Aşırı yağışların ortaya çıkardığı Çanakkale şehitlerinin kemikleri, aynı yerlerde hiç dokunulmadan defnedildi. Kocadere Köyü imamı Abdullah Türan'ın yaptırdığı duanın ardından, yolun üzerine taşlar istiflendi. Ardından Milli Park görevlileri şehit kemiklerinin üzerini toprakla örttü.
Tarihin en kanlı muharebelerinden birinin yaşandığı Gelibolu Yarımadası'ndaki Şahindere Şehitliği, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, Şehitler Abidesi, Atatürk'ün savaş öncesi harekat planlarını yaptığı Bigalı köyündeki evi, Yahya Çavuş ve Seyit Onbaşı anıtları, adeta akına uğruyor.
"Balıkesir 2779 Konya 2683, Kastamonu 2 bin 425, Denizli 2 bin 195 kişi şehit ile izlemiştir. vurdular beni' Kastamonu türküsüdür.
Savaş sırasında şehit düşen ve isimleri şimdiye kadar tespit edilememiş 59 bin 408 şehidimizin temsili mezarları. Burada sadece bir tane gerçek mezar var o da meçhul askere ait.
Şehitlikte, Çanakkale Muharebeleri sırasında şehit düşen ve bugüne kadar isimleri tespit edilebilmiş 59.408 şehidimizin isimlerini bulunmaktadır. Yine sembolik şehitliğin önünde muharebe dönemini yansıtan 45 m uzunluğunda bir rölyef bulunmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Çanakkale Şehitlik alanları girişi ücretli mi sorusuna da yanıt verecek olursak hiç bir şehitliğimiz, savaş alanımız ya da muharebe bölgeleri ücretli değildir. Sadece alan içerisinde ziyaret bazı müzeler ücretli bazı müzelerde ücretsizdir.
“Mustafa Kemal Atatürk 25 Nisan 1915 sabahı Conkbayırı'na doğru ilerleyen düşmana karşı 57.Piyade Alayı ile taarruza başlarken “Ben size taarruzu emretmiyorum ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler başka komutanlar kaim olabilir” emri yazılıdır.
Mimari özelikleri. Üzerinde 25x25 m kaide yer alan 4 ayak üzerine oturtulmuş olan yapının yüksekliği 41,7 metredir. Ayakların genişliği 7,5 metredir. Anıt tümüyle 625 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır.
Abidenin dört ayağında, sekiz rölyef bulunmakta. Denize bakan dört tanesi deniz savaşlarını, karaya bakan dört tanesi de kara savaşlarını anlatmakta. 2005'te restorasyondan geçen anıt, 2007'de bulunduğu alana yeni Şehitlik inşa edilerek son şeklini almıştır.
Çanakkale Şehitlik turu nereden başlar? Çanakkale Şehitlik turu terçihinize göre Eceabat ilçesinden veya Kilitbahir köyünden başlanır.
Çanakkale Savaşları'nda en çok şehit veren ilimiz Bursa'dır. Bursa'dan 3737 şehit verilmesine karşılık, Balıkesir'den 2779, Konya'dan 2683, Kastamonu'dan 2425 ve Denizli'den 2195 şehit verilmiştir. Diğer taraftan en fazla şehit veren köy ise Kastamonu'nun Güzlük Köyü olup, bu köyden 25 şehit verilmiştir.
İsmet GÖRGÜLÜ, “Çanakkale İlk Günde Biterdi” adlı eserinde Türklerin zayiatını; 57.000'i Şehit, 21.000'i Hastalıktan ölüm, 10.000'i Kayıp, 100.000'i Yaralı, 64.000'i Hasta olmak üzere toplam zayiatı 252.000 kişi olarak; itilaf devletlerinin zayiatını da yine 252.000 kişi”9 olarak kayıt etmiş bulunmaktadır.
Balkan ve I. Dünya savaşları ile Millî Mücadele dönemine tanıklık eden pek çok yazar bu devirleri eserlerinde işlemişlerdir. Bu yazarlar arasında “İstiklal Marşı” ile “Çanakkale Şehitleri”nin şairi Mehmet Âkif Ersoy'un özellikle ayrı bir yeri vardır. O, devrin ruhunu edebî bir biçimde aktarmıştır.
e-Devlet şehit sorgulama işlemi için ilk olarak www.turkiye.gov.tr adresinden e-Devlet'in anasayfasına giriş yapınız. Daha sonra karşınıza gelen ekrandaki arama kutufcuğuna "1853-1928 Dönemine Ait Şehit Bilgisi Sorgulama" veya "Şehit Sorgulama" yazarak şehit sorgulama ekranına gidiniz.
Meçhul Asker Anıtı, Çanakkale Şehitler Abidesi eski temsili şehitliğin ön tarafında yer almaktadır.
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi, her yıl 18 Mart günü tüm Türkiye'de kutlanılan millî gündür. I. Dünya Savaşı sırasında 18 Mart 1915 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun zaferiyle sona eren Çanakkale Deniz Savaşları'nın anıldığı gündür.
Çanakkale Şehitler Abidesi, bir ulusun birlik ruhunu ve kahramanlık destanını simgeliyor. Abidenin hemen karşısındaki alanda, sembolik şehitlikler de bulunuyor.
Destanın sembolü Çanakkale Şehitler Abidesi, I.Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden 253.000 Türk askerinin anısına Gelibolu Yarımadası'nda ve Çanakkale Boğazı'nın Morto Koyu önündeki Hısarlıktepe üzerine inşa edilmiştir.
Seddülbahir bölgesinde Morto Koyu'nun doğu ucundaki denizden yüksekliği 45 metre olan Hisarlık Tepe üzerinde yapılmıştır. Çanakkale Şehitleri Abidesi antik Eleaus'un kalıntıları üzerinde yapılmıştır. 41.70 m. yüksekliğindedir. Bu abidenin yapımına Çanakkale savaşları'ndan tam 39 yıl sonra başlanabilmiştir.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, 1915 yılındaki Çanakkale Cephesi'nde 30 bin Suriyeli'nin savaştığını, 600 Suriyeli'nin ise bu savaşta hayatını kaybettiğini ifade etti.
Normal bir Şehitlik ziyareti için 6 -8 saat arası bir zaman gerekmektedir.
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANITI VE HARP MÜZESİ
Açık Olduğu Saatler : 08:00 - 17:00, (Pazartesileri kapalıdır), Giriş ücretli.
Çanakkale Şehitler Abidesi'nin yapılması için resmi karar 1942 yılında açıklandı. Savunma Bakanlığı tarafından 1944 yılında açılan proje yarışmasını Feridun Kip, Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve mühendis Ertuğrul Barla'nın projelendirdiği eser kazandı.
Mesnevi nazım şekliyle ve aruz ölçüsüyle kaleme alınmış Çanakkale Şehitlerine şiirini tahlil etmek için şiiri dört bölüme ayırmayı daha uygun bulduk. Bölüm aralarını da mısra sayılarıyla belirledik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri