Mağaralardaki resimler, ilkel insanların yaşam ve düşünce dünyasının yanı sıra onların sanatsal yanları hakkında da yararlı bilgiler verir. Bu mağara resimlerinde konular, genellikle çeşitli av hayvanları ve bazen de av sahnelerinden oluşur.
Çizimlerin amacının yapılacak olan bir sonraki avın daha bol ve bereketli geçmesi olduğu düşünülmektedir. Bir çeşit av büyüsüdür. Hayvan resimlerinin çizilmesiyle ruhlarının bu resimlere hapsedildiği ve avın daha kolay geçeceği inancı vardır.
Paleolitik Çağ mağara resimleri insanların imge ve zihin dünyasına işaret etmektedir. Bu zihin dünyasında sembollerin ve simgesel ifadelerin işleyişe şekil veren önemli elemanlardan olduğu düşünülmektedir.
Mağara ressamlığı, yaklaşık 40.000 yıl önce çoğunlukla tarih öncesi kökenli mağara duvarlarında boyanmış çizimlerdir. Paleolitik mağara resimlerinin kesin amacı bilinmemektedir. Kanıtlar, bulundukları mağaraların devam eden izleri bulunmadığından, sadece yaşayan alanların süslemeleri olmadığını göstermektedir.
Bu imgeler arasında anlamlı bir zıtlık söz konusudur. Güney Fransa'da yer alan Chauvet Mağarası Üst Paleolitik Dönem sanatının işlevine dair bir fikir edinmemize yardımcı olur. Bu mağarada, diğer birçok yerde olduğu gibi hayvan figürleriön plana çıkar.
İlgili 27 soru bulundu
Daha tarihin eski dönemlerinde insanlar, mağara duvarlarına avladıkları hayvanların resimlerini, av sahnelerini çizmişlerdir. Mağara duvarlarına yapılan resimler ya da av danslarında hayvan kılığına girilmesi ve doğanın bu yolla canlandırılması, insanın zorlukların üstesinden gelmesinin bir yoluydu.
İlk insanlar Taş Devri boyunca, çoğu Avrupa'da olan mağara resimleri yaptı. Dinsel amaçlı olduğu sanılan resimlerde, hayvan ve insan figürleri vardır.
Binlerce yıllık olduğu tahmin edilen Göveliç Mağarası'ndaki duvar resimleri de definecilerin hedefi oldu. Çamur üzerine işlenmiş resimlerin çoğunun söküldüğü görüldü. Çok az kısmının duvarda kaldığı resimlerin, bölgedeki antik yaşam hakkında bilgiler verdiği düşünülüyor.
Dünyanın bilinen en eski mağara resmi Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda bulundu. Koyu kırmızı aşı boyasıyla çizilmiş resmin başrol oyuncusu, en az 45 bin 500 yaşındaki bir Visaya yaban domuzu. Onunla beraber resmedilmiş iki domuz çizimi ise kısmen korunabilmiş.
Hayatta kalan tarihi ve tarih öncesi kaya sanatının büyük bir kısmı mağaralarda veya kısmen kapalı kaya sığınaklarında bulunur; bu tip aynı zamanda mağara sanatı veya paryetal sanatı olarak da adlandırılabilir. Küresel bir fenomen olan kaya sanatı, dünyanın kültürel açıdan farklı birçok bölgesinde bulunur.
Bir süreliğine kuşkuya neden olan mağara resimleri daha sonra paleolitik avcı-toplayıcı yaşamın imgesel karşılığı olan bir sanat olarak kabul edilmiştir.
Abstract. Prehistorik mağara resimleri, insanlık tarihindeki ilk sanat eserlerinden biridir. Bu resimler, prehistorik dönemde insanların mağaralarda yaşadıkları koşullar ve kültürel faaliyetler hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır.
Paleolitik ve Mezolitik dönem insanlarının avcılık ve toplayıcılık yaptığı ve mağara, kaya altı sığınakları, açık alanda yapılan barınaklar ve ağaç kavuklarında barındığı bir dönemdir.
Magura Mağarası, Bulgaristan'ın Vidin ilinde yer alan bir mağaradır. Magura'nın tarih öncesi duvar resimleri, olağanüstü ifade ve sanatsal derinliğe sahip olan ve Avrupa Post-Paleolitik dönemin en önemli sanat eserleri olarak kabul edilen İtalya'daki Grotta dei Cervi resimleriyle büyük benzerlik göstermektedir.
Lascaux, Fransa'nın güneybatısındaki Dordogne ilindeki Montignac köyünün yakınlarında yer alan paleolitik bir mağaradır, ki burası bazı en ünlü tarih öncesi mağara çizim örneklerine ev sahipliği de yapmaktadır. 600'e yakın çizim -Çoğunluğu hayvan çizimleri- çarpıcı yapıtlardaki mağaranın iç duvarlarını süsler.
Pennsylvania State Üniversitesi'nden arkeolog Dean Snow, Fransa ve İspanya'daki sekiz mağarada bulgulanan el izlerini, belirli parmakların birbirlerine oranlarını karşılaştırmak suretiyle analiz etmiş ve en nihayetinde izlerin dörtte üçünün kadınlara ait olduğunu ortaya çıkarmış.
Mağara binlerce yıl boyunca bir yerleşim yeriydi ve bu nedenle Paleolitik mağara sanatının yanı sıra tarih öncesi nüfusun günlük faaliyetlerinin kalıntılarını da içermektedir. 1985 Yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Birçok kuşağın mağara resimlerinde etkisi olduğu düşünülmektedir ve resimler günümüzden 17,000 yıl öncesine tarihlenmektedir.
Mağara, 1846'da Loire kıyısındaki taş ocağı çalışmaları sırasında keşfedildi.
Türkiye'nin en uzun (Beyşehir Gölü batısındaki Pınarözü Mağarası, 16 km) ve en derin mağaraları (Anamur'un kuzeyinde Çukurpınar Düdeni, 1880 m) bu dağ kuşağı üzerindedir. Ülkemizde mağara araştırmaları 1964 yılında kurulan Mağara Araştırma Derneği (MAD) tarafından başlatılmıştır.
1880 m rakımından toplanan sular düden-mağaranın içinden geçerek Sugözü köyü civarında yüzeye çıkar, Dragon Çayı'na (Kocaçay) karışır. Mağaranın başlangıc noktasının 1 km uzağında Türkiye'nin en derin 1. mağarası Peynirlikönü Düdeni (-1429 m) yer alır.
Sulawesi Adası, Endonezya
Maros bölgesinde yer alan Leang-Leang Mağarası, yaklaşık 40.000 yıl öncesine tarihlenen dünyanın en eski mağara resimlerinin bulunduğu yerlerden biridir. Mağara resimleri, avcılık sahneleri, hayvan figürleri, insan figürleri ve semboller gibi çeşitli konuları içermektedir.
Türkiye'de yaklaşık 40.000 adet mağara bulunmaktadır. Ülke topraklarının %40'ı mağara oluşumuna elverişli yapıdadır. Çoğunluğu Batı ve Orta Toroslar'da olmak üzere 1100 mağaranın incelenmesi tamamlanmıştır.
Aynalı Mağara, Amasya'da bir mağaradır. Ziyaret Beldesi yolu üzerinde şehir merkezine 3,3 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri