İşitme cihazı uygulamasına yönelik kulak kalıbı ölçüleri alır, uygun görülen cihazların kazanç ve çıkış değerlerini ölçer ve ayarlarını yapar. Odyometri Bölümü mezunları odyolog veya kulak burun boğaz hastalıkları uzmanının gözetim ve denetiminde, devlet veya özel hastanelerde çalışabilirler.
Odyometri teknikeri ya da odyometrist; işitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testleri yapmaktan işitme cihazı üretimine kadar birçok farklı alanda çalışır. Odyometri teknikerleri, devlet ve özel hastaneler ile işitme cihazı üretimi ya da satışı yapan şirketlerde görev alabilir.
Odyometri Programı Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir? Program mezunları, odyoloji uzmanı veya KBB hastalıkları uzmanının gözetim ve denetiminde; devlet, üniversite veya özel hastanelerin odyoloji kliniklerinde, odyolojik tanı merkezlerinde ve işitme cihazı firmalarında çalışabilirler.
Odyometri iş imkanını belirleyen çalışma alanları genel olarak şöyledir: Özel sektöre bağlı sağlık kuruluşlarında ve kamuya bağlı devlet hastanelerinde görev alabilirler. Özel tetkik merkezlerinde uzman yardımcısı olarak görev alabilirler. Özel işitme testleri yapan ve uygulayan sağlık merkezlerinde görev alabilirler.
eleman.net verilerine göre, Odyometri Teknikeri 2023 yılında ortalama 14.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyometri Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 10.783 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.864 TL maaş alıyordu.
İlgili 32 soru bulundu
Programımızdan mezun olan öğrenciler ÖSYM'ye başvurarak, Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği, Odyoloji, İşitme Engelliler öğretmenliği bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler.
İşitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinin mevcut yönetmeliğine göre Odyometrist işitme merkezi açabilir veya işitme merkezinde sorumlu müdür olabilir. Ayrıca İşitme cihazı merkezi açmak için kanun ve yönetmeliğe göre herhangi bir kişi/meslek/yatırımcı sınırlaması yoktur.
Odyometri Birlik Platformu'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde onlarca üniversitede bölümü bulunan ve her yıl 2 bin 700 mezun veren odyometri teknikerlerinin sayısı yurt genlinde 20 bini aştı. Son iki yılda atanan tekniker sayısı ise sadece 222 olarak gerçekleşti.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.
Odyoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Odyoloji bölümü, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık lisans bölümüdür. Odyoloji hakkında eğitim veren odyometri adında 2 yıllık bir önlisans programı da söz konusudur ki odyoloji teknikerleri bu bölümden yetişir. Odyoloji bölümü mezunlarına ise odyolog unvanı verilir.
Odyoloji bölümü mezunları, işitme ve denge bozukluklarının tespit, rehabilitasyon ve tedavisinde görev alabilirler. Özel işitme merkezleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve işitme cihazı üreticileri gibi kurumlarda çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açarak serbest çalışma imkanları da bulunmaktadır.
Bu bölüm; işitme ve denge bozukluklarının tanısına yardımcı olacak meslek elemanı yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Odyometri bölümü mezunları, işitme ve denge testlerini uygulayabilen, işitme kaybı ve denge bozukluğu oluşturan hastalıkların tanısı konusunda bilimsel yöntemleri bilen ve kullanabilen kişilerdir.
İşitme ve denge kayıplarının tanı ve tedavisinde çalışan odyologlar sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olsa da gereken değeri görmüyor. Atama sayıları oldukça düşük.
Üniversitelerin sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarına bağlı Odyometri bölümünden mezun olan kişiler, odyometrist olabilir. Odyometri bölümü eğitiminin süresi, 2 yıllık önlisans programını kapsar. Odyometristler, alanlarına yönelik eğitimi uygulamalı olarak alırlar.
Odyometri başarı sıralaması Odyometri bölümü eğitimi veren üniversiteye giren öğrencilerin başarı sıralamasıdır. Odyometri Bölümü başarı sıralamaları ve taban puanları tablosundaki veriler, ÖSYM ve YÖK tarafından onaylanmıştır. Odyometri Bölümü taban puanları, TYT'deki sayısal puan türünden hesaplanır.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
İşitme testi bir diğer adıyla odyometri testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer. Bu testlerin uzman bir odyometrist tarafından yapılması önem taşır. İşitmeye dair şikayetleriniz varsa, en başta tercihen KBB uzmanına gitmeniz önerilir. KBB uzmanı gerekli gördüğü durumda sizi bir odyometriste yönlendirecektir.
Odyometri programı ülkemizde ilk kez 1984 yılında kurulmuştur.
Özel sağlık tesislerinde alınabilecek maaş en fazla 9.000 TL en düşük 6.200 TL ortalama ise 7.000 TL seviyelerindedir. Örneğin 7 yıllık bir hizmet geçmişi olan, bir ay içinde 2 defa nöbete kalan bir odyometristin alabileceği maaş 8.300 TL'dir.
Odyologlar, hastalığın araştırılması ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesi alanında çalışırlar. Odyometristler ya da diğer adıyla odyometri teknikerleri ise, odyolog ya da KBB uzmanı gözetiminde, işitme kaybının seviyesi ve türünün belirlenmesine yardımcı olan testleri uygulamakla görevlidirler.
İşitme cihazı merkezi açmak için herhangi bir yatırımcı kısıtlaması yoktur. Yani işitme cihazı merkezleri yönetmeliğine uymak kaydıyla herkes işitme cihazı merkezi açabilir. Ancak herkes İşitme Cihazı Satış ve Uygulama Merkezinde sorumlu müdür olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri