Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915 - 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti İngiltere, Fransa ve Rusya arasında yapılan savaştır.
Bunun üzerine Rusya 1 Kasım 1914'de Osmanlı Devletine savaş ilan etti ve ertesi gün Doğu sınırlarımızdan topraklarımıza taarruza başladı. 3 Kasım'da Çanakkale Boğazı girişini bombardıman eden İngiltere 5 Kasım'da, Fransa ile birlikte Osmanlı Devleti'ne harp ilan ettiler.
18 Mart 1915 günü Müstahkem Mevki sınırları içinde 50.000, Çanakkale harekât alanı içinde 95.000 kişilik Türk kuvveti bulunmaktadır.
Çanakkale Deniz Savaşları, üstün teknoloji ve ateş gücü ile denizden taarruz eden düşmana karşı, kısıtlı imkânlara sahip olan Türk askerinin kahramanlığı sayesinde zaferle sonuçlanan ve dünya harp tarihinde önemli yere sahip bir savunma harekâtıdır.
Bazı kayıtlara göre Çanakkale Savaşı'nda savaşan asker sayısı 158 bindir. Ancak kayıp olan kişilerle birlikte toplam şehit sayısı 250 bin olarak tahmin edildiğinden savaşan asker sayısının da 158 binin çok daha üstünde olduğu düşünülmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Atatürk, Çanakkale Savaşı'na katıldığı zaman rütbesi Yarbay olarak biliniyordu. Atatürk'ün savaşa dahil olması ise 25 Şubat 1915'tir. Çünkü Atatürk, o tarihte Eceabat'a gelmişti. Bu şehir Çanakkale'nin ilçelerinden birisidir.
Çanakkale Savaşları'nda en çok şehit veren ilimiz Bursa'dır. Bursa'dan 3737 şehit verilmesine karşılık, Balıkesir'den 2779, Konya'dan 2683, Kastamonu'dan 2425 ve Denizli'den 2195 şehit verilmiştir. Diğer taraftan en fazla şehit veren köy ise Kastamonu'nun Güzlük Köyü olup, bu köyden 25 şehit verilmiştir.
* Mustafa Kemal, 8 Ağustos 1915'te Anafartalar Grup Komutanlığı'na getirildi. Bu görevi Çanakkale'den ayrılacağı 10 Aralık 1915'e kadar devem etti. Anafartalar Grup Komutanı olarak emrinde 3 kolordu (2., 16., 15. kolordular) vardı. Bu, Ordu Komutanlığı niteliğinde bir komutanlık anlamına geliyordu.
Alman bir amiral olan Merten Paşa; Çanakkale tabyalarının komutanı olarak Çanakkale'ye gönderilmiş ve Çanakkale Savaşı'nın deniz muharebelerinde aktif görev yapmıştır. Çanakkale Savaşı'nın en önemli komutanı kimdir diye sorulduğunda, bu soruya verilecek cevap şüphesiz ki Mustafa Kemal Paşa olacaktır.
Türk Kurtuluş Savaşı'nda bazı ülkeler tarafından Türkiye'ye yardım edilmiştir. Bu ülkeler Sovyet Rusya, Fransa, İtalya, Hindistan, Hindistan, Azerbaycan ve Kıbrıs'tır.
İtilaf Devletleri, Çanakkale'de neden cephe açtı? Temel nedenlerden biri, Boğazları düşürmek. Böylece hem Osmanlı savaş dışı kalacak hem de mali kriz içindeki Rusya'ya yardımcı olunacaktı. Balkan Devletleri o tarihte tarafını ilan etmemiş, taraf seçmek için kararsızlık içindeydi.
“Çanakkale Savaşı'nda kimler askerlikten muaftı?” başlıklı görselde ayrıca din okullarında okuyan ve çalışanların, imamların, müezzinlerin, tekke şeyhlerinin ve türbe görevlilerinin de savaşta bulunmadığıbelirtildi.
Osmanlı devleti, müttefiki Almanya ile bugün üzerinde 30'u aşkın devletin olduğu Osmanlı coğrafyasındaki vatandaşlar ve gönüllülerle savaşa katıldı. Müttefik ordusu ise İngiliz ve Fransız askerlerinin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan, Nepal ve Senegal gibi sömürgelerden getirilen askerlerden oluşuyordu.
Dünya Savaşı öncesinde tamamlanmıştır. Bu teşkilatlanmaya göre Kara Kuvvetleri, Harbiye Nezaretine bağlı dört ordu müfettişliği halinde, biri bağımsız 13 kolordu ve bunlara bağlı 38 piyade tümeni (ikisi bağımsız) ve dört süvari tümeninden oluşmaktaydı.
Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusuna hizmet eden Atatürk; Çanakkale Cephesi'nde albaylığa, Sina ve Filistin Cephesi'nde ise Yıldırım Orduları generalliğine atandı. Savaşın sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisini takiben Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Türk Ulusal Hareketi'ne önderlik etti.
Yukarıdaki başarısından dolayı 1 Haziran 1915 tarihinde Mustafa Kemal Yarbaylık rütbesinden Albaylık rütbesine terfi etti (Türk Đstiklal Harbine Katılan…,1989 :2).
Böylece 27. Alay da düşmana karşı saldırıya başlamıştı.25 Nisan 1915'te, Kurban bayramın ilk gününde 57. Alay kendisinden 4-5 kat büyük bir orduya karşı bir kahramanlık mücadelesi verdi ve alayın 3te 2si orada şehit oldu. Binbaşı Hüseyin Avni Bey'de çarpışma sırasında şehit düşmüştü.
Çanakkale Savaşları'nda en çok şehit veren ilimiz Bursa'dır. Bursa'dan 3737 şehit verilmesine karşılık, Balıkesir'den 2779, Konya'dan 2683, Kastamonu'dan 2425 ve Denizli'den 2195 şehit verilmiştir. Diğer taraftan en fazla şehit veren köy ise Kastamonu'nun Güzlük Köyü olup, bu köyden 25 şehit verilmiştir.
Aşırı yağışların ortaya çıkardığı Çanakkale şehitlerinin kemikleri, aynı yerlerde hiç dokunulmadan defnedildi. Kocadere Köyü imamı Abdullah Türan'ın yaptırdığı duanın ardından, yolun üzerine taşlar istiflendi. Ardından Milli Park görevlileri şehit kemiklerinin üzerini toprakla örttü.
"Halep, Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi dahil diğer tüm cephelerle birlikte toplam 972 şehit vermişti. Bu şehitlerden sadece 421'i diğer tüm cephelerde şehadete ermiş, 551'i ise sadece Çanakkale Cephesi'nde şehit düşmüştü.
Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935'ten sonra mareşal.) I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda görev yapan Atatürk, Çanakkale Cephesi'nde miralaylığa, Sina ve Filistin Cephesi'nde ise Yıldırım Ordular Grubu komutanlığına atandı.
Düşman kovuldu
Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.
Cevat (Çobanlı) Paşa'nın Birinci Dünya Harbi'nde adını “18 Mart Kahramanı” olarak tarihe geçiren görevi ise Çanakkale Cephesindeki üstün başarısı olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri