Roma'nın çöküşünden sonra başladığı varsayılan Orta Çağ'ın uzun soluklu tarihinde ilk etapta, toprak sahipliğine dayalı bir yönetim biçimi olan feodalizm ortaya çıkmıştır. Demokratik yönetim ve düşünce tarzından uzak olan feodal krallıklar 16. ve 17. yüzyıllarda tasfiye edilerek mutlak/merkezi krallıklar kurulmuştur.
Klasik Demokrasi
Eski Yunan şehir-devletlerine dayanır. En iyi uygulayıcısı ve o dönemde en güçlü şehir olan Atina'dan dolayı Atina demokrasisi olarak da adlandırılır. 'Belli başlı tüm kararlar, bütün vatandaşların üye olduğu meclis veya Eklesya tarafından alınıyordu. Bu meclis senede en az kırk defa toplanıyordu.
Atina devlet yönetimi, antik çağın bilinen ilk demokrasisi ve belki de en önemlisidir. Diğer Yunan şehirleri de demokrasi yönetimi kurmalarına rağmen ya Atina modelini seçmemişler ya da istikrarı sağlayamamışlardır. Bilinen ilk doğrudan demokrasi denemesidir.
Özet. Türkiye'de demokrasiyi kurma çabalarının yaklaşık 200 yıllık bir tarihi gelişim süreci vardır. 1808'de Sened-i İttifak ile başlayıp,1876'da Kanun-i Esasi'nin ilâm ile gelişen süreç Cumhuriyetin bir eseri olarak günümüze kadar devam etmiştir.
Türkiye'de çok partili dönem, 1945 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) dışında ikinci bir partinin -Nuri Demirağ liderliğindeki Millî Kalkınma Partisi (MKP)- kurularak 1946 genel seçimlerine çok partili sistemle gidilmesi ile başlamıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye, cumhurbaşkanlığı sistemiyle yönetilen demokratik, laik ve üniter bir anayasal cumhuriyettir. Resmî dili, nüfusunun %85'inin ana dili olan Türkçedir.
Cumhuriyet: "Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi." Demokrasi: "Halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi, el erki, demokratlık."
Bu değişim süreci 1789-1807 Nizâm-ı Cedid Hareketi ile devam etmiş olup radikal kararlar alınmıştır. İlk ciddi demokratikleşme teşebbüsü ise 1808 yılında Sened-i İttifak'ın imzalanması ile gerçekleşmiştir. Devletin ayanlar ile imzaladığı bu sözleşme, padişahın yetkilerini kısıtlayan ilk belge olma özelliğine sahiptir.
Omanlı Devletinde 1808'de Sened-i İttifak ile başlayıp, 1876 yılın- da Kanun-i Esasi'nin ilânı ile gelişen, 1908 İkinci Meşrutiyet Dönemi ile hem siyasal, hem de toplumsal kültürel anlamda demokratik çoğulculu- ğun başlaması noktasına gelen süreç, Cumhuriyetin bir başarısı olarak gü- nümüze kadar devam etmiştir.
Eski Yunancadaki 'demos' (halk) ve 'kratos' (otorite) sözcüklerinin birleşiminden oluşmakta ve sözlük tanımı itibarıyla halkın kendi kendini yönetmesi anlamına gelmektedir. Yönetim erkinin halkın iradesi tarafından belirlenmesi ve denetlenmesi esasına dayalı olan bu kavramı Abraham Lincoln'ün (ö.
Sokrates'in bahsetmeye çalıştığı şey, seçimlerde oy kullanmanın bir "yetenek" olduğudur. Sokrates'e göre oy kullanmak, "rastgele bir sezgi" olarak görülemez. Dolayısıyla oy kullanmanın da, diğer her yetenek gibi insanlara sonradan, dikkatle ve sistematik bir şekilde öğretilmesi gerekmektedir.
Çok sayıda vatandaşın katılımını öngören demokratik yönetim sistemleri ilk kez eski Yunan'da ve Roma'da ortaya çıkmıştır. Onların temel taşı sağlam olmuştur ki, belli değişikliklere rağmen birkaç yüzyıl boyunca varlıklarını sürdürebilmişlerdir.
Pek iyi anlaşılıyor ki, Atatürk, halkın kendini doğrudan doğruya yönetmesi demek olan demokrasiyi en ideal devlet biçimi kabul etmektedir.
Bugün, çağdaş batı demokrasilerinde uygulanmakta olan temsili demokrasi ya da yarı- doğrudan demokrasi gerçek demokrasi demek değildir. Gerçek demokraside egemenliğin meşru kaynağı halktır. Günümüz temsili demokrasilerinde egemenlik hakkı ve yetkisi milletin seçtiği temsilcilere devredilmiştir.
Cevap: Osmanlı'da halkın yönetime katılması ilk defa I. Meşrutiyet ile gerçekleşmiştir. I. Meşrutiyet II. Abdülhamit tarafından ilan edilmiştir.
Sosyal demokrasi, hem uluslararası devrimci sosyalizmden ve Marks ve Engels'in dokrininden hem de Ferdinand Lasalle'in reformist sosyalizmlerinden etkilenerek 19. yüzyılda ortaya çıktı.
Tanzimat (تنظيمات) Fermanı, Türk tarihinde Batılılaşmanın ilk somut adımıdır. 3 Kasım 1839'da Sultan Abdülmecid döneminde Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşid Paşa tarafından okunmuştur.
Fransa, 1789 Fransız Devrimi ile krallık rejimini devirerek cumhuriyet rejimini uygulamaya koyan ilk ülke olarak biliniyor.
Demokrasi, tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimidir.
Cumhuriyet, siyasi gücün halk ve temsilcileri tarafından paylaşıldığı bir devlettir ve bununla birlikte monarşinin zıttıdır.
Kısaca Demokrasinin tanımı ise, halkın egemenliği anlamına gelir. Demokraside egemenliğin gerçek sahibi ise, “birey” ve bir devlet sınırları içinde yaşayan “halk”tır. Demokrasi, vatandaşların ya da üyelerin, devlet veya organizasyon politikasını şekillendirme konusunda eşit hakka sahip olduğu bir yönetim şeklidir.
Demokratik insan ya da demokrat insan demokrasi yönetim biçimini destekleyen ve hayatın her alanında demokrasi kaidelerine uygun davranan bireylere denir. Demokrasi herkesin eşit olduğunu ve bir konuda eşit beyan hakkına sahip olduğunu ifade eder.
Temsili demokrasi, sınırları belirli bir alan içinde bulunan bireylerin, kendi iradeleriyle seçtikleri bir temsilci veya temsil grubunun aracılığıyla siyasi fikirlerini ve görüşlerini belirtmesi durumu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri