Van yemekleri denince akla gelen ilk tarif keledoş oluyor. Bakliyattan zengin malzemeleri ve kavurma ile pişirilen çok güzel bir yemektir. Kürt köftesi, Acem köftesi ve sengeser de yine Van'ın en sevilen yemeklerinden.
Van denince akla gelen üç meşhur unsur var: Van Gölü, Van kedisi ve Van kahvaltısı.
Tandırda İnci Kefali
Van denilince akla Van Gölü gelir. Ülkemizde sadece Van Gölü'nde yetişen inci kefali bu nedenle Van yöresel lezzetleri arasında başta gelir. İnci kefalinin farklı hazırlanma yöntemleri vardır.
İlgili 39 soru bulundu
Bahar aylarında yetişen, rakım farkına göre olgunlaşan uşkun (dağ muzu), besin değeri çok yüksek olan ve bazı hastalıklara da iyi geldiği yöre halkı tarafından belirtilen mayhoş bir bitkidir.
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, fasulye, şekerpancarı ve patatestir. Van Gölü civârında domates, tâze fasulye, karpuzve kavun yetişir. Van Gölü civârında meyvecilik de yapılır. En çok ceviz yetişir.
Van ilinde gezilip görülmesi gereken doğal, tarihi ve turistik yerlerin başında Van Gölü, Akdamar Adası, Muradiye Şelalesi, Kanispi Şelalesi, Erçek Gölü, Müküs Çayı, Van Kalesi, Van Müzesi, Akdamar Anıt Müzesi (Kilisesi) ve Vanadokya (Van Peri Bacaları) gelmektedir.
Van İsminin Kaynağı
Evliya Çelebi "Seyahatnamesi"nde Büyük İskender' in Van Kalesi'ndeki Vank adlı bir mabedden esinlenerek buraya Van adını verdiğini söylemektedir. Bir rivayete göre de şehri genişletilip güzelleştiren VAN isimli şahsın adından dolayı şehre bu ismi verilmiştir.
Van yemekleri denince akla gelen ilk tarif keledoş oluyor. Bakliyattan zengin malzemeleri ve kavurma ile pişirilen çok güzel bir yemektir. Kürt köftesi, Acem köftesi ve sengeser de yine Van'ın en sevilen yemeklerinden.
Helise Tarifi (Van Yöresine Ait)
Yöresel bir yemek olan keledoş; yaz aylarında yayla ve dağların eteklerinden toplanan akpancar, kırmızı et, nohut, yeşil mercimek, patates, soğan, sarımsak, aşurelik buğday, salça, tereyağı, çökeleğin güneşte kurutulmasıyla elde edilen "kurut" ve baharat karışımlarıyla hazırlanıyor.
Van'ın görülmesi gereken önemli doğal alanları arasında; Van Gölü, Akdamar Adası, Kanispi Şelalesi, Muradiye Şelalesi Müküs Çayı ve Vanadokya (Van Peri Bacaları) yer almaktadır.
Essen, canlı tiyatro atmosferi, meşhur opera binası ve canlı müzik mekanları ile meşhur.
Van ilimizin etnik yapısına gelecek olursak Van'da Kürtler ve Türkler bir arada yaşamaktadır. Kürtler nüfusun çoğunluğunu teşkil etmektedir. Türkler nüfusun %30 civarıdır. Türkler genellikle il ve ilçe merkezlerinde yaşamaktadır.
Vangölü Nemrut volkanik Dağı'nın patlaması sonucu oluşmuş bir volkanik krater gölüdür.
Evliya Çelebi "Seyahatnamesinde Büyük İskender'in Van Kalesi'ndeki Vank adlı bir mabetten esinlenerek buraya Van adını verdiğini söylemektedir. Bir rivayete göre de şehri genişletilip güzelleştiren VAN isimli şahsın adından dolayı şehre bu ismi verilmiştir.
Van (Ermenice: Վան, Kürtçe: Wan, Osmanlıca: فان Fân), Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık on dokuzuncu şehri. Doğu Anadolu Bölgesi, Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alır. Van ili nüfus bakımından bu bölgenin en büyük ilidir. 2021 sonu itibarıyla nüfusu 1.141.015 kişidir.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Van, Türkiye'nin tarih, kültür ve doğa turizmi bakımından önemli bir şehridir. Dünyanın en eski kentleri arasında bulunan Van, ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü'ne ev sahipliği yapmaktadır. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan şehirde gezilecek pek çok tarihi mekanlar vardır.
Geçmişten günümüze gelen tarihî birikimi ile öne çıkan Van'ı ziyaret etmek için en uygun dönem yaz aylarıdır. Ancak doğa aktivitelerine elverişli özellikleri sayesinde Van kış aylarında da yoğun olarak ziyaretçi ağırlamaktadır.
Van şehrinde yaklaşık 10.000, Bitlis'de 4.000-5.000, Vastan'da 2.500, Adilcevaz'da 1.500, Ahlat'ta 1.000 civarında Ermeni nüfusu vardır. Akdamar Adası'nda bir miktar Ermeni'nin yaşadığı da bilinmektedir.
Soğuk olan kış mevsimi uzun sürer. Ekim ayında başlayan soğuklar, mayıs ayına kadar devam eder. Yılın en soğuk ayı olan ocak ayının ortalama sıcaklığı -3.5 °C kadardır. Geniş Van gölü sayesinde burada kışlar çok sert geçmemektedir.
'Coğrafyaya uygun ağaç dikimi yapılmalı' Şatır, ormanlık alan eksikliğinin en temel nedeni olarak ise, vejetasyon döneminin kısa olmasını gösteriyor: “1700 rakımda, sert bir iklime sahip olan Van, kendisini çok hızlı yenileyen bir coğrafya değil. Vejetasyon dönemi son derece kısa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri