SENDE KELİMESİNİN ANLAMI Bu cümleye istinaden bu kelimede genellikle -de eki; hal eki olarak kullanıldığında, dahi anlamındaki kullanımıyla karıştırılarak sen de şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı (hal eki) sende şeklinde olmalıdır.
Umulmayan birisi umulmayan bir duruma sebep olduğunda kullanılır. Bu kelime genellikle sende mi, sendemi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sen de mi şeklinde olmalıdır.
Eğer bağlaç olarak kullanılacaksa kelimede de ayrı yazılmalıdır ve sen de şeklinde olmalıdır. Sen de nasıl yazılır ve TDK'ya göre doğru yazımı nasıldır sizler için derledik. Sende birleşik yazılırsa yanlış yazılmış kabul edilir. Doğru yazmak için mutlaka ayrı ve sen de şeklinde yazmak gerekmektedir.
Kelimenin doğru olması için sen de şeklinde ayrı yazılması gerekmektedir. Sen de ayrı yazılması gereken bir kelimedir.
Cevap: selam. Açıklama: Sen de dikkat et şeklinde yani ayrı bir şekilde yazılır.
İlgili 36 soru bulundu
Doğru kullanımı (hal eki) sende şeklinde olmalıdır.
Sorumuzun Cevabı: -ki bağlaç olduğu için ayrı yazılır.
ALLAH'A EMANET KELİMESİNİN ANLAMI
“Tanrı esirgesin” anlamında birini överken söylenen bir söz. Tutar yanı olmayan kimse veya nesne için şaka yollu söylenen bir söz anlamına gelir. Bu kelime genellikle Allaha emanet şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Allah'a emanet şeklinde olmalıdır.
TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir. Yine TDK'ya ait yazım kılavuzu incelendiğinde de kelimenin doğru yazılışının “vazgeçmek” olduğu görülebilmektedir.
Soru ekleri, her zaman ayrı yazılır.
TDK'ye göre "bende" kelimesi ayrı yazılmaktadır. Yani bu kelimenin doğru yazılımı BEN DE şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle nevar neyok şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ne var ne yok şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Senin de' biçimindedir ve, 'de' bağlacı ayrı olarak yazılmalıdır. Günlük yaşamda kağıt üzerinde ya da teknolojik cihazlarda kelime yazarken bu konuda önemli hatalar yapılıyor.
Sözcüklerin doğru yazılışlarını teyit etmek için Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanan sözlükten yararlanılabilir. Türk Dil Kurumuna göre doğru yazılışı değil mi" şeklindedir. Demi, dimi, değilmi gibi yazılışlar ise yazım yanlışına neden olacaktır.
"Anneni neden aramıyorsun" şeklinde yazılması gerekmektedir. Burada "mıyorsun" kısmı kelimeye bağlıdır. Diğer eklerle karıştırılmamalıdır.
SENLİ BENLİ KELİMESİNİN ANLAMI
Aşırı derecede samimi anlamına gelen bu ikileme, mecaz anlamıyla aşırı ölçüde samimi olarak, teklifsiz bir biçimde anlamında da kullanılmaktadır. Bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle senlibenli şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı senli benli şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''üstünkörü''' şeklindedir. Bu kelime üstü körü şeklinde, ayrı yazılırsa yanlış bir kullanım olur.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir.
Tek okunuşta bitişik şekilde kulağa hitabeden kelimenin doğru yazımı ''Hoşça kal'' olmaktadır.
TDK'ye göre bağlaç olan "de" ayrı yazılmaktadır. TDK doğru yazılışı ise "sen" de" şeklindedir. Sende yazılışı ise yanlıştır.
Ancak sağ ol kelimesinin tek bir doğru yazımı vardır. TDK'ya göre kelimenin doğru yazımı 'sağ ol' şeklinde ayrı olarak yazılmasıdır. Kelimenin 'sağol' ya da 'sağolun' şeklindeki yazımı hatalıdır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
"Biliyormuydun" mu, yoksa "Biliyor muydun" mu ? Bilmiyor muydun? Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin?
TDK kurallarına göre "diyor ki" ayrı yazılır çünkü bağlaç olan "ki"nin ayrı yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri