Beynin yağlarla çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Canan Karatay hakiki köy tereyağını tüketmeyi tavsiye etmişti. Kolesterol ve yağlanma nedeniyle fazla tüketmekten kaçınılan tereyağı meğer şifa deposuymuş.
Canan Karatay dan önemli tavsiyeler, OMEGA 3 öneriyor.
* Sebze, meyve, balık ve etler doğal olarak tüketilmelidir. Tüketilen yiyeceğin doğal ve bütün olmasına dikkat edilmelidir. * Tüm işlenmiş yiyecek ve gıdalardan uzak durulması şarttır. İşlenmiş bütün yiyeceklerde aşırı miktarda trans yağ ve gizli şeker (früktoz) bulunur.
Dr. Canan Karatay'a göre, vücudumuzun tuz ihtiyacını doğal ve işlenmemiş olan kristal kaya tuzu ile karşılamamız gerekiyor. Karatay, asırlar boyunca kaya tuzunun tüketildiğini, yiyecekleri saklamak için de yine kaya tuzunun tercih edildiğini söylüyor.
Canan Efendigil Karatay Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi'nde görev yapmaktadır. Kendisi ile görüşmek için randevu almanız gerekmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
2006-2010 yılları arasında Türkiye'deki ilk ve tek sağlık üniversitesi olan İstanbul Bilim Üniversitesi'nde kurucu rektör olarak görev yaptı. 2012 yılından itibaren Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi'nde İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü olarak çalışmaktadır.
Dr. Canan Karatay'ın muayene ücretleri 2022 senesinde 1400 TL iken iddiaya göre Ekim ayından sonra yüzde 185 zamlanarak 4 bin TL'ye kadar yükselmesi bekleniyor. Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmasa da muayene ücretlerinin bu seviyeye çıkması durumunda hastalar büyük hayal kırıklığına uğrayacak.
İyotlu tuz, hormonlar için önemlidir ve tuz alımını tamamen keserseniz iyottan mahrum kalabilirsiniz. Sonuç olarak sorunlu ve kuru bir cilt, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, kilo problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Düşük sodyum diyetinin, özellikle kalp sorunları olan kişiler için birçok faydası olduğu belirtilmiştir.
Rafine ve sofra tuzunun tehlikeli olduğunu, kaya tuzunun ise faydalı olduğunu açıkladı.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Tabaklar dolusu bulgur pilavı yiyenler kilo veremiyor” denilmektedir.
Ürik asit ve trigliserit yüksekliğine neden olması sebebi ile karpuz, kavun, incir ve üzüm tüketiminde dikkatli olunması gerektiğine işaret etti. Canan Karatay tarafından önerilen yaz meyveleri ise daha koyu renkli böğürtlen ve mürdüm eriği gibi meyveler.
Açıklamalarıyla sıkça gündeme gelen Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez 'günde 2 yumurta' açıklamasını değiştirdi ve çıtayı çok yükseltti: 10 yumurta 2 turp yiyin. Anne sütünün haricinde, insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağı...
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Trans yağ, yenebilecek en kötü ve sağlıksız yağ türü olarak kabul edilmektedir. Diğer diyet yağlarının aksine, trans yağ asitleri olarak da adlandırılan trans yağlar kötü kolesterolü etkileyerek sağlığı tehdit etmektedir. Trans yağ tüketimi sonucu kalp ve damar hastalıkları riski artmaktadır.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Bu yüzden iyot kullanımı hipertiroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir. Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Deniz ve kaya tuzu arasında ise ciddi bir fark yok. Hangisi ucuzsa ve güvenliyse onu satın alın! Kaya tuzunun illa “Himalaya tuzu” olması filan da gerekmiyor. Bizim ülkemizde de bol miktarda kaya tuzu üretiliyor.
Son yıllarda kaya tuzunun hipertansiyona yol açmadığı ve tuz kısıtlaması yapılan hipertansiyon hastaları tarafından tüketilebileceği yönünde yorumlar yapılmaktadır. Bilindiği gibi, aşırı tuz tüketimi hipertansiyon ile ilişkisi bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır.
Sodyum, organizmada sıvı ve asit-baz dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor. Böbrekler, optimum sağlık için vücutta depolanan sodyum miktarını dengeler. Vücut sodyum düzeyi düştüğünde, böbrekler elzem miktarda sodyumu tutar. Vücut sodyum düzeyi yükseldiğinde, böbrekler fazla sodyumu idrarla atar.
Yemeklerinizi tuz yerine çok daha farklı alternatiflerle tatlandırabilirsiniz. Nane, kekik, soğan, sarımsak gibi seçenekler yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin. Ayrıca taze fındık, ceviz, semizotu gibi taze yiyeceklerde yemeğinizin lezzetine lezzet katacaktır.
Tuza Veda Güçlü Kemiklere Merhaba
Güçsüzleşen kemikler erimeye başlar. Tuz kullanımını sınırlandırarak osteoporoz rahatsızlığına karşı önemli ölçüde bir önlem almış olur, sağlıklı bir yaşlılık sürecini garantilemiş olursunuz.
1972-1974 yılları arasında kazandığı İngiliz Hükümeti bursu ile Liverpool Regional Cardiac Center'da kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimine başladı. 1974-1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği'nde baş asistan olarak çalıştı. Karatay, görevini Grup Florence Nightingale Hastanesi'nde sürdürmektedir.
Yemeklere pişirildikten sonra baharat eklenmesini, az tuz, günde en 2- 3 litre su tüketilmesini, Omega- 3 zengini beslenme ve takviye alınmasını, yemek ve salatalarda sadece soğuk sıkım sızma zeytinyağı ve tereyağı kullanılması gerektiği de Karatay diyetinde dikkat edilmesi gerekenlerin başında.
Günde ortalama 20 kişiyi muayene eden Karatay'ın 16 bin TL kazandığına dikkat çekildi. Bazı haftalar Cumartesi günleri de muayene için randevu veren Karatay'ın aylık 400 bin TL kazandığı ifade edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri