Bir yakın akrabasından kendisine önemli miktarda miras kalan kimselere mirasyedi denmektedir. Bunun yanında savurgan olan kişiler için de bu kelime kullanılmaktadır.
Miras, bir kuşağın kendinden sonraki kuşağa bıraktığı şey anlamı bulunmaktadır. Kan hısımları, sağ kalan eş, evlatlık ve devlet, mirasçılar arasında yer almaktadır. Yasal mirasçıların belirlenmesi, zümre sisteminin bir getirisi olmaktadır.
İki insanın tanışıp evlenmesine vesile olan kişilere çöpçatan denir. Öz Türkçe bir kelime olan çöpçatan, çöp ve çatan kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Çatmak fiili, eski Türkçede tanıştırmak, aracılık etmek anlamlarına gelir.
Sürekli TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kesintisiz olarak süren, kalıcı, devamlı, baki, daimî zarf Uzun süreli olarak, daima.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
İlgili 31 soru bulundu
[l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Fars. cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.
Cıbıldak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,halk ağzında Çıplak.
Kokot, eski Türkçede hafifmeşrep kadın demektir.
[2] Mızıkçılık yapmak. [3] Tadını kaçırmak. [4] Sululuk etmek. [5] Sözünde durmamak.
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre fıkhî bir kavram olarak terike, “vefat eden bir kimsenin bıraktığı mallar ve haklardır.” Hanefilere göre ise terike, vefat eden bir kimsenin geride bıraktığı fakat üzerinde bir başkasının aynî hakkı olmayan şeylerdir.
Muris, mirasbırakan kişi demektir. Ancak miras hukukunda mirasbırakan kavramını karşılayan birden fazla sözcük vardır. Ölen anlamına gelen müteveffa, müverris, vefat eden kimse, vasiyetçi sözcükleri de muris yerine kullanılabilmektedir.
Muris, bir çeşit miras hukuku terimidir ve "miras bırakan kişi" ya da "kendisinden miras kalan kişi" anlamına gelmektedir. Muris, yalnızca özel hukuk gerçek kişisi olabilir, tüzel kişilerin muris olması mümkün değildir. Tüzel kişiler, miras hukuku kurallarına göre değil, kendi kanunlarına göre tasfiye edilirler.
kamga “Yonga, iri talaş, ağaç kabuğu, ağaç kırıntısı”. Dörtyol, Erzin, Osmaniye, Adana gibi Hatay ve Adana bölgeleri dışında daha başka Anadolu ağızlarında da kullanılır (DS). Anadolu ağızlarında kelimenin kamka, kamga, gamga, kımga, kambak, kambık, kambuk, kamgak, kanbak, kanığa, kınıga biçimlerine de rastlanır (DS).
geçişsiz f. (Eski Türk. kārı-mak) E. T. Türk. ve halk ağzı. Kocamak, yaşlanmak: Reh-i aşk içre çekmiş mihnet ü renc / Karımış kendisi gönlü dahi genç (Câfer Çelebi).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan küsur sözcüğü, kesr kelimesinden türetilmiştir. ''Kesir'' şeklindeki kullanımı daha yaygın olan bu sözcük az miktar, az şey demektir. Küsur ise kesirler kelimesinin çoğuludur ve aynı zamanda bir tam sayıdan arta kalan kısımlar anlamına gelir.
Keson, su geçirmez bir tutma yapısı olarak tanımlanmaktadır. Örnek olarak bir köprü ayağının temeli üzerinde çalışmayı alabiliriz. Köprü ayağının temelini atarken su içerisinde çalışmamız gerekmektedir. Bunun için, köprü ayağına dikeceğimiz yerdeki suyu dışarıya pompalamamız gerekmektedir.
Son dönemlerde çok merak edilen ve anlamı öğrenilmeye çalışılan kelimeler arasında Katre geliyor. TDK üzerinden bakıldığı zaman Katre kelimesi, 'damla' şeklinde ifade edilmektedir. Bu anlamı ile beraber gündelik yaşamın içerisinde cümlede rahatlıkla kullanmak mümkün.
Günlük hayatın önemli deyimleri içerisinde gelir. Genel olarak ise gözden uzak, ıssız ve sessiz yerler şeklinde tanımlanır.
Çırak kelimesi, Türk dil kurumuna göre zanaat öğrenmek için bir ustanın yanında çalışan kimse olarak ifade edilebilir.
CIMBAR – ÇIMBAR
i. (Fars. çіn-ber “buruşukluk gideren”den) Dokuma tezgâhlarında dokunan kumaşın gergin ve düzgün durması için ham kumaşın iki kenarına batacak şekilde kirpi dikenine benzer iğneler taşıyan döner halkalardan meydana gelen düzenek.
Cibin kelimesi TDK'ya göre sinek veya sivrisinek anlamlarına sahip olan bir kelimedir.
Şümul, Arapça kökenli bir kelimedir ve dilimizde de Arapçadan gelmiştir. Şümul, TDK sözlük anlamı içine alma, kapsama, kaplam ya da kaplama anlamlarına gelen bir kelimedir.
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "beynelmilel" kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup "uluslararası" anlamına gelir. Bu kelime, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, işbirliğini veya olayları ifade etmek için kullanılır.
Anlık duyguların etkisiyle, düşünmeden ve yaptıklarının sonucunu hesaba katmadan hareket eden kişilere şuursuz denir. Bu kişilerin ortak özelliği düşüncesizce ve sorumsuzca hareket etmeleridir.
kaluk: Eski ayakkabı. kartol: Patates. kaykı: Kızak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri