Alanın Tanımı: Dünyanın en önemli suyollarından biri olan Çanakkale Boğazı, İstanbul Boğazı ile birlikte Karadeniz ve Marmara'yı Akdeniz'e bağlar. Boğazın en geniş yeri 5 bin 800 metre, en dar yeri 1250 metre ve en derin yeri 106 metre, uzunluğu ise 65 kilometredir.
En derin yeri Bebek ve Kandilli semtleri arasında 110, ikinci derin yeriyse Arnavutköy ve Vaniköy arasında 106 metredir. Ortalama su derinliği 60 metredir. Derinlik güneyden kuzeye çıkıldıkça artış gösterir.
Genel olarak NE-SW doğrultulu olan Boğaz'ın en dar yeri 700 m, en geniş yeri ise 3000 m'dir. Ortalama derinliği -50 m olan Boğaz'da en derin yer -110 m olup. Marmara Denizi'ne bağlandığı yerde -40 m'lik bir derinliğe eriştiği görülmektedir.
Hem Marmara hem de Ege Denizi'ne kıyısı bulunan Çanakkale, Türkiye genelinde iki denize komşu olan 6 il arasında yer almaktadır. Çanakkale; 2019 yılı verilerine göre 540.662 olan nüfusu ile Türkiye nüfusunun %0,65'ini oluşturmaktadır.
Çanakkale Boğazı ya da tarihî ismiyle Dardanelya (Yunanca: Δαρδανέλλια, romanize: Dardanéllia (Dardanos'un Geçidi)), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Ege Denizi ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur.
İlgili 35 soru bulundu
Ezine ilçesine bağlı Geyikli köyünde bulunan Geyikli Plajı Türkiye'nin en ünlü plajları arasında gösterilir. Çanakkale kent merkezine 65 kilometre mesafede olan Geyikli Plajı, özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı yoğun oluyor. Geyikli denizi berraklığı ve serin olmasından dolayı çok tercih ediliyor.
Denizi sığ olduğu için çocuklu aileler tarafından da rahatlıkla tercih edilebilen Geyikli Plajı'nın suyu, bölgedeki denizlere göre biraz soğuktur.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Yaklaşık olarak 240 km uzunluğa ve 70 km genişliğe, 11,500 km2 yüzölçümüne sahip ve en derin yeri -1.270 metre olan Marmara Denizi'nde, görülen akıntı tipi, normal deniz ve okyanuslardaki dairesel tip yerine, doğu batı yönünde bir akıntıdır.
Ortada Marmara Ereğlisi ile Kapıdağ Yarımadası arasında yer alan Marmara Ereğlisi Çukuru'nun derinliği 1.390 m.'dir. Bu çukur aynı zamanda Marmara Denizi'nin en derin noktasını oluşturur.
Çanakkale Boğazı'nın uzunluğu ise 61 kilometre olup, en dar yeri 1200 metre en geniş yeri 7400 metredir. Boğazlar üzerinde ilk Türk hâkimiyeti, 1353'de Türklerin Çanakkale Boğa- zı yoluyla Rumeli'ye geçmeleriyle başlamıştır.
En derin yeri Barla kasabası önlerinde 15 m.'yi bulmaktadır.
Marmara Denizi, yaklaşık 11500km2 yüzey alanına sahip küçük bir iç deniz. Bu denizin, yaklaşık üst 20 metresi Karadeniz kökenli düşük tuzluluktaki (24 +/- 3 psu) sulardan oluşurken alt sularını daha tuzlu (yaklaşık 38,5 psu) ve yaklaşık 14,5oC'deki Akdeniz suları oluşturur.
Türkiye'de ilk kez tarafımızdan denizin 1200 metre derinliğinde fayın göbeğine kurulan deniz tabanı sismometreleriyle 7 gün, 24 saat fayı izliyoruz.
Bursa'nın Mudanya ilçesinden Marmara Denizi'ne açılan balıkçının ağlarına köpek balığı takıldı. Altıntaş Mahallesi'nden denize açılan balıkçı Cevat Şen'e ait teknenin ağlarına yaklaşık 3 metre boyunda camgöz cinsi köpek balığı takıldı. Tekneye alınarak kıyıya getirilen balığa, çevredekiler ilgi gösterdi.
Denizin bittiği yer ufuktur aynı zamanda. Ufuk da umut.
Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru
Yaklaşık 11.000 metre derinliği ile Mariana Adaları yakınlarında bulunur. Bu çukur, adını Mariana Adaları'ndan alıyor.
İlk anda 11.521 metre (37,799 feet)'lik bir derinliğe inildiği hesaplanmış, ancak 1995 yılında yapılan ölçümlerde doğru derinliğin 10.916 metre (35,814 feet) olduğu anlaşılmıştır.
“Denizi sığ mı derin mi?” Gayet temiz ve sığ sayılır.
Tuzburnu Feneri'nin yanındaki Tuzburnu Koyu, adanın merkezine en yakın koylarından olan Poyraz Limanı Koyu ve Tekirbahçe Koyu yine lodosta tercih edilebilecek plajlar. Adanın merkezindeki Bozcaada Yat Limanı ve kale arkası denilen bölgedeki beton iskeleden denize girilebilir.
Kısa bir süre önce yapımı tamamlanarak faaliyete geçen, ileri teknolojik tasarıma sahip ikinci kademe içme suyu arıtma tesisi ile Çanakkale'de sular, güvenle musluklardan içilmeye devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri