Türk Generaller Esat Paşa, Mehmet Vehip Paşa, İsmail Cevat Paşa, Ali Mustafa Fevzi Paşa, Çolak Faik Paşa, Mehmet Ali Paşa,
Alman bir amiral olan Merten Paşa; Çanakkale tabyalarının komutanı olarak Çanakkale'ye gönderilmiş ve Çanakkale Savaşı'nın deniz muharebelerinde aktif görev yapmıştır. Çanakkale Savaşı'nın en önemli komutanı kimdir diye sorulduğunda, bu soruya verilecek cevap şüphesiz ki Mustafa Kemal Paşa olacaktır.
Çanakkale Deniz Savaşlarında görev alan Cevat (Çobanlı) Paşa'nın tarihe 18 Mart kahramanı olarak yazılması O'nun askeri ve stratejik başarısıdır. Bu çalışmada Çanakkale cephesinde özellikle deniz savaşlarında görev alan Cevat Paşa'nın faaliyetlerine yer verilmiştir.
Atatürk'ün Çanakkale Şavaşı'ndaki Görevi ve Rolü
Yarbay olarak görev yapan Atatürk Çanakkale Savaşı'na 19. Tümen Komutanı olarak katılmıştı. Ancak savaş ilerledikçe Albay rütbesine getirilerek emrine 130 bin civarında asker verilmiştir.
Çanakkale Savaşında Osmanlının başında Sultan Reşat vardı. Sultan Abdülhamitin 1909 yılında tahttan inmesinden sonra Osmanlı Devletinin 35. padişahı olarak tahta geçmişti.
İlgili 22 soru bulundu
Tabur komutanı Binbaşı Ali Hayri, Tümen komutanı da Yarbay Mustafa Kemal'dir.
Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür.
Osmanlı devleti, müttefiki Almanya ile bugün üzerinde 30'u aşkın devletin olduğu Osmanlı coğrafyasındaki vatandaşlar ve gönüllülerle savaşa katıldı. Müttefik ordusu ise İngiliz ve Fransız askerlerinin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan, Nepal ve Senegal gibi sömürgelerden getirilen askerlerden oluşuyordu.
Mustafa Kemal Atatürk'ün askerlerine “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum." sözünün ardından vatan uğruna ölüme yürüyen kahraman askerler 18 Mart Çanakkale Zaferi sözleri ve mesajları ile hatırlanmaya devam ediyor..
Mustafa Kemal, yaklaşık 11 ay süre boyunca Çanakkale Cephesi'nde bulunmuştur. 20 Ocak 1915'te 19'uncu Tümen Komutanı olarak cephede göreve atanmış, 10 Aralık 1915'te cepheden ayrılmıştır. Çanakkale Savaşları'na Yarbay rütbesi ile katılmış, 1 Haziran 1915'te Albaylığa terfi etmiştir.
- Seyit Onbaşı: Mecidiye tabyasında tek top ayakta kalmış ve Seyit Onbaşının mermi kaldıran vinci bozulmuştur. Seyit Onbaşı tüm gücü ile 276 kilogramlık mermiyi namlunun ucuna süren ce Ocean gemisine de yara açan en önemli kahramanlarımızdandır.
Cevat (Çobanlı) Paşa'nın Birinci Dünya Harbi'nde adını “18 Mart Kahramanı” olarak tarihe geçiren görevi ise Çanakkale Cephesindeki üstün başarısı olmuştur.
I. Dünya Savaşı başında Sofya'da ateşe militer olarak görev yapmakta olan Mustafa Kemal, orduda ısrarla aktif görev istemesi üzerine 18 Ocak 1915 tarihinde 19. Tümen Komutanı olarak atanmıştır.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, 1915 yılındaki Çanakkale Cephesi'nde 30 bin Suriyeli'nin savaştığını, 600 Suriyeli'nin ise bu savaşta hayatını kaybettiğini ifade etti.
Son sözü "Aleykümselam" oldu.
* Mustafa Kemal, 8 Ağustos 1915'te Anafartalar Grup Komutanlığı'na getirildi. Bu görevi Çanakkale'den ayrılacağı 10 Aralık 1915'e kadar devem etti. Anafartalar Grup Komutanı olarak emrinde 3 kolordu (2., 16., 15. kolordular) vardı. Bu, Ordu Komutanlığı niteliğinde bir komutanlık anlamına geliyordu.
Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimizi başka kuvvetler ve başka komutanlar alabilir. I. Dünya Savaşı - Çanakkale Cephesi - 25 Nisan 1915.
Girdikleri savaşları başarı ile tamamlayan komutanlar ise diğer komutanlara kıyas ile savaş içinde öne çıkmışlardır. Çanakkale Savaşı'nın en önemli komutanı kimdir sorusuna cevap olarak Mustafa Kemal Atatürk verilebilmektedir. Mustafa Kemal Atatürk, savaş başladığında kurmay yarbay olarak görev yapmaktaydı.
“Çanakkale'de 57. Alay'ın tamamen şehit olması ve sadece M. Kamal'ın sağ olarak kurtulması ne ilginçtir ki utanç verici bir olay olmasına rağmen bir kahramanlık destanı olarak sunulur.
Hüseyin Avni (1874, Manastır - 13 Ağustos 1915, Gelibolu Yarımadası, Çanakkale) Türk asker. Çanakkale Savaşı'nda 57. Piyade Alayı'nın komutanı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Cumhuriyet Senatosu Başkanı Emekli Hava Orgeneral Tekin Arıburun'un babası.
Dağa çıkan subaylar arasında en kıdemlisi olduğu ve önemli faaliyetler gerçekleştirdiği için Enver Bey, bir anda “hürriyet kahramanı” olarak kabul edildi, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin askeri kanadının en önemli isimlerinden birisi oldu.
Enver Paşa 1903 yılında topçu yüzbaşısı olarak Manastır'a gönderildi. Burada Bulgar çetelere karşı savaşarak dağda eşkıyalık ve gerilla taktikleri hakkında tecrübe kazandı. İttihat ve Terakki ile ilişkisinin ortaya çıkarılması üzerine devlete isyan ederek Niyazi Bey'den hemen sonra 1908 Haziranında dağa çıktı.
Enver Bey, İttihat ve Terakki Cemiyetinin ileri gelenleriyle birlikte 23 Ocak 1913 tarihinde Babıâli Baskını'nı gerçekleştirdi. Öncü rol oynadığı bu hükümet darbesinde Kâmil Paşa'ya istifanamesini imzalattı, ardından padişahı ziyaret ederek Mahmut Şevket Paşa'nın sadarete getirilmesini sağladı.
Biz Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşunu tamamladıktan sonra her sene Çanakkale'yi andığımızda bir şey söyledik: `Çanakkale Tekirdağ'dan başlar. ' Ebedi Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 57. Alayı Tekirdağ'da kurması ve sancağı Hüseyin Avni'ye devretmesi Çanakkale'nin kaderini değiştirmiştir. 57.
Orduya vekâleten komutan atandı. Tekrar Diyarbakır'a dönen Mustafa Kemal Paşa, 16 Mart 1917'de asaleten 2. Ordu Komutanlığına getirildi. Fakat bu görevde de çok kalmayarak 5 Temmuz 1917 tarihinde Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı'na bağlı olarak Halep'te kurulması kararlaştırılan 7. Ordu'nun başına getirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri