Kurabiye tariflerinde bir fincan tereyağ deniliyorsa siz dörtte bir oranında yoğurt kullanın. Kalori ve doymuş yağ oranını azaltabilirsiniz.
Tereyağı kullanımına göre lezzeti çok daha hafif olur, tazelik süresi özellikle de hamurun içerisinde başka süt ürünü yoksa daha uzun süredir. Kıtır kıtır kurabiyeler yapmak istiyorsanız sıvı yağlar tercihiniz olacaktır. Sıvı yağ ile hazırlanan hamurlar buzlukta daha kısa süre dayanır.
Margarinsiz kurabiye tarifi
İçinde yalnızca tereyağı ya da margarin değil, aynı zamanda yumurta ve kabartma tozu da yok! Üstelik tüm bunlara rağmen yine de ağızda dağılan kıyır kıyır bir kıvama kavuşuyor, az malzemeyle de enfes lezzetler ortaya çıkarılabileceğinin en nefis kanıtlarından oluyor.
Kurabiye yaparken hangi yağ kullanılmalı
Özellikle tadı güzel olan bir tereyağ kurabiyenizin hem kıvamını, hem tadını olumlu yönde etkiler. Margarin de kullanabilirsiniz ama ben mutfağıma margarin sokmuyorum. Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez.
İlgili 16 soru bulundu
Kurabiye tariflerinde hem sıvı yağ hem de tereyağ kullanılmaktadır. Aynı zamanda marketlerde satılan margarinler de kullanılmaktadır.
Genelde kurabiye yapımı, çikolata sos, krem şanti ve krema yapımında kullanılıyor. Bunun yerine suyu alınmış tereyağı veya sade yağ da kullanabilirsiniz.
Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır. Ancak lezzet açısından çorba veya pilavlarda tereyağ+sıvı yağ yarı yarıya kullanılabilir.
Sıvı yağ bir kaba alınıp toz şeker ile iyice çırpılır, üzerine pudra şekeri, vanilya, kabartma tozu eklenip karıştırılır. Yavaş yavaş un eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Yarım saat buz dolabında bekletilir.
Evet, ekmek, krep veya benzeri unlu mamüller yaparken tereyağı, margarin gibi katı yağlar kullanmak yerine doğal zeytinyağı kullanmak hem yaptığınız hamurun lezzetini arttırır, hem de daha sağlıklı bir hale getirir. Tatlıya ve unlu mamullere zeytinyağı katmak, lezzetine hoş bir meyve tadı ekliyor.
Eğer daha bisküvi kıvamında, daha tok kurabiyeler elde etmek istiyorsanız tercihinizi kesinlikle margarinden yana kullanın. Ama ''Benim kurabiyemin dokusu yumuşacık olsun, ağza atıldığında dağılsın'' diyorsanız mutlaka tereyağı kullanın. Margarin daha fazla su içerdiği için daha dayanıklı hamurlar elde etmenizi sağlar.
Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir.
Ticari olarak satılan tereyağının en az yüzde 80'i yağ olmalıdır. Kalan yüzdesi ise su ve süt proteinlerinden oluşmalıdır. Margarin ise; yağ, tuz, su ve emülgatörler gibi birkaç ilave bileşenden yapılır. Bitkisel temellidir ve içinde birden fazla bileşen bulunur.
Bunlar arasında sağlıklı bir atıştırmalık halini alan kurabiyeler de yer alıyor. Zeytinyağının lezzetli ve şifalı yapısı sayesinde klasik kurabiye tariflerinin ötesinde lezzetler yakalayabilirsiniz.
Kurabiye ve kek benzeri tarifler hazırlarken genellikle zeytinyağından uzak durulur. Ancak tam tersine zeytinyağı bu tariflere harika bir doku verir. Doğru ölçülerde kullanıldığı takdirde diğer aromalara baskın gelmeden lezzetine ve kıvamına değer katar.
Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor.
125 gr margarin ne kadar sıvı yağ eder? 125 gr margarin yaklaşık 9 yemek kaşığı eder. 125 gram margarin yarım bardak sıvı yağ eder.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Yapılan hatalardan biri de soğuk fırına ya da çok sıcak fırına kurabiyeleri vermek. Her ikisinde de kurabiyelerin formlarının bozulması ve dağılmaması için 165-180 derece arasında pişirmek önemli. Bu noktalara dikkat ettiğiniz sürece kurabiyeleriniz pişerken yayılmayacak ve dağılmayacaktır.
Toz şekerli kurabiyeleri yağlı kağıt serili fırın tepsisi içine aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırına verin. Üzerleri hafifçe pembeleşene kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Toz şekerli kurabiyeler piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın.
Tuzlu Kurabiye Yapılışı Tarifi Nasıl Yapılır? Önce margarin eritilir. Derin bir kaba yumurta, şeker, tuz, yoğurt, sıvı yağ katılıp karıştırılır. Ardından erittiğimiz margarin konulur ve un eklenir.
Ayrıca bu kurabiyenin hamuru kıyır kıyır olmalı o halde yağ eritilmez. Yoğurt mutlaka olmalı. Sıvıyağ konulmalı. Ayrıca; vanilya hamura asla atılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri