Genital siğil yapan HPV tipleri bulaştıktan sonra siğiller birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Bu sürede kişi taşıyıcı durumunda olur ve hastalığı başkalarına bulaştırabilir.
HPV ile karşılaştıktan sonra genital siğil gelişmesi genel olarak 3 hafta ile 8 ay arasındadır. Ancak siğil veya rahim ağzı hastalığı geliştirmeden önce bazı kişilerde HPV yıllarca sessiz kalabilir. Bu yüzden hastalığın ne zaman veya kimden bulaştığını bilmek mümkün olmayabilir.
Kadınların büyük çoğunluğu hpv virüsünü taşırlar ancak bunu fark etmezler. Hpv her zaman siğillere neden olmaz ve başka belirtiler de göstermez. Ancak genital siğillerin büyük bir kısmı Hpv virüsü ile ilişkilidir. Özellikle tip 6 ve 11 anogenital siğil oluşumunda büyük rol oynar.
HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
Genital siğillerin tedavi edilmesi, HPV'yi tamamen vücuttan atmaz.
İlgili 22 soru bulundu
Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
İlk belirtiler enfekte olan bölgede kaşıntı veya siğil görünümü olabilir. Daha sonrasında ise doktor muayenesi ve HPV testi ile kesin teşhis konulmuş olur. HPV enfeksiyonu belirtileri genelde HPV virüsünün kuluçka döneminin değişkenlik göstermesi sebebiyle kendini hemen belli etmez.
Siğil tedavisi öncesinde araştırma yapan kişiler bu rahatsızlığın yalnızca HPV virüsü ile ortaya çıkıp, çıkmadığı konusunda araştırma yapıyor. Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır.
Her HPV virüsü ile enfekte olan kişilerde belirti olması zorunluluğu yoktur. Bazen virüs hiçbir zaman herhangi bir belirti vermeyebilir. En sık görülen belirti çoğunlukla genital bölgede ele gelen küçük ağrısız sert karnabahar tarzında lezyonlardır ki buna halk arasında siğil denir.
Erkekte HPV
HPV, kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olmasından dolayı daha çok anılmasına rağmen erkeklerde genital siğil çıkmadıkça fark edilmeyen etkili bir virüstür. Erkeklerde hiçbir belirti göstermeksizin bulunabilir. Bu da bulaş riskini artırmasına sebep olmaktadır.
Siğiller genellikle zararsız olarak bilinse de genital siğiller tedavi edilmezse hem bulaşıcı özellikleri sebebiyle yayılma tehlikesi oluşturur hem de ilerleyen süreçte kansere yol açan süreci başlatabilir. Siğillerin bazı türleri ağrılı olabilir ve cildin diğer bölgelerine yayılabilirler.
Hpv belirtileri nelerdir? Hpv, bazı kişilerde hiç belirti göstermez iken bazı kişilerde de belirti gösterebilmektedir. Hpv'nin en tipik belirtisi toplu iğne başı büyüklüğünde oluşan siğillerdir. Genital bölgede oluşan bu siğiller virüsün vücuda bulaştıktan 2-6 ay sonra meydana çıkmaktadır.
Virüs genellikle kişiye bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl sonra kendini gösterir. Virüs kadında ve erkekte genital bölgede, anüste, ağızda sayılar ve boyları farklı olan siğillere neden olur. Bazı kişiler virüsü aldıktan kısa bir süre sonra belirtileri yaşarken bazıları ise senelerce herhangi bir belirti görmeyebilir.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Genital Siğil Nerelere Bulaşır
Ağızda, genital bölgede, makat çevresinde görülebilen HPV virüsleri kadınlarda serviks, erkeklerde penis, kadınlarda ve erkeklerde anal bölge ve orofarengeal bölge denilen ağız içerisinde ve kadınlarda vajinal bölgelerde kanserle ilişkili hastalıklar yapabilir.
Genellikle HPV virüsü sıklıkla genel olarak bakarsanız tüm HPV tiplerine; bir yıl içinde %70, iki yıl içinde %85-90, ve 3 yıla doğru da %98 oranında kesinlikle vücuttan atılacaktır.
Eşcinsel erkeklerde HPV'nin anüs kanserine dönüşme riski daha fazla olduğundan herhangi bir şüphe durumunda uzman bir doktora görünmek şarttır. Erkeklerde HPV DNA testi siğillerden parça alınması yoluyla, eğer siğil yoksa penis, kasık, oral bölge , baş ve boyun gibi kısımlardan sürüntü alınması yoluyla yapılmaktadır.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Genital bölge ve çevresinde aşağıdaki genital siğil belirtileri ile karşılaşan hastaların, en kısa sürede uzman bir jinekoloğa başvurarak tedavi olması oldukça önemlidir. Genital Siğil Belirtileri; Genital bölge ve çevresinde pembe, kahverengi ya da beyaz karnabahar görünümlü et parçaları Genital bölgede kaşıntı
HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
Şüpheli bir ilişki bulaş olup olmadığını anlamak için ilişkiden 1 hafta sonra HPV DNA testi yaptırmanızı öneririz. HPV bulaşmış ise virüsün tipine göre takip ve tedavi protokolü şekillenir.
Son 10 yılda yapılan çalışmalarda HPV enfeksiyonunun CIN oluşumunda etkili olduğu kanıtlanmıştır. Aynı şekilde yine cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olarak kabul edilen HSV (Genital uçuk virüsü) enfeksiyonu olan hastalarda da CIN görülme ihtimali daha yüksektir.
Cinsel ilişki sırasındaki temas ile bulaşan HPV siğilleri bulaştıktan sonra haftalar ve bazen aylar sonra baş gösterebilir.
Her yıl yaklaşık 500 bin kadına rahim kanseri tanısı konulurken, bu hastalık nedeniyle 250 bin kadının yaşamı tehlikeye giriyor. Çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşan HPV, erkeklerde ise ağız, yutak, anüs ve penis kanseri ile genital bölgede siğillere neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri