Etkin dinleme, konuşmacının nasıl söylendiğinden çok, ne söylediğine odaklanmaktır. Dinlemek, duymaktan hangi anlamda farklıdır? Dinlemek aktif bir süreçken duymak pasif bir faaliyettir. Dinlemek bilinçli çaba, konsantrasyon ve ilgi gerektiren, işitme zahmetsiz bir etkinliktir.
Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır. Dinlerken başka bir işle meşgul olmaz. ▪ Konuşmacının sözlerine olduğu kadar sözsüz mesajlarına da dikkat eder.
İyi bir dinleyici olmak, sözlü mesajlar kadar sözsüz mesajlara da bakmak etkili iletişim becerileri kazandırıyor. Empatik iletişim kurmak, iletişimde olumlu kelimeleri kullanmak, yapıcı geribildirim vermekte iletişimin kalitesini artırıyor.
Yaratıcı Dinleme: Amaç öğrencilerin dinlediklerini yorumlaması ve bunlardan yeni fikirler üretmesidir. Seçici Dinleme: Dinlenenlerin içinden ilgi ve ihtiyaca yönelik olanların seçilerek dinlenmesini amaçlayan bir türdür.
İlgili 17 soru bulundu
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir. Aynı zamanda etkin dinlemenin birtakım özellikleri bulunur. Etkin Dinleme Nedir, Neden Önemlidir?
Etkin dinleme; benmerkezci dünya görüşünü bırakmak, dikkati odaklamak ve başkalarıyla iletişim kurmak için önyargıları bir kenara koymayı gerektirir. Bir konuşmada kazanan olmaktansa etkili bir iletişim kurmak için karşımızdakini gerçekten dinlememiz gerekir.
Bu nedenle karşı tarafın sözünü bölmemek etkin dinlemenin ilk kuralını oluşturur. Karşı Tarafı Dinlediğinizi Belli Edin: Bu bir personel veya müşteri olabilir; karşı tarafı dinlerken etkin şekilde dinlediğinizi belli eden ve diyaloğun akışına uygun tepkiler vermeniz gerekir.
Dinlenecek olan kişiye yönelmemek ve bu kişiye yan dönmek gibi durumlar dinlemeyi imkânsız bir hale getirecektir. Konuşan kişinin dinlendiğine dair tepkiler vermek, dinliyor gibi davranmamak iyi bir dinleyici olmayı sağlayacaktır.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir.
Dikkatini dinlediğine yoğunlaştırmamak. Bu iyi bir dinleyicinin özelliklerinden değildir. Bu ifademiz yanlıştır.
Etkin Dinleme : Öğretmen uygun göz kontağı yapar.Sözü bitene kadar öğrencisini dinlemelidir. Ben Dili : Yapı, destekleyici, yol gösterici dildir.Dört özellikten oluşur. 1-) Konuşmadaki tüm özneler birinci tekil. 2-) Konuşmada öğretmene ait duygudan söz edilir.
a) Katılımlı (Aktif) Dinleme: Dinleme sürecinde konuyla ilgili oluşan soru veya görüşlerin konuşmacıya iletilmesi ve konuşanla iletişim kurulması “katılımlı dinleme” olarak adlandırılır. Katılımlı dinlemede başka bir işle uğraşmamak ve konuşmacı ile göz teması kurmak gereklidir.
Dinleme, bireyin ilk kazandığı beceri alanıdır. Konuşma, okuma ve yazmanın gelişebilmesi için dinleme becerisinin gelişmiş olması gerekmektedir. Dinleme, insanların doğuştan getirdiği bir beceridir. Bu beceri konuşma, okuma ve yazma gibi beceri alanlarının etkili bir şekilde kullanılması bakımından önemlidir.
Yanlış Dinleme Biçimleri
Dinlerken başka şeyler düşünmek veya ilgilenmek. Konuşmacının sözünü kesmek. Konuşmacıyı dinlemek yerine onun görünüşü ile ilgilenmek. Sabırsız olmak.
Tanım: Aktif dinleme, bir konuşmacının mesajını tam olarak anlamak için onunla aktif olarak etkileşim kurmayı içeren önemli bir iletişim becerisidir. Konuşmacının söylediklerini duymaktan daha fazlasını içerir, aynı zamanda mesajın doğru anlaşıldığından emin olmak için sorular sorar ve geri bildirim sağlar.
Özbay'a (2009) göre dinleme türleri; estetik, iletişimsel, ayrıştırıcı, eleştirel ve bilgi için dinleme şeklindedir. Akyol'a (2010) göre ise dinleme türleri; stratejik, amaçlı dinleme, aktif, diyalog ve sunu olarak sınıflandırılmıştır (Tabak, 2013).
Dinlemeyi etkileyen faktörler; dikkat, alıcının (dinleyicinin) zihinsel ve fizyolojik yetileri, ilgi, kelime dağarcığı, istek, bilgi birikimi, dinleme hızı ve ön yargı olarak belirlenmiş.
1. Görünüşte Dinleme: Dinlermiş gibi yapmak; “dinliyorum kulağım sende” denir... Aslında sözlerin hepsini işitir ama hepsini algılamaz. Biraz sonra ne söyleyeceğini ya da günlük programını düşünmek gibi başka konulara yönelimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri