Seyit Ali Çabuk veya bilinen adıyla Seyit Onbaşı (Eylül 1889 - 1 Aralık 1939), I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde çarpışan Türk asker.
Çanakkale Savaşı'nın en önemli komutanı kimdir diye sorulduğunda, bu soruya verilecek cevap şüphesiz ki Mustafa Kemal Paşa olacaktır.
Cevat (Çobanlı) Paşa'nın Birinci Dünya Harbi'nde adını “18 Mart Kahramanı” olarak tarihe geçiren görevi ise Çanakkale Cephesindeki üstün başarısı olmuştur.
Türk Generaller Esat Paşa, Mehmet Vehip Paşa, İsmail Cevat Paşa, Ali Mustafa Fevzi Paşa, Çolak Faik Paşa, Mehmet Ali Paşa, Mustafa Hilmi Paşa; Alman generaller ise Liman Von Sanders Paşa, Von Der Goltz Paşa, Weber Paşa, Metren Paşa ve Trommer Paşa idi.
İlgili 37 soru bulundu
Mustafa Kemal, yaklaşık 11 ay süre boyunca Çanakkale Cephesi'nde bulunmuştur. 20 Ocak 1915'te 19'uncu Tümen Komutanı olarak cephede göreve atanmış, 10 Aralık 1915'te cepheden ayrılmıştır. Çanakkale Savaşları'na Yarbay rütbesi ile katılmış, 1 Haziran 1915'te Albaylığa terfi etmiştir.
Dünya Savaşı'nda Türk ordularının başında Başkomutan Vekili, Harbiye Nazırı ve Genelkurmay Başkanı sıfatıyla bulunan, Çanakkale'yi baştan aşağı planlayıp cephede de yöneten kişi Enver Paşa'dır!
Muhakeme gücü ile tarihe adını yazdıran Cevat Paşa, Çanakkale Deniz Savaşları'nı yönetti. Askeri dehası sayesinde, Mustafa Kemal ile birlikte savaşın kaderini belirledi.
I.
Komutanlık boğazın ve kıyıların savunmasından sorumluydu. 18 Mart 1915 tarihindeki Çanakkale Deniz Savaşları'ndaki üstün başarıları dolayısıyla "18 Mart Kahramanı" unvanını aldı. 9 Ekim 1915 tarihinde 14. Kolordu Komutanı, 1916 yılında 15. Kolordu Komutanı olarak Galiçya Cephesi'nde görev yaptı.
Peki, Seyit Onbaşı (Kocaseyit-Seyit Ali) kimdir? İşte Seyit Onbaşı'nın hikayesi... Çanakkale muharebeleri sırasında kaldırdığı 276 Kg.lik top mermisiyle ünlenen ve tarihe geçen Kocaseyit (Seyit Ali), 1889 yılında Balıkesir'in Havran ilçesinde yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi.
3 Kasım 1914 - İtilaf Devletleri'ne ait 18 parçalık bir donanmayla, sabah saat 06.50'den itibaren İngilizlerin Ertuğrul ve Seddülbahir'i ve Fransızların Kumkale ve Orhaniye tabyalarını bombardıman etmeleriyle, Batı kaynaklarında “Gallipoli / Gelibolu”, Türk kaynaklarında “Çanakkale” savaşları diye bilinen askerî ...
Devler ülkesinde devler savaşı olarak adlandırılan Çanakkale savaşının ordularının başkumandan vekili Harbiye Nazırı Enver Paşadır.Yanya kahramanı Esat Paşa kolordu kumandanı Mustafa Kemal ise yarbay rütbesinde tümen komutanıdır.
Türk Kurtuluş Savaşı'nda bazı ülkeler tarafından Türkiye'ye yardım edilmiştir. Bu ülkeler Sovyet Rusya, Fransa, İtalya, Hindistan, Hindistan, Azerbaycan ve Kıbrıs'tır.
Savaş tehlikesi sona ermişti. Başkomutan Mustafa Kemal ise yarattığı bu buhran günleri ile savaşmadan, vatanın iki önemli bölümünü, boğazları ve Trakya'yı kurtarmıştı.
Çanakkale Savaşı, deniz ve kara savaşlarından oluşmaktadır. 18 Mart 1915'te Türk askerinin zaferiyle, deniz muharebeleri son bulmuş ve yaklaşık dokuz ay sürecek kara muharebeleri kısmı başlamıştır.
18 Mart 1915 günü Müstahkem Mevki sınırları içinde 50.000, Çanakkale harekât alanı içinde 95.000 kişilik Türk kuvveti bulunmaktadır. 1914 ve 1915 yıllarında Çanakkale Müstahkem Mevki birliklerinin muharebe dışı zayiatı ise şu şekildedir.
Türk milletinin varlık yokluk mücadelesi verdiği Birinci Dünya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı yıllarında özellikle Doğu Anadolu'da gösterdiği kahramanlıklar dolayısıyla "Şark Fatihi" unvanı ile anılan asker ve devlet adamı Kazım Karabekir, ölümünün 71. yılında anılıyor.
Cevat Paşa (Çobanlı), 14 Eylül 1870'de İstanbul'da Sultanahmet'te doğmuştur. Cevat Paşa, Arapgir'de Çobanoğulları olarak bilinen ailedendir. Babası, Harp Akademisi 2/21. sınıfından Müşir (Mareşal) Şakir Paşa'dır. Annesi Emine Hanım'dır.
ranslarına delege olarak katılmıştır. lığı yapmıştır. 14 Eylül 1935'de yaş haddinden emekli olmuştur. 13 Mart 1938'de ölen Cevat Paşa'nııı kabri İstanbul Erenköy'deki, Sahrayı Cedit Mezarlığı'ndadır1 (Naşı 27 Eylül 1988'de Devlet Mezarlığı na nakledildi.)
16 Eylül 1911 tarihinden sonra Trablusgarp'ta İtalyanlarla savaşmış ve bu savaşta büyük yararlılıklar göstermiştir. Burada bağlı bulunduğu tümen ise Trablusgarp Tümeni'dir. Trablusgarp'ın elden çıkması üzerine 57. Alay, 8. Kolordu emrine verilmiştir, bu savaşta bir şehit verildiği bilinmektedir.
Çanakkale Savaşı'nın en büyük nedenlerinden bir tanesi; İtilaf Devletleri'nin Osmanlı Devleti'ni savaş dışı bırakmak istemesidir. Bunu da başarmanın en kolay yolunun İstanbul'u işgal etmek olduğunu bilen İtilaf güçleri, bu niyetle Çanakkale önlerine gelmişlerdir.
Tarihte en önemli zaferlerden biri olan Çanakkale Zaferi, kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi'nde verdiği mücadeleyi gösterir. Türk tarihi başta olmak üzere bütün dünya tarihini etkileyen bu zafer, dünya ülkelerindeki güç dengelerini değiştirmiş ve yeniden belirlemiştir.
Çanakkale Savaşı'na Anadolu topraklarının yanı sıra Osmanlı Devleti'nin terk ettiği topraklardan da katılım oldu. Suriye ve Filistin'den 787, Lübnan ve Irak'tan 117, Kosova'dan 65, Yunanistan'dan 45, Makedonya'dan 31, Arnavutluk'tan 27, Bulgaristan'dan 21 kişinin şehit olduğu kayıtlarda geçiyor.
Çanakkale Savaşı kahramanları arasında ön plana çıkan Seyit Onbaşı, taşıdığı yaklaşık 250 kilo ağırlığındaki top mermisi sayesinde İngiliz savaş gemisi batırıldı. Peki Seyit Onbaşı kimdir? Koca Seyit'in batırdığı geminin adı nedir?
Çanakkale Savaşı, Gelibolu yarımadasında Osmanlı Devleti ve İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Fransa, Avusturalya, Yeni Zelanda ve İngiltere'nin oluşturduğu İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmek istiyorlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri