Çanakkale denildiği zaman akla ilk gelen lezzetlerden olan Peynir Helvası, kendine has tarifiyle bölge mutfağının zenginlikleri arasında öne çıkmaktadır. Çanakkale tatilinde şehrin birçok yerinde bulabileceğiniz Peynir Helvası'nın tadına mutlaka bakılması gerekir.
Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Çanakkale'nin efsane lezzeti: Peynir Helvası
İlgili 37 soru bulundu
Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı; 167.951 ton ile zeytin (yağlık, sofralık), 120.553 ton ile şeftali (nektarin, diğer), 102.936 ton ile elmaya aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, kiraz, armut, erik, badem gibi ürünlerdir.
Çanakkale'nin ilçelerinden buranın tarihi dokusuna uygun çeşitli özelliklerde ve görünümlerde, magnet, anahtarlık, bardak, cüzdan, truva atı figürleri, özel biblolar, geleneksel mutfak ürünleri; peynir helvası, domates salçası, zeytin ve zeytinyağı, ezine peyniri gibi hediyelik ürünler alabilirsiniz.
Çanakkale'de gezilecek yerler; Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale Şehitler Abidesi, Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Aynalı Çarşı, Truva Atı, Çanakkale Deniz Müzesi, Bozcaada Müzesi, Kestanbol Kaplıcası, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Bozcaada Göztepe ve Ayazma Pınarı Tabiat Parkı olarak sıralanmaktadır.
Ispanak Çorbası
Çanakkale'nin meşhur lezzetleri arasında yer alan ıspanak çorbası, büyük küçük herkesin sevdiği bir yemek.
Bu kentin mutfaklarında çok lezzetli yemekler pişer. Örneğin Oğmaç çorbası, iskorpit çorbası, patlıcanla yapılan tumbi, mantıyı andıran metez, melki köftesi, tarhanalı patlıcan, börülce köftesi, lüfer pilavı... Say say bitmez. İşte size Çanakkale lezzet rehberi...
Çanakkale ilinde buğday, domates, zeytin, şeftali, elma, kiraz, çilek, üzüm, ayçiçeği, sanayi tipi biber, çeltik ve süt ekonomik öneme sahip tarımsal ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde kalite, yola dayanıklılık, tat ve aroması ile Çanakkale domatesi öne çıkmaktadır.
Çanakkale'nin eşsiz boğaz manzarası ve Çanakkale Şehitliği mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak da ifade edilebilir. Çanakkale sadece tarihi ve turistik yerleri ile değil aynı zamanda meşhur yiyecekleri ile de bilinmesi gereken bir şehir olarak bilinmektedir.
ÇANAKKALE DE YAŞAMAK Çanakkale'de Yaşam
Türkiye'de ekonomik unsurlar göz önünde tutulduğunda yaşaması çokta pahalı bir şehir değil ama iş olanakları az. Yani Çanakkale merkez daha çok halk arasında denilen (ununu eleyip eleğini asmış) insanların veya emekli insanların şehri olma yolunda ilerlemekte.
Biga'mızın turizm destinasyonuna baktığımızda; etimiz, sütümüz ve özellikle köftemiz meşhur. Doğal güzelliklerimiz ve termal suyumuz bulunuyor. Nilüfer Gölümüz var ve su üzerinde nilüfer çiçekleri açmakta.
Bölgenin öne çıkan lezzetleri arasında sardalya kebabı, balık çorbası, peynir helvası, tavuklu mantı, tuzlu balık, lakerda ve Gelibolu lokumu bulunmaktadır.
Çanakkale İlinde Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin geçiş iklimi hüküm sürmektedir. Turizm sezonunda iklim muhtedil olup deniz suyu sıcaklığı Temmuz ve Ağustos aylarında maksimum seviyeye çıkmaktadır. Günlük hava sıcaklıkları sezonda maksimum 35 C ve minimum 25C olmaktadır.
Çanakkale, birbirinden güzel doğal güzelliklere ve tarihi yapılara sahip olmasının yanı sıra denize kıyısı bulunduğu için deniz turizminin de oldukça gelişmiş olduğu bir tatil merkezidir. Uzun bir sahil şeridi bulunan Çanakkale'de denizin keyfini çıkarabileceğiniz çok sayıda plaj ve koy bulunmaktadır.
Çanakkale güneyde Balıkesir ile komşudur. Diğer sınır komşuları ise Tekirdağ ve Edirne'dir. Asya ile Avrupa arasında ulaşımı sağlayan Çanakkale Boğazı, şehrin ekonomik alanda gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.
ÇANAKKALE SAVAŞI SONUÇLARI
İtilaf Devletleri donanmaları 18 Mart 1915'te Osmanlı ordusu tarafından bozguna uğratılmıştır ve Çanakkale Savaşı'nın deniz savaşı bölümü sona ermiştir. Gelibolu Yarımadası'na yapılan kara çıkartmaları yine Osmanlı ordusunun büyük çabası ile bertaraf edilmiştir.
Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği tarihi çarşıda havludan tespihe, giyim ve ayakkabı ürünlerinden hediyelik eşyaya, Çanakkale seramiklerinden yağlı boya savaş tasvirleri ve minyatürlere kadar binlerce çeşit ürün satışa sunuluyor.
Kaç günde gezilir: Çanakkale gezisi için ortalama 3 gün yeterli olacaktır. Ziyaret için en uygun zaman: Çanakkale yılın her döneni ziyaret edilebilir. Lakin şehrin en popüler dönemi Nisan ve Eylül ayları arasını kapsayan yaz sezonudur. Müze kartları: Çanakkale'de bulunan müzelerin çoğunda, Müzekart geçerlidir.
Gelibolu'dan Ne Alınır
Gelibolu'daki çiftçiler ve köylüler hala topraktan mermi çıktığını söylemektedirler. Anahtarlık ve hatıra amaçlı alıp sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Bunu dışında peynir helvası, koyun yoğurdu ve. Ve tabii ki hediyelik eşyalar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri