Çanakkale, Türkiye'nin Çanakkale ilinin merkezi olan şehirdir. Anadolu'nun kuzeybatısında, Çanakkale Boğazı'nın güneydoğusunda yer alır. Nüfusu 2021 yılına göre 195,439 kişidir.
Çanakkale'nin kuruluşuna öncülük eden eser Fatih Cami Çanakkale şehrinin Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulduğunu söyleyen ve örneklerle açıklayan Talha Uğurluel “Konumuz Çimenlik Kalesi değil. Fatihin Çanakkale şehrini kurulmasına öncülük ettiği eser bugünkü konumuz.
Osmanlı Devleti'nin Çanakkale Savaşında bütün bir millet olarak destan yazdığı savaştır. 3 Kasım 1914 yılı-18 Mart 1915 yılı tarihleri arasında deniz savaşları olarak yapılmış, 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihleri arasında ise Gelibolu yarımadasında kara savaşları olarak yapılmıştır.
Çanakkale boğazında Türk hakimiyeti Osmanlılar zamanında oluşmuştur. 1345'te Karesi Beyliği topraklarının büyük bölümünü Osmanlılar kendi topraklarına kattılarsa da Çanakkale Boğazı üzerindeki hakimiyeti 1354 yılında Süleyman Paşanın Gelibolu Kalesi'ni fethi ile gerçekleşmiştir.
İdarî bakımdan Çanakkale şehri Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde Anadolu eyaleti içindeki Biga sancağına bağlı bulunuyordu. Daha sonra yaklaşık 1533 yılında kurulmuş bulunan ve merkezi Gelibolu olan Cezâyir-i Bahr-i Sefîd vilâyetinin içinde yer aldı.
İlgili 45 soru bulundu
ÇANAKKALE'nin ANTİK TARİHİ
Dardanelles ve Hellespontos Çanakkale'nin bilinen en eski adları. Dardanelles Troya'nın mitolojik atalarından Dardanos'tan türetilmiş..... Antik Çağ'daki adı Hellespontos ise mitolojiye dayanıyor.
Çanakkale'de toplam 11 ilçe ve 576 köy bulunuyor. 90 binlik nüfusuyla en kalabalık ilçesi Biga'dır. 2. sırada yer alan Çan ilçesinin nüfusu ise 48.460'dır. Çanakkale'nin en az nüfusa sahip ilçeleri ise Bozcaada, Gökçeada ve Eceabat'tır.
Mustafa Kemal, yaklaşık 11 ay süre boyunca Çanakkale Cephesi'nde bulunmuştur. 20 Ocak 1915'te 19'uncu Tümen Komutanı olarak cephede göreve atanmış, 10 Aralık 1915'te cepheden ayrılmıştır. Çanakkale Savaşları'na Yarbay rütbesi ile katılmış, 1 Haziran 1915'te Albaylığa terfi etmiştir.
Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan Çanakkale Savaşı 9 Ocak 1916 tarihinde sona ermiştir. İtilaf Devletleri'nin 7 Aralık 1915 tarihinde aldıkları tahliye kararının neticesinde, İtilaf güçlerine ait olan birliklerin tahliyesi 9 Ocak 1916 tarihinde tamamlanmıştır.
* Mustafa Kemal, 8 Ağustos 1915'te Anafartalar Grup Komutanlığı'na getirildi. Bu görevi Çanakkale'den ayrılacağı 10 Aralık 1915'e kadar devem etti. Anafartalar Grup Komutanı olarak emrinde 3 kolordu (2., 16., 15. kolordular) vardı. Bu, Ordu Komutanlığı niteliğinde bir komutanlık anlamına geliyordu.
General ise böyle bir adımın yeni ve sonunun nasıl olacağı belirsiz bir savaş olacağını gördüğü için Hükûmeti'nin emrini savsaklar, ateş emri vermez. Bu gerilimli günlerde, Franclin Buoillon 28 Eylül'de İzmir'e ulaştı ve Mustafa Kemal tarafından kabul edildi. Bu görüşme Çanakkale Olayı'nı sonlandırdı.
Ege denizinin yer aldığı bölgede yer alan Egeid karasının çökmesi ile birlikte Akdeniz suları çöken yere dolmuştur. Bunun sonunda da Ege Denizi meydana gelmiştir. Bu dönemde de buzullar zamanla eriyerek deniz seviyesinde yükselmeye neden olmuştur. Bu olayın sonucunda da Çanakkale Boğazı meydana gelmiştir.
Çanakkale Cephesi; Anadolu halkına umut, azim ve kararlılık aşılamış, Kurtuluş Savaşı meşalesinin yeniden yanmasını sağlamıştır. Yüzyılın en büyük savaşlarından biri olan Çanakkale Muharebeleri'nde elde edilen zaferler önemli bir dönüm noktasıdır.
Yukarıdaki başarısından dolayı 1 Haziran 1915 tarihinde Mustafa Kemal Yarbaylık rütbesinden Albaylık rütbesine terfi etti (Türk Đstiklal Harbine Katılan…,1989 :2).
İtilaf Devletleri donanmaları 18 Mart 1915'te Osmanlı ordusu tarafından bozguna uğratılmıştır ve Çanakkale Savaşı'nın deniz savaşı bölümü sona ermiştir. Gelibolu Yarımadası'na yapılan kara çıkartmaları yine Osmanlı ordusunun büyük çabası ile bertaraf edilmiştir.
I. Dünya Savaşı sırasında 18 Mart 1915 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun zaferiyle sona eren Çanakkale Deniz Savaşları'nın anıldığı gündür. Başta Çanakkale olmak üzere tüm Türkiye'de resmî makamlarca çeşitli programlarla kutlanmakta ve ölen Türk askerleri anılmaktadır.
İtilaf Devletleri, Çanakkale'de neden cephe açtı? Temel nedenlerden biri, Boğazları düşürmek. Böylece hem Osmanlı savaş dışı kalacak hem de mali kriz içindeki Rusya'ya yardımcı olunacaktı. Balkan Devletleri o tarihte tarafını ilan etmemiş, taraf seçmek için kararsızlık içindeydi.
İngilizlerin Çanakkale'de bulunan Müstahkem Mevki Komutanlığı ve topçu bataryalarını işgal etmelerine karşın Fransızlar da Kilitbahir ve civarını işgal ettiler. İtilaf Devletlerinin Çanakkale'yi işgal etmeleri şehir merkezinde de değişikliklere sebep oldu.
Atatürk'ün Çanakkale Şavaşı'ndaki Görevi ve Rolü
Yarbay olarak görev yapan Atatürk Çanakkale Savaşı'na 19. Tümen Komutanı olarak katılmıştı. Ancak savaş ilerledikçe Albay rütbesine getirilerek emrine 130 bin civarında asker verilmiştir.
Çanakkale Savaşı'nın en önemli komutanı kimdir sorusuna cevap olarak Mustafa Kemal Atatürk verilebilmektedir. Mustafa Kemal Atatürk, savaş başladığında kurmay yarbay olarak görev yapmaktaydı. Savaşa dahil olmak isteyen Atatürk, 3. Kolordu Komutanlığı'na atandı.
Böylece 27. Alay da düşmana karşı saldırıya başlamıştı.25 Nisan 1915'te, Kurban bayramın ilk gününde 57. Alay kendisinden 4-5 kat büyük bir orduya karşı bir kahramanlık mücadelesi verdi ve alayın 3te 2si orada şehit oldu. Binbaşı Hüseyin Avni Bey'de çarpışma sırasında şehit düşmüştü.
Çanakkale 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 563.734. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
Çanakkale ili Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü içerisindedir. Çanakkale ilimiz Türkiye'nin pek de kalabalık olmayan şehirlerinden bir tanesidir. Nüfus sıralamasında 40. sırada yer alır. 2020 verilerine göre nüfusu 541.548'dir. Şehirdeki kadın nüfusu 270.092'dir, erkek nüfusu ise 271.456'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri