Bundan sonra Hâne-i Saadetlerinin kapısını açtılar. İnsanlar takım takım girerek, imamsız olarak kendi başlarına Peygamberimiz Aleyhissalatü vesselamın üzerine namaz kıldıktan sonra çıkıyorlardı. Bu nedenlerden dolayı Peygamberimizin (asm) defni uzun sürmüştür.
Hz. Abbas, Hz. Ali, Kusem, Fadl, Üsame bin Zeyd ve eski hizmetçisi Şakran.
Öz. sonra çarşamba günü defnedilmiştir.
İslam tarihçileri Hz. Muhammed'in ölümüne neden olan hastalığın “Humma” olduğunu ileri sürer. Siyer metinlerine göre Hz. Muhammed, Baki Mezarlığı'nı ziyaretten döndüğü gün hastalanır ve hastalığının 13. gününde vefat eder; yıl 632 ve 63 yaşındadır.
İşte peygamber efendimizin kabri de, vefatından sonra Medine'ye defnedilmiştir. Peygamber Efendimizin Kabri Nerededir? Peygamber efendimizin kabri, İslam alemi için kutsal şehirlerden biri olan Medine'de yer almaktadır. Peygamber efendimizin kabri, Medine şehrinin içinde bulunan Yeşil Türbe'nin altında bulunur.
İlgili 42 soru bulundu
İdris'tir. Doğmadan ölen peygamber olarak bilinir. Bir aşure gününde şahitlerin gözü önünde göğe çekilmiş ve aniden ortadan yok olmuştur.
Cenaze namazı hususundaki büyük hassasiyetine ve ısrarına rağmen Hz. Peygamber'in, borçlular, intihar edenler, kamu malını haksız bir Ģekilde zimme- tine geçirenler ile had cezasına çarptırılanların cenaze namazlarını kılmaktan çekindiği nakledilmektedir.
Efendimiz (SAV)'in safranla boyanmış sarı renk elbiseyi kâfirlerin giydiğini belirtmesi ve dinimizde haram olan kadının erkeğe, erkeğin kadına benzemesine sahip olmamalarından dolayı olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde sarı ve kırmızı renkli kıyafetlerin bazı kaynaklarda mekruh olduğu görülmüştür.
Peygamber Efendimizin (sav) mübarek yüzlerinin rengi kırmızıya çalar şekilde beyaz; gözleri siyah ve gözlerinin beyazı da bembeyazdı. Aydın yüzlü ve güzel yaradılışlı idi; zayıf ve ince de değildi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı. Saçı ile kirpik ve bıyıkları gümrahtı (bol, gür).
"Peygamber Efendimiz (sav)'in rengi, ezher'ul-levn (pek beyaz ve parlak renk) idi, yani nurani beyazdı. Alnı açıktı. Kaşları; hilal gibi, gür ve birbirine yakındı.
Peygamberimiz Efendimmiz (asm)'in cenaze namazı kılınmıştır.
Ancak Müslümanların halifesi olmadığı için cemaat halinde değil, münferiden kılınmıştır. Ayrıca Peygamberimiz ahirete irtihal ettiği odada olduğundan, Müslümanların hepsi bir araya sığmadıkları için münferiden kılınmıştır.
Ölünün ardından yapılan belli günler:
Ölüye yedi gün devamlı Kur'ân-ı Kerim okunur. Cenazenin toprağa verildiği yedinci gün “yedisi” okunur.
”Bir kimsenin ölümünün 7, 40 ve 52'nci günü şeklinde zamanlar tayin edip bu zamanlardan özel merasim yapma şeklindeki uygulamaların hiçbir din dayanağı yoktur. Ölen bir Müslümanın usulüne göre yıkanıp kefenlenmesi ve cenaze namazının kılınarak defnedilmesi farzdır. Bunun dışında yapılması zorunlu olan bir şey yoktur.
Osman'ın namazını bir rivayete göre Cübeyr bin Mut'im, başka bir rivayete göre Hakim bin Hizam veya Mervan kıldırmıştı. Ensardan bir grup Müslüman gelip Hz. Osman'ın cenaze namazını kılmak isteyenlere engelolmak istemişler, fakat daha değişik bir fitnenin kopmasından korkarak bu isteklerinden vazgeçmişlerdi.
Doğduğu yer ise -şuan Suudi Arabistan sınırları içerisinde- Mekke'dir. 8 Haziran 632'de Medine'de vefat etmiştir (yılın kesinliği bilinmemektedir).
Peygamberimizin de cenazesi hazin olmuş, hatta cesedi kokmaya başlamış. 1 sene önce veda hutbesine yüz bin kişi katılmışken, cenazesine, Hazreti Ali dahil, çoğu da onun ailesi ve yakın arkadaşları olan 17 kişi katılmış.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Resulullah efendimiz çok uzun boylu olmayıp, kısa dahi değil idi. Yanına uzun bir kimse gelse, ondan uzun görünürdü. Oturduğu zaman, mübarek omuzu, oturanların hepsinden yukarı olurdu. Mübarek saçları ve sakallarının kılı çok kıvırcık ve çok düz değil, yaradılışta ondüle idi.
Efendimizin en sevdiği renk beyazdı. Beyaz giymeyi severdi. Ayrıca sadece kırmızı giymeyi men etmiştir.
Gülün, Hz. Peygamber'in sembolü olduğu, O'nun (s.a) yüzünün güzelliğini hatırlattığı, kabrinin “gül bahçesi”, insanlığa tebliğ ettiği Kur'ân-ı Kerim'in de “gül tohumları saçan” bir kitap olduğu ifade edilmiştir. Yine inanışa göre gülün, miraç gecesinde, O'nun terinden meydana geldiği şeklinde rivayetler vardır.
Sevgili peygamberimiz muhammet mustafa s. A. V in çok sevdiği bir lezzetmiş sahine tatlısı. Tatlıyı merak ettiğim içinmi yoksa kendisini severek yiyen peygamberimizin o hissiyatını yüzyıllar sonra damağımda yaşayabilmek içinmi diye sorarsanız, tabikide o hissiyatı yaşabilmek için derim.
Eski çağlardan beri siyah rengin şeytan anlamında kul- lanıldığını60 dikkate aldığımızda, Hz. Peygamber'in bu kültürel olguyu aynen yansıttığını söyleyebiliriz.
Nebimizin, zina gibi büyük günah işleyen kişinin cenaze namazını kıldığı kaynaklarda zikredilmektedir. (Müslim, Hudûd, 24 (1696). Kâfirlik, Allah'ı ve elçisini görmezlikten gelmektir. Ayeti kerime, kâfir olduğu bilinenlerin cenaze namazını kılmayı ve onlar için kabre kadar gitmeyi yasaklamaktadır.
- Bu kişinin kafir olarak haşrolacağını söyleyenler var; bununla ilgili verilen hüküm nedir? Değerli kardeşimiz, Büyük günah işleyen kişi kâfir olmayacağından, alkollü ölen kimsenin cenaze namazı kılınır.
Hadis: «Kim bir Müslümanın cenazesinin arkasından ecrine inanarak ve umarak gider ve namazı kılınıncaya kadar beklerse ona bir kîrât (büyük bir dağ kadar ya da Uhud Dağı kadar sevap) vardır. Kim de defnedilene kadar cenazede bulunursa ona da Kîrat vardır.» buyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri