Zira pek çok insan, işitme engellilerin ehliyet alamayacakları ve araç kullanamayacakları konusunda yanılgıya düşmektedir. Yaygın inancın aksine, işitme cihazı kullanan bireyler de ehliyet alma hakkına sahiptir.
İşitme Kayıplı Kişiler Ehliyet Alabilir mi? İşitme kayıplı kişiler elbette araç kullanabilir. Kişinin bir ya da her iki kulağının işitme cihazlı ya da cihazsız saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi olmalıdır.
İşitme cihazı kullanan bireyler B sınıfı sürücü belgesi alabilirler fakat ticari araç kullanmayacakları sürücü belgelerine işlenmektedir. İşitme kaybı yaşayan bireylerde bir kulak normal duyuyorsa işitme cihazı kullanılan kulakta işitme seviyesi 50 dB olmak şartıyla B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilmektedirler.
İşitme kayıplı bireyler, ehliyet alıp araç kullanma hakkına sahiptirler.
Tek kulak işitme kaybı özür oranı %67,2 olmak koşulu ile bir kulak duymaması engelli raporu alınabileceği belirtilmektedir. Tek kulak duymaması engel oranı bu oranın altında kalmamak koşulu ile rapor verilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Tek Kulak İşitme Kaybı Engel Oranı Nedir? Tek kulak işitme kaybı yaşayan bireyler, işitme kaybının seviyesi ve yaşları doğrultusunda engelli raporu alabilirler.
a) İşitme normal olmalıdır. Normal kulak hava yolu eşiği 25 dB'den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.
Bireylerin duyu kayıp derecesi, alacakları ehliyet sınıfı ve kullanabilecekleri araç sınırlaması gibi pek çok etken, bahsedilen şartlar arasında yer alır. Devlet tarafından belirlenen sınırı aşmayan işitme kayıpları, trafiğe çıkmak için engel kabul edilmemiştir.
İleri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olanlar, ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar, bu kişilere ikinci grup sürücü belgesi verilemez. Kalıcı Trakeostomisi olanlar ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar. Bunun dışında her iki grup ehliyeti alabilirler.
Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunma ve duygu düşünce bozukluğu hastalığı olan kişiler ehliyet alamazlar.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
Üst extremitenin tek taraflı noksanlığında da Ortopedi uzmanının kanaatiyle, H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. Ayrıca şunu da ekleyin dilekçeye: Bir kolundan sakatlığı olan kişilerin H sınıfı sürücü belgesi alamayacağı yönündeki olası değerlendirmeler tamamen asılsızdır.
Ancak bireyin işitme engeline ilaveten başka engel durumları da varsa ve Engelli Sağlık Kurulu Raporu'nda toplam engel oranı %90 veya üzerinde ise engelli sürücü olarak ÖTV muafiyeti ile araç satın alabilmektedir.
Sinirsel işitme kaybı ya da sensorinöral işitme kaybı, genelde tedavi edilemez. Bu tür işitme kaybına sahip hastaların yaşam kalitesini arttırmanın yolu nedir diye merak edildiğinde, ilk akla gelen cevap işitme cihazlarıdır.
İşitme Engelliler için Ehliyet Alma Süreci
Ehliyet almak isteyen ya da ehliyet değiştirecek olan engelliler, aile hekimlerine bir adet fotoğraflarıyla başvururlar. Aile hekimleri muayene neticesinde sürücülüğe engel hali tespit edilen veya hakkında karar verilemeyen kişiyi ilgili uzman hekime yönlendirir.
İşitme kaybı olanlar da bir engellilik hali olduğuna göre, elbette olabilirsiniz. Sağlık kurulu raporunuz %40 ve üzeri olmalıdır.
Tek gözü olan sürücü adaylarının görme gücü 10'da 10 olması ve yatay görüş alanı en az 120 derece olmalıdır. Tek gözü olan sürücü adayları A1, A2, B ve F sınıfı ehliyet alabilirler. Tek gözü olan sürücüler gece araç kullanamazlar.
İşitme kaybı, denge kaybı, madde ve alkol bağımlılığı, katarakt, gece ve renk körlüğü, görme bozukluğu, epilepsi gibi hastalıkların var olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli olan muayeneler ve testler uygulanır. Ehliyet sağlık raporu alırken özellikle de göz muayenesinin göz ardı edilmemesi gerekir.
Arka bölümün sol alt köşesinde yer alan 12 numaralı kısımda 01.01 ibaresi "gözlük ile kullanabilir" anlamına geliyor.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
İşitme engelliye uygun olmuyor. sonuç olarak: ÖTV de mevzuatta hareket ettirici tertibat olması şart koşuyor: İşitme engelliler bu nedenle faydalanamıyor. %90 üstü rapor alamadıkca....
Hafif, orta ve ileri derecedi işitme kayıpları için işitme cihazları veya orta kulak implantları sıklıkla çözüm olabilmektedir. ileri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant önerilmektedir. Ancak işitme cihazı kullanımı ile işitme düzelmektedir.
Orta Derece İşitme Kaybı (50-70 dB)
Konuşma ve lisan yardımsız gelişemez. Erken cihaz uygulaması ve özel eğitim gerekir. Ciddi konuşma sorunu olur.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre günde 8 saatten fazla 85 desibel (dB) üzerinde sese maruz kalmak, işitme kaybına yol açıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri