Zeybek dansı, mertliğin, yiğitliğin ve cesaretin dansı olarak bilinen ve Türkiye'nin Batı Anadolu yöresinde köklü bir geçmişe sahip olan geleneksel bir halk oyunudur. Zeybek, heybetli duruşu ve ağır adımlarıyla dikkat çeken koreografileriyle büyüleyici bir etki yaratır.
Bilindiği üzere Zeybek, Ege bölgesine ait Türkiye'de sevilen bir halk oyunudur. Türklerin menşei bilinmemekle birlikte Balıkesir taraflarının ortak olduğuna inanılmaktadır. Harmandalı zeybeki genellikle Uşak, İzmir, Denizli, Balıkesir, Çanakkale, Manisa ve Aydın'ın köylerinde oynandığı belirtilir.
Antalya'nın batı ilçelerinde Zeybek ve Teke zortlatması yaygın bir şekilde oynanırken doğu ilçeleri olan Manavgat, İbradı, Akseki, Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde Konya Bozkır Oyunları, Anamur ve Silifke Oyunları, Antalya Teke Yöresi oyunları da oynanmaktadır.
Zeybek, Ege Bölgesine özgü bir halk oyunudur. Köklü bir tarihe sahip olan zeybek, Aydın, Muğla ve Denizli dışında İzmir ve Manisa'nın köylerinde de oynanır.
İsmail Özboyacı, Zeybek sözcüğünün Türkçe'den Yunanca'ya geçmiş öz Türkçe bir sözcük olduğunu belirtmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Zeybek Tarihi ve Ortaya Çıkışı
Zeybek, Batı Anaolu yöresinde oynanan ve çeşitli türleri olan bir halk oyunudur. Dansa ismini, kıyafetlerini ve figürlerinin heybetini veren Zeybeklerin ilk olarak 16. Yüzyılda Ege kıyılarında yaşadıkları bilinmektedir.
Zeybek geleneksel bir halk oyunudur, Harmandalı ise bu oyunun türlerinden biridir. Tıpkı Kerimoğlu Zeybeği, Çakal Çökerten Zeybeği ve Çökertme gibi. Harmandalı da diğer tüm Zeybek oyunları gibi asil duruşuyla yiğitliği, mertliği ve cesareti temsil eder. Harmandalı figürleri ağır ve büyük ayak hareketleri ile oynanır.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Zeybekle eş anlamlı olan "kızan" sözü de; erkek çocuk, genç, delikanlı anlamına gelir. Aslında efe, zeybeklerin başı ve başkanı olan kişidir. Onun ekibini meydana getiren şahıslara zeybek ve yardımcı zeybeklere de kızan denir.
Efe, tarihte Batı Anadolu'da özellikle Aydın, Denizli Muğla ve Isparta illeri ve Ödemiş ilçesinde yaşamış, silahlı ve mevcut düzene değişik nedenlerle başkaldırmış olan kişilerin (Zeybekler) liderlerine verilen isimdir. Bir Efe, Zeybek gruplarının başıdır.
Onun ekibini meydana getiren şahıslara zeybek ve yardımcı zeybeklere de kızan denir. Bunlar atak, savaştan çekinmez, yiğit, gözüpek kimselerdir. Zeybekler, efeden izinsiz evlenmezler.
Zeybek, halkı koruyan cesur bir adamı temsil eder. Zeybek oynayan dansçı, kollarını omuz hizasında, elleri başıyla aynı hizada olacak şekilde iki yana doğru açar ve bazı oyunlarda kollarını dirseklerden hafifçe kırar. Büyük adımlar atarak ağır ağır hareket eder.
Yörede Halil'im türküsü olarak da bilinir. Sacayağı olarak anılan ve birbirleri ile bağlantılı üç türkünün ikincisini oluşturur. Bir kaynağa göre, türkünün en eski kaynak kişisi, Ortakent'li kemancı Köroğlu Hasan Hüseyin Salım'dır.
(DHA) - Mersin'in Erdemli ilçesinde, '19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda 1919 genç 'zeybek' oynadı, sonra da Atatürk'ün imzasıyla siluetini oluşturdu.
Batı Anadolu'nun hemen hemen her, yerinde ''Zeybek'' türündeki oyunlar,görülür. Afyon, Antalya, Isparta, Burdur, Sakarya çizgisinin batı tarafında kalan illerimizde bu tür oyunun büyük etkileri vardır.Yörede kadınların oynadığı oyunlara ''Kadın Zeybek'', erkeklerin oynadığı oyunlara ''Erkek Zeybek" denilmektedir.
Batı Anadolu'nun hemen hemen her, yerinde ”Zeybek” türündeki oyunlar görülür. Yörede kadınların oynadığı oyunlara ”Kadın Zeybek”, erkeklerin oynadığı oyunlara ”Erkek Zeybek” denilmektedir. Kadınların oynadığı oyunlar erkeklerin oynadığı oyunlara göre daha yürüktür.
En yaygın Zeybek türü olarak Harmandalı'nın, eski ve yeni Harmandalı olarak iki türü vardır. Günümüzde oynanan Harmandalı, yeni Harmandalı olarak isimlendirilir. Harmandalı çoğu zaman tek oynansa da 2 ve 4'lü gruplar halinde de sergilenir. Harmandalı' oynanması keyifli ve öğrenmesi kolay danslardan biridir.
SARI ZEYBEK:
Isparta yöresi köylerine kadar güneyde yaygın olan bir oyunun çeşidinin adıdır. Bitlis'te bile oynandığı biliniyor. Eski Sarı Zeybek türküsünün ezgisi olduğunda hiç şüphe bulunmayan başka bir Sarı Zeybek Havası, bu ad ve ayrı oyunuyla doğu illerimize kadar yer yer yayılmıştır.
Zeybek Dansı;
Öğrenmesi kolaydır, 4 özel derste rahat bir şekilde öğrenilebilir. 3 farklı şekilde oynanabilir. Tek başına, eşinizle karşılıklı ve ekiple beraber. Kadınlar için her tür gelinlik modeliyle oynaması kolaydır.
Halay, Kürt ve Türk halk kültüründe tören dansıdır. Türkiye'de değişik bölgelerde oynanan halaylar arasında büyük farklılıklar vardır ve oynan halay türleri üçe ayrılmaktadır: Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Antep arasında oynanan halaylardır.
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir . Bar sözcüğü genelde el birliği , gönül birliği ,ve beraberliğin oyun şeklindeki ifadesidir . Bar bir meydan oyunudur .
2.Ankara Zeybeği: Tüm zeybek oyunlarında olduğu gibi, her figürüyle yiğitlik ve mertlik anlatan Ankara Zeybeği, ağır bir zeybek olup bağlama ile oynanır.
Oyuna Kalkış: Harmandalına kalkan oyuncu, sol ayak önde, sağ ayak yarım adım geride olmak üzere efece durur ve kendi ed'sı dairesinde haykırır; bu "esas duruş"tur.
Harmandalı Zeybeği, Ege yöresine ait, Türkiye genelinde bilinen bir türkü ve zeybek oyunudur. Türkünün çıkış yeri bilinmemekle birlikte Çanakkale-Balıkesir tarafları olduğu görüşü yaygındır.
Konu olarak bakıldığında zeybek türküleri, hayat hikâyelerine uygun olarak iki ana başlık altında toplanırlar: Zeybeklerin kahramanlıkları ve gönül ilişkilerini anlatan türküler. Zeybeklerin ölümüne ilişkin ağıt niteliğinde söylenmiş türküler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri