Rapora göre Çankırı, Kırşehir, Ordu, Çanakkale ve Kırklareli Türkiye'de en temiz havaya sahip şehirler oldu. Hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2,5) yoğunluğu ölçümlerine dayanıyor.
Bu bağlamda, hava kalitesi ölçümünün yapıldığı ve ölçümler sonucunda en iyi sonucu veren şehrimiz, Çankırı. Araştırmaya dahil edilen 6475 şehir arasında 4047. sırada olan Çankırı'nın havasındaki zararlı partikül oranı 9.3 µg/m³. Aynı oran İstanbul, Ankara ve İzmir için 17 seviyelerinde.
Berrak denizi, temiz havası ve boydan boya sahili ile Biga, aynı zamanda Marmara Bölgesi'nin en temiz plajlarına sahiptir.Bölgede plaj yoğunluğu, lokasyonu ve temizliği bakımından öne çıkan Karabiga'da görülmektedir.
Zürih, İsviçre
Dünyanın en temiz havaya sahip şehri Zürih'tir. Kirlilik durumu, 12 aylık bir süre boyunca ölçülen ortalama PM2.5 seviyeleri temelinde belirlenir. Ve bu İsviçre şehri yıllık 0,51 µg/m3 değer elde etti ki bu da onu dünyadaki en düşük değer yapıyor.
42 AQI. Hava kalitesi genel olarak birçok insan için kabul edilebilir düzeyde.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye'nin hava kirliliği haritası açıklandı: İşte en temiz ve en kirli şehirler. Hava kirliliği Türkiye'de trafik canavarından 8 kat daha fazla insan öldürüyor. Türk Toraks Derneği açıklamasına göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlar bazında havası tek temiz kent Rize oldu.
Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale. Havası en kirli illerin başında ise İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa geliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
World of Statistics'in yayınladığı bilgilere göre dünyanın en kirli ülkeleri arasında Türkiye, 20. sırada yer almaktadır. Moğolistan en kirli ülke olarak sıralamada birinci sırada yer alırken, Finlandiya ise en temiz ülke olarak son sırada yer almaktadır.
İsviçre merkezli hava kalitesi takip şirketi IQAir, konuyla ilgili bir rapor yayınladı. 131 ülke ve bölgenin ortalama hava kalitesi analiz edildi. Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında.
Kış aylarında ortalama sıcaklık daha düşüktür. Minimum sıcaklık -4,2 °C ile Şubat ayı, Maksimum sıcaklık +35,8 ile Ağustos ayındadır. Yıllık sıcaklık ortalaması 14.7, ortalama nem oranı ise %72.6′dır. Yıllık ortalama yağış miktarı 662.8 m3 (Gökçeada) ile 854.9 m3 (Ayvacık) arasında değişmektedir.
Çanakkale bölgesinde yazlar ılık, nemli, kurak ve açık ve kışlar uzun, soğuk, yağışlı, rüzgarlı ve parçalı bulutlu. Yıl içerisinde sıcaklık normalde 3°C ila 31°C arasında değişiklik gösterir ve nadiren -3°C altında ve 34°C üzerinde olur.
Serin havalar ortalama 26 Kasım tarihinde başlayıp 27 Mart tarihine kadar sürer. Bu zamanlarda günlük ortalama en yüksek sıcaklık 13°C altındadır. Çanakkale'de en soğuk ay Ocak ayıdır. Ocak ayında ortalama sıcaklık 3°C, yüksek sıcaklık 9°C düzeyindedir.
2021 Dünya Hava Kirliliği raporuna göre, Türkiye dünyanın en kirli havasına sahip 46. ülke. Avrupa'nın en kirli havasına sahip beş şehrinden ikisi Iğdır ve Düzce oldu. Çankırı, Kırşehir, Ordu, Çanakkale ve Kırklareli rapora göre Türkiye'de en temiz havaya sahip şehirler oldu.
Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre 2018'de Türkiye'deki 81 ilin 56'sı uluslararası standartlar açısından kirli hava soludu. Hava kalitesi en kötü şehirler Kahramanmaraş, Iğdır ve Mersin olurken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre tek temiz havalı il ise Ardahan.
Iğdır'ın etrafını saran dağların hava sirkülasyonunu yavaşlatması havasının kirli olmasının en başat nedeni olarak işaret edilirken, kalitesiz kömürlerin tüketimi ve aşırı betonlaşma da sıralanan başka nedenler. Kentte hava kirliliğinin yanı sıra bir başka tehlike ise radyasyon.
Toplumsal İlerleme Endeksi? ne göre dünyadaki en yaşanılabilir ülkeler sıralandı. Ülkelerin, vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını ne kadar karşıladıkları sorgulandı. Endekste Yeni Zelanda bireysel hak ve özgürlükler, internete erişim ve eğitime katılımda en iyi dereceyi alarak birinci oldu.
1. İzlanda. Downtown Reykjavik, İzlanda'nın Reykjavik kentindeki 5 Nisan 2016'daki Panama Kağıtları krizinin ardından hükümetin sarsılmasını takip eden öğleden sonra. Ayrıca Dünya'nın en huzurlu ülkesi seçilen İzlanda, 2008 yılından bu yana her yıl dünyanın en barışçıl ülkesi seçildi.
Hava kalitesi genel olarak birçok insan için kabul edilebilir düzeyde. Ancak uzun süreli maruz kalma durumunda hassas gruplarda küçük-orta düzeyde belirtiler görülebilir. Hava yüksek bir kirlilik düzeyine ulaştı.
Tekirdağ ve Kırklareli, PM10 parametresine göre havası en kirli iller arasında ilk sıralarda yer aldı. Türkiye'de geçtiğimiz yılın hava kirliliği raporuna göre ülkemizde yer alan 81 ilden sadece 6'sının havasının temiz olduğu ortaya çıktı.
Pakistan'ın başkenti Lahor, 2022'de dünyanın en kirli şehri oldu. Kent aynı zamanda Orta ve Güney Asya'nın en kirli şehriydi. Lahor'da yaklaşık 11 milyon kişi yaşıyor. Şehir, yıllık ortalama PM2.5 konsantrasyonu 97 µg/m3 ile 2022'de hava kirliliği yaşayan büyük şehirler listesinin başında yer aldı.
Didim'de gerçekleşen hava ölçümleri sonucu, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr Abdurrahman Bayram'ın katıldığı Venosa Beach Resort & Spa Otel'deki konferans ile katılımcılarla paylaşılırken, Didim'in Türkiye'nin en temiz havasına sahip kentlerden biri olduğu açıklandı.
Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden IQ Air Kuruluşu'nun verilerine göre Nepal'in başkenti Katmandu, dünyanın en kirli havasına sahip şehri oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri