Çanakkale'nin Yenice ilçesinde saat 21.38'de 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Yenice ilçesi olan 4,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, 10 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Çanakkale'nin Biga ilçesinde saat 16.09'da 4,6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
1953 Yenice-Gönen depremi, 18 Mart 1953 tarihinde Türkiye saatiyle 21:06'da Çanakkale'nin ilçesi Yenice'nin 12 kilometre doğusunda meydana gelen deprem. Depremin şiddeti 7.2 olarak kayda geçmiştir.
Dünkü olan deprem de bu dağınıklığın hemen hemen ortasında bir noktaya denk geliyor." ifadelerini kullandı. Bu bölgede Türkiye'nin fay haritasından da hepimizin bildiği üzere bir aktif fayın olmadığını vurgulayan Özden, "Hemen güneyinde Çan, Biga fay hattı, kuzeyinde ise Karabiga fay hattı var.
Antalya'nın Kaş ilçesinde ve Çanakkale'nin Biga ilçesinde bugün deprem meydana geldi. AFAD'ın açıklamasına göre, Kaş'ta saat 13.38'de, 15 kilometre derinlikte ve 4.2 büyüklükte deprem oldu.
İlgili 32 soru bulundu
Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki ve Yenice ilçeleri birinci dereceden deprem kuşağında yer almakta. Prof. Dr. Doğan Perinçek Çanakkale depremine ilişkin olarak “Depremin Karabiga-Biga-Erdek tarafına yönelmesi, Çan'daki fayı tetikleyecek anlamına geliyor.
Çanakkale 1. Derece deprem bölgesine dahildir. Çanakkale ili ve ilçelerinin tamamı 1996 yılında Mülga T.C. Bayındırlık ve İskan BakanlığıAfet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritasında 1. derece deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale'de binaların yüzde 30'unun sağlam zemin üzerinde olduğunu söyledi.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
AFAD'dan yapılan açıklamada, "Çanakkale ilimizin Yenice ilçesinde saat 21.38'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki #deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır.
İstanbul'da. da hissedildi. başta olmak üzere birçok ilde hissedildi.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Çanakkale'nin Yenice ilçesinde 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini bildirdi. Saat 21.38'de yerin 13,32 kilometre derinliğinde yaşanan deprem, İstanbul dahil çevre illerde de hissedildi.
Saat 16.09'da meydana gelen depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. Deprem İstanbul, Tekirdağ ve çevre illerden de hissedildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladı.
Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
1. Pasifik Deprem Kuşağı: Bu kuşakta yeryüzündeki depremlerin yüzde 81'i gerçekleşir.
Türkiye geçen yıl ortalama saatte 3 kez sallandı
Çanakkale ili ve çevresi, Mülga T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritası'nda I. Derece Deprem Bölgesi içinde bulunmaktadır.
Çanakkale deprem bölgesi mi diye soranlar için Çanakkale'nin il ve ilçelerinin hepsi 1. Derece deprem bölgesidir şeklinde cevap verebiliriz.1966 yılında yayımlanan Deprem Bölgeleri Haritasında bu bilgi yer almaktadır.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 1996 yılında hazırlamış olduğu Türkiye Deprem bölgeleri haritasına göre çalışma alanının da içinde olduğu bölge 1. Derece deprem bölgesidir (Şekil 2).
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Bayramiç Ovası KB kesimini sınırlayan fay hattının varlığı bu kesimde eğimin birden artması şeklinde ekili olmuştur. Diğer taraftan Bayramiç Ovasının Kursak D. nin yer aldığı kesiminde ovanın kenar çizgileri de faylanmanın etkilerini yansıtmaktadır.
Ayvacık civarının 1/250.000 ölçekli diri fay haritası [43] üzerinde Tuzla Fayı (Çamköy ve Paşaköy Segmenti), Balabanlı Fayı, Beydağı Horstu ve Geyikalan Horstu ile Tuzla Havzası'nın konumları [65]. Bu çalışma kapsamında detaylı olarak incelenen alan yeşil kesikli çizgi ile verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri