Memenin enfekte olan kısmı şişebilir, ağrılı, kırmızı ve dokunulduğunda sıcak olabilir. Kadında ayrıca ateş ve baş ağrısı veya genel grip benzeri semptomlar olabilir.
Mastit; memede kızarıklığa, şişliğe, ağrıya neden olan inflamasyon (iltihaplanma) varlığıdır. Bu iltihaplanmaya enfeksiyon da eşlik edebilir. En sık emziren kadınlarda görülmekle birlikte emzirmeyen kadınlarda ve erkeklerde de görülebilir.
Mastit tedavi edilmezse apse gelişebilir. Apse, meme dokusu iltihabının önemli komplikasyonlarından biridir. Meme dokusu içinde kitle şeklinde görülür. Doğum sonrası oluşan mastitin apseye dönüşmesinin engellenmesi, gereksiz yere geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılmasını da engeller.
En belirgin şekilde memede ağrılı şişlik ve kızarıklık olan mastit belirtileri yorgunluk, yüksek ateş, koltuk altı bezlerinde şişlik ve emzirirken yanma hissi de olabilir.
Emziren annelerde daha sık görülen mastit;, memede ağrı, ateş, kızarıklık, daha ileri durumlarda apseleşme ve yüksek ateş ile kendini gösteriyor. Ciltte var olan bakterilerin en önemli sebebini oluşturduğu mastitin önlenmesi ise yapılacak yaşam tarzı değişiklikleri ile mümkün olabiliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Mastit tedavisi hastalığın derecesine göre değişebilir. Hastaya genellikle streptokok ve Stafilokoklara etkili antibiyotikler başlanır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarla bu tedavi desteklenmelidir. Kültür ve antibiyogram imkânı varsa bunun sonucuna göre de antibiyotik başlanabilir.
Staphylococcus aureus ve Escherichia coli de dahil olmak üzere sığır mastitisinde en yaygın enfeksiyöz etkenlere karşı sağmal dönem mastitislerin meme içi tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu ilaçtır.
Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor. Zamanında müdahale edilemeyen vakalarda ciddi septik tablolar oluşabiliyor. Emziren anneler penisilinler, alerji varsa sefalosporin, klaritromisin, eritromisin benzeri antibiyotikler kullanabiliyor.
Meme uçları her emzirme öncesi ve sonrası temizlenmeli (temiz bez kaynamış ve soğutulmuş musluk suyuna batırılıp meme ucunun bebeğin emmesinden hemen önce ve sonra nazikçe silinmesi). Emzirme öncesinde ve sonrasında memeye nazik bir masaj yapmak süt kanallarının açılmasına yardımcı olabilir.
Emzirme sıklığı artırılmalı, anne bebeği sık sık emzirmelidir. Çünkü memedeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile doğrudan ilintilidir. Tamamen boşalan bir meme 3 saatte tamamen dolar. Dolayısıyla 3 saatte 1, bebeğin emzirilmesi çok önemlidir.
Granülomatöz mastit denilen, tek veya iki taraflı, tekrarlayan, akıntılı, kronik bir şekli de vardır. Bir de mastit şeklinde ortaya çıkan meme kanseri türü vardır ki her türlü mastit durumunda kanser olasılığını unutmamak gerekir.
Meme enfeksiyonunun apseye neden olduğu durumlarda cerrahi işlem ile müdahale edilebilir. Lokal anestezik enjeksiyondan sonra doktor, bir iğne ve şırınga ile aspire ederek veya küçük bir kesi kullanarak apse boşaltılabilir. Nadir de olsa apsenin derin olması halinde ameliyathane de drenaj yapılabilir.
Mastitin Belirtileri
Ağrı, ateş, titreme ve halsizlik yapar. Eğer enfeksiyon ilerlemişse cildin rengi değişir, kırmızı ve parlak bir hal alır ve gerginleşir. Bazen sırta ve kola yayılan ağrılar oluşabilir. Koltuk altı bezlerinde şişkinlik olabilir.
Bir merdane veya kavanoz yardımıyla lahana yapraklarını ezin ki içindeki kükürt enzimi açığa çıksın. Sonrasında yaprakları memenize kapatın. Bu şekilde bir sonraki emzirmeye kadar kalabilirsiniz. Lahana hem memenizi iyileştirecek hem de soğuk uygulama yapmış olacak.
Modern çağın vazgeçilmez bir eşlikçisine dönüşen stres, mastitte de önemli bir risk faktörüdür.
Emziren Annelerde Memede Enfeksiyon
Doktor muayenesi (genel cerrahi uzmanı veya meme cerrahı) sonrası mastit için önerilen tedavi ile bu şişlik, sertlik veya kitle ortadan kaybolur.
Granülomatöz Mastit Kansere Dönüşür mü? Granülomatöz mastit, meme kanserinin klinik ve radyolojik özelliklerine benzeyebilir, ancak kansere yol açan bir hastalık değildir.
Süt Kanallarında Genişleme (Duktal Ektazi)
Bu durum bazen meme muayenesinde meme başı altında sert bir kitle olarak hissedilebilir. Daha çok menapoz sonrası hastalarda saptanmaktadır. Sebebi tam olarak açıklanamamakla birlikte süt kanalları çevresinde enflamasyon ile ilgili olduğu düşünülmektedir.
Bebekler genellikle enfeksiyon olan, mastitli memeyi emmek istemezler. Emziren anne de enfeksiyon olan memeyi emzirirken daha fazla rahatsızlık ve ağrı hisseder. Bu sebeple mastitli memeden genelde emzirilmez. Mastitli memeden emzirmemek, süt vermeyi kesmek ancak memede oluşan sütü de boşaltmak, sağmak gerekir.
Süt sığırlarında mastite neden ana bakteri türleri olarak, Streptococcus uberis, Staphylococcus aureus ve Escherichia coli (E. coli) sayılabilir.
Meme şikayetleri, kadınların ve bazı durumlarda erkeklerin de muzdarip olduğu önemli sağlık problemleri arasında yer alır. Memede oluşan iyi ya da kötü huylu oluşumların ameliyat yöntemiyle alınması, Genel Cerrahi'nin konuları arasında yer almaktadır.
Sıklıkla memede süt birikimi, sütün yeterince boşalmaması ve meme ucundaki çatlaklardan mikropların girmesi nedeniyle olur. Anneler kendini grip oluyormuş gibi hisseder. Halsizlik, titreme, üşüme, kas ağrısı ve takiben meme dokusunda kızarıklık, ağrı ve şişlik gelişir.
Mastitiniz varsa bile memede apse gelişme olasılığını azaltmak için emzirmeye devam etmeniz önem taşır. Sütünüzde bebeği enfeksiyondan koruyan antikorlar bulunduğundan bu dönemde emzirmenin bebeğinize bir zararı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri