıklar da iç sıkıntısına sebep olabilir. Ancak kişi bazen kendisini kabz hâline sokan şeyin ne olduğu fark edemeyebilir. Hiçbir neden olmadığı halde gönül darlığı yani kabz hali yaşanabilir.
Manevi Stres
Bu sıkıntıya neden olan krizler veya kayıplar çok çeşitlidir. Önemli bir kişinin ölümü, işsizlik, statü kaybı, maddi zorluklar veya önemli bir hastalık, vücudun bir uzvunun kaybı veya beden imajında bir değişim bu nedenler arasında sayılabilir.
İç sıkıntısı, kötü bir şey olacakmış hissi, sinirlilik, huzursuzluk, gelecekle ilgili endişeli beklentiler, olayların hep kötü yönlerini görme, karamsarlık, kontrolünü ya da yaşamı kaybetme korkusu anksiyete durumlarında sık rastlanan belirtilerdir.
Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.
Genellikle yüksek tansiyon için kullanılan beta blokerler, anksiyete bozukluklarının bazı fiziksel semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Hızlı kalp atışını ve titremeyi hafifletebilirler.
Genel olarak, çoğu psikoterapi hastası 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini bildirir. Bununla birlikte, depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve daha uzun süreler görülmüştür. Genellikle 1-2 ay içinde ve 3-4 kez belirgin düzelme görülür.
Yaygın anksiyete bozukluğu, ilaç tedavisi, psikoterapi, gevşeme terapisi gibi pek çok farklı yöntem ile tedavi edilebilmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisinde en sık kullanılan yöntem ise psikoterapidir. Özellikle bilişsel davranışçı terapi, yaygın kaygı bozukluğu tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir.
Can sıkıntısı, ilginç ve keyifli uyaranların eksikliğinden kaynaklanır. Çocuğun huzursuz, kapana kısılmış ve mutsuz hissetmesine neden olur. Bazı çocuklar kendi kendilerini oyalayabilir, ancak çoğu büyüyünceye kadar kendi kendine sıkıntısını geçirecek uyaranları keşfedemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri