Çanakkale Boğazı'nda Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapım ve işletmesini üstlenen DL E&C, Limak, SK ecoplant ve Yapı Merkezi, dünya inşaat sektörünün referans dergisi ENR'de "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde yer aldı.
Otoyol ve Köprüyü kim işletiyor? 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında ihale edildiğinden, Proje'nin yapımı ve işletmesi Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. (ÇOK A.Ş.)
Dünyanın en uzun asma köprüsü unvanına sahip olan ve açılışı tüm dünyada ses getiren köprünün kontrollük ve onay süreçlerinin tamamı, Tekfen Mühendislik tarafından yürütüldü.
1915 Çanakkale Köprüsü ihalesini en kısa işletme süresini teklif eden Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG kazandı.
CENGİZ HOLDİNG A.Ş.
İlgili 29 soru bulundu
1976 yılında üniversiteden sınıf arkadaşı Sezai Bacaksız ile birlikte Limak İnşaat'ı kuran Nihat ÖZDEMİR, 2000 yılında Limak Holding'i kurarak, inşaat sektörü dışında enerji, havalimanı ve liman işletmeciliği, turizm, çimento ve gıda sektörlerini Limak'ın faaliyet alanlarına dâhil etmiştir.
Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, 1991 yılında TED Ankara Koleji'nden 1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. 1997 yılında ise Fordham Üniversitesi'nde Uluslararası Finans ve İş Yönetimi üzerine İşletme yüksek lisansını (MBA) tamamladı.
Km'lerce uzunluğa sahip olan dünyanın en uzun köprüleri, deniz yolculuğunun zorluklarını azaltmak ve bölgeler arasındaki mesafeleri kısaltmak ya da ulaşımı kolaylaştırılmak için yapıldı. Dünyanın en uzun köprüsü 164,8 km olurken, dünyanın en uzun asmalı köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü oldu.
İhaleyi 10 yıl 2 ay 20 günlük işletme süresi ile İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu kazandı.
3 Mart 2016 tarihinde dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yeniden gündeme alınan köprünün adının "1915 Çanakkale Köprüsü" olacağını açıkladı. 26 Ocak 2017 tarihinde 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ihalesini en kısa işletme süresini teklif eden Daelim (Güney Kore) – Limak – SK (Güney Kore) – ...
"1915 Çanakkale Köprüsü Türkiye'nin projesi"
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, devletin kasasından 1 kuruş çıkmadan 2027'de devlete geçecek. Burada yapım maliyeti, işletme süresi, finansmanını da hesaplayarak firmalar ihale için teklif veriyor.
Tasarımcılar, mühendisler, koordinatörlerin yanı sıra sahada bizzat gece gündüz demeden aktif çalışan binlerce personel de bu tarihi yapıya ortak oldu. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Gelibolu ve Lapseki şantiyelerinde, 649'u mühendis 5 bine yakın personel görev aldı.
4.6 km uzunluğundaki köprü ve 101 km'lik otoyol, 3.1 milyar euro yatırım bedeliyle tamamlandı. Türkiye-Güney Kore ortaklığında yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü, 2034 yılından itibaren devlete devredilecek.
26 Ocak 2017 tarihinde yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ihalesini Güney Kore menşeili DL Grup ve SK Grup, Limak Holding ve Yapı Merkezi Holding'in bulunduğu ortak girişim grubu 10,3 milyar TL proje bedeli ve 16 yıl 2 Ay 12 gün işletme süresi ile ihaleyi kazandı.
Bu yol üzerinde halen 11 hizmet noktası var ve inşaat tamamlandığında bunların sayısı 33'e çıkacak. Bu noktalar yapımcı konsorsiyumun kurduğu Otoyol İşletme ve Bakım AŞ tarafından 'Oksijen' markası altında işletiliyor. Bu konseptin başında da perakende sektörünün deneyimli ismi Alp Gürdil var.
İnşaatı gerçekleştirecek firmayı seçmek için açılan ihaleyi de Hochtief AG adlı Alman ve Cleveland Bridge and Engineering Company adlı İngiliz firmalarının oluşturduğu konsorsiyum kazandı. Köprünün inşaatına 20 Şubat 1970 tarihinde başlandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 23 Mart'ta yaptığı açıklamada 1915 Çanakkale Köprüsü'nün maliyetini 1 milyar 750 milyon Avro olarak açıkladı. Köprü ihale edildiğinde maliyeti 2,7 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Şimdi 15 Avro ve günlük 45 bin araç garantisi ile 2,7 milyar Avro'yu 11 yılda ödeyeceğiz.
Ayrıca, Beğendik Botan Köprüsü, 165 metre ile Türkiye'nin en yüksek köprüsü unvanına sahip. Bölge için çok önemli olan bu yatırımımız ile Beğendik-Pervari kesimi 8 kilometre kısaldı. Köprü ile zamandan 15.6 milyon TL, akaryakıttan 8,3 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 23.9 milyon TL tasarruf sağlanıyor.
İşte Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamalarından satır başları: 1700 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun köprüsü olarak tarihe geçen Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü tamamlamanın gururunu hep beraber yaşıyoruz.
Uludağ Elektrik Dağıtım ve Limak Uludağ Perakende Elektrik Satış'ın tek hissedarı olan Uluğ Enerji, hisselerinin İngiliz yatırım fonu ACTIS'e devri için hisse satış sözleşmesi imzaladı. Satış sözleşmesinin 30 Eylül'de imzalandığı bildirildi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, inşaat ve müteahhitlik alanında gerçekleştirdiği uluslararası projelerle küresel ligde yükselişini sürdüren Limak İnşaat, ENR'in 2022 listesinde 2021'e göre 6 basamak yükseldi. Şirket, 50'nci sırada yer alırken listedeki 43 Türk şirketi arasında ikinci sıradaki yerini korudu.
Limak Şirketler Grubu, 14 ülkedeki projeleri ve 47 binden fazla çalışanıyla, farklı sektörlerde faaliyet gösteren uluslararası bir şirket olarak büyümeye devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri