[1] Kişi, kendisi için önceden ne gibi hazırlıklar yapmışsa ileride onun veriminden yararlanır.
Ne doğrarsan aşına o çıkar kaşığına. Yani hiç emek harcamadan, çalışmadan başarı elde etmen olanaksız.
Bu atasözü, bir işte ya da durumda ne kadar emek ve özveri gösterirsek sonuçların da o şekilde olacağına dikkat çeker.
Ne Doğrarsan Aşına, O Çıkar Kaşığına Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi, kendisi için önceden yaptığı hazırlıkların verimini ileride alır.
Ne doğrarsan aşına, o çıkar karşına Atasözünün Anlamı: Yaptığınız iyi ya da kötü davranışlar, ilerleyen zamanlarda size geri döner. Bu atasözü, kaderin ya da hayatın bir döngüsü olduğunu ve kişinin kendi ektiğini biçeceğini vurgular.
İlgili 37 soru bulundu
[1] Bu dünyada yoksullara ve hayır işlerine yardım edersen öbür dünyada karşılığını görürsün.
"Ne verirsen elinle, o gider seninle" Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, insanların yaptıkları iyiliklerin, verdikleri sadakaların ve hayırların onların ruhlarıyla birlikte ahirete gideceğini ve bu dünyada bırakılan mal, mülk ve servetin kişiye fayda sağlamayacağını ifade eder.
ÇANAĞA NE DOĞRARSAN KAŞIĞINDA O ÇIKAR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Kişi, kendisi için önceden yaptığı hazırlıkların verimini ileride alır.
"Emek olmadan yemek olmaz" Bu atasözü, bir şey elde etmek veya başarmak için çaba ve emek harcamak gerektiğini anlatır. Kolay yoldan, emek harcamadan bir başarıya ulaşılamayacağını, başarı için alın teri dökmek gerektiğini vurgular.
Ne doğrarsan aşına, o çıkar kaşığına.
Dağ Başından Duman Eksik Olmaz Atasözünün Anlamı Ne Demek? TDK bu atasözünü, yüksek mevkilerde olan her insanın ciddi sıkıntılar içinde olabileceği şeklinde açıklar. Yüksek mevkiler, para, güç ve statü gibi, zirvedeki insanları tanımlayan her kazanım, beraberinde birçok problem de getirecektir.
Kaçan Balık Büyük Olur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: elden kaçırılan fırsat gözde büyütülür.
"Evdeki hesap çarşıya uymaz" Bu atasözü, planlarımızın ve hesaplarımızın her zaman istediğimiz gibi sonuçlanmayabileceğini, gerçek dünyada karşılaşabileceğimiz beklenmedik durumlar ve sorunlar olduğunu ifade eder. Planlarımızı yaparken her zaman bir aksilikle karşılaşabileceğimizi hatırlatır.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "emek olmadan yemek olmaz" atasözü; "geçinmek için çalışıp kazanmak gerekir" anlamına gelir. Bu atasözü hem maddi anlamda kullanılır hem de kişiyi çalışmaya teşvik etmek amacıyla kullanılır.
Atasözü Özelliği bulunan bir iş için herhangi bir kimse ve herhangi bir şey kullanılamaz.
"Balık baştan kokar" Atasözünün Anlamı: Bir oluşum, organizasyon veya toplulukta sorun varsa, bu sorunun liderlikten veya yönetimden kaynaklandığını ifade eden bir atasözüdür. Sorunların çözümü için liderliğin veya yönetimin düzeltilmesi gerektiğini belirtir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
Nasıl, bir tek taş ile duvar örülemezse, insan da tek başına önemli bir işi başaramaz. Başkalarıyla ilişki kurmak, iş birliği yapmak zorundadır.
TDK, Atasözleri ve Deyimler Sözlüğünde buna “iyi düşünüldüğünde ayrı ayrı kimselerce varılacak sonuç hep aynıdır” şeklinde bir açık- lama sunmaktadır.
"Azar azar olagelen şeyler birikerek önemli bir niceliğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir." anlamında kullanılan bir atasözüdür.
Cevap: birden çok kimsenin söz sahibi olduğu iş yürümez.
Çanağa Ne Doğrarsan Kaşığında O Çıkar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi, kendisi için önceden yaptığı hazırlıkların verimini ileride alır.
Dağ Ne Kadar Yüce Olsa Yol Üstünden Aşar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: yenilmesi imkânsız gibi görünen zorlukların da üstesinden gelinir.
Ne verirsen elinle, o gelir seninle Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, kişinin hayatta yaptığı iyiliklerin veya kötülüklerin bir gün ona döneceğini ifade eder. Başka bir deyişle, insanın yaptığı her davranışın bir karşılığı olduğu ve bu karşılığın bir gün kendisine döneceği anlamına gelir.
Birlikten Kuvvet Doğar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: toplu veya beraber davranmak daha büyük güç sağlar.
Güneş balçıkla sıvanmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gerçeklerin ya da açıkça bilinen şeylerin gizlenemeyeceğini, örtbas edilemeyeceğini vurgular. Her ne kadar bazı şeyleri saklamaya ya da gizlemeye çalışsak da, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri