Çanakkale'de 3.5 büyüklüğünde deprem AFAD, Çanakkale'nin Biga ilçesinde 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.
AFAD'dan yapılan açıklamada, "Çanakkale ilimizin Yenice ilçesinde saat 21.38'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki #deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Ekiplerimiz teyakkuz halinde olup saha tarama çalışmaları devam etmektedir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Biga ilçesi olan 4,6 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, 7 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Vali Gül, saat 21.38'de 4,9 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Gül, "AFAD verilerine göre, Çanakkale Yenice merkezli 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem, İstanbul'dan da hissedilmiş olup, şimdiye kadar bir olumsuzluk tespit edilmemiştir.
Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki ve Yenice ilçeleri birinci dereceden deprem kuşağında yer almakta. Prof. Dr. Doğan Perinçek Çanakkale depremine ilişkin olarak “Depremin Karabiga-Biga-Erdek tarafına yönelmesi, Çan'daki fayı tetikleyecek anlamına geliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Dünkü olan deprem de bu dağınıklığın hemen hemen ortasında bir noktaya denk geliyor." ifadelerini kullandı. Bu bölgede Türkiye'nin fay haritasından da hepimizin bildiği üzere bir aktif fayın olmadığını vurgulayan Özden, "Hemen güneyinde Çan, Biga fay hattı, kuzeyinde ise Karabiga fay hattı var.
deprem.gov.tr.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Çanakkale'nin Biga ilçesinde saat 16.09'da 4,6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
1953 Yenice-Gönen depremi, 18 Mart 1953 tarihinde Türkiye saatiyle 21:06'da Çanakkale'nin ilçesi Yenice'nin 12 kilometre doğusunda meydana gelen deprem. Depremin şiddeti 7.2 olarak kayda geçmiştir.
Dr. Tüysüz, Çanakkale'de 4.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmede bulunarak diri fay haritasında bölgede bir fay hattı görünmediğini söyledi: "Bölge kırıklı bir bölge. Büyük deprem beklentimizin olmadığı bir yöre olduğunu söyleyebilirim."
Saat 16.09'da meydana gelen depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. Deprem İstanbul, Tekirdağ ve çevre illerden de hissedildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladı.
Dünyanın bilinen en büyük depremi Şili Depremi olarak bilinmektedir. Kayıtlara geçen en büyük deprem olan Şili Depremi'nin şiddeti ise 9.5'tir. Güney Amerika'da yer alan Şili'de gerçekleşen bu depremden dolayı 1655 kişi hayatını kaybetmiştir. Bunun yanında 3 binden fazla kişi yaralanmıştır.
Son dakika: Çanakkale'de korkutan deprem Çanakkale Gelibolu'da saat 15.38'de yerin 11.3 derinliğinde 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat. Bu arada yukarıda verilen illerin yanı sıra 110 ilçe de diri fay hatları üzerinde yer alıyor.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur. Yollarda ve toprakta çatlaklar oluşur, toprak kaymaları meydana gelir.
Bu küçük sarsıntılara "öncü depremler" denilmektedir. Büyük bir depremin oluşundan sonra da belki birkaç yüz adet küçük deprem olmaya devam etmektedir. Bu küçük depremler "artçı depremler" olarak isimlendirilir ve büyük depremin oluş anına göre bunların şiddetinde ve sayısında azalım görülür.
Evimin altından fay hattı geçiyor mu e devlet sorgulaması için T.C. kimlik no ve şifrenizle e-devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama bölümüne Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak AFAD uygulamasına bağlanabilir ve sorunun cevabını öğrenebilirsiniz.
Çanakkale il sınırları içerisinde Saroz-Gaziköy Fayı, Anafarta Fayları, Etili Fayı, Çan-Biga FayZonu, Sarıköy Fayı, Yenice-Gönen Fayı, Evciler Fayı, Pazarköy Fayı ve Edremit Fayı yeralmaktadır. Çanakkale'nin Çan ve Yenice ilçeleri aynı zamanda fay hattı üzerinde bulunan iki ilçe arasında yer alıyor.
Bunun yanında Kepez'e baktığımızda Kepez'in yüzde 70'i sağlam zemin üzerinde. Hani limana doğru kentin gelişmemesi lazım.
Çanakkale Merkez`in bölgesel olarak değişen zemin yapısı bazı yurttaşları tedirgin ediyor. Çanakkale`de Sarıçay`dan Cevatpaşa Mahallesi`ne olan zeminin büyük bir kısmında alüvyon tabanlı zemin yer alıyor. Bazı jeologlar, alüvyon tabanlı zeminin depreme karşı daha hassas olduğunu dile getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri