Vücudumuzun yapay maddeleri özümseyemediğini vurgulayarak rafine tuzdan uzak durmamız gerektiğini her fırsatta dile getiren Prof. Dr. Canan Karatay'a göre, vücudumuzun tuz ihtiyacını doğal ve işlenmemiş olan kristal kaya tuzu ile karşılamamız gerekiyor.
-Kaya Tuzu
Kaya tuzu, yeraltındaki tuz damarlarından çıkarılan doğal bir tuz çeşididir. İçerisindeki mineralleri koruyan bir yapıya sahiptir ve rafine edilmediği için sağlıklı bir seçenektir.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aralarında ciddi bir 'sağlık faydası farkı' söz konusu değil.
İyotlu tuz mu iyotsuz tuz mu sorusu birçok kişinin aklını kurcalıyor. Uzmanlara göre beslenmede temel iyot kaynağı tuzdur. İyot eksikliğini gidermek için iyotlu sofra tuzu kullanılması gerekir. Salatalarda yeterli miktarda iyotlu tuzun kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Sofra tuzu ile benzer sodyum klorür içeriğinin olmasının yanı sıra rafine edilmemiş olması ve zengin mineral içeriği deniz tuzunu daha tercih edilebilir kılar. Deniz tuzu çok sayıda mineral içermesine rağmen sofra tuzu sadece sodyum klorür içerir. Rafine edilmemiş deniz tuzunda sağlık için faydalı birçok mineral var.
İlgili 31 soru bulundu
Gördüğünüz gibi Himalaya tuzu diğerlerinden bir adım önde. Çünkü daha fazla mineral içeriyor, daha az sodyuma sahip ve daha doğal. Sofra tuzu ise kimyasal olarak tüketilmeye hiç uygun değil.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
Rafine ve sofra tuzunun tehlikeli olduğunu, kaya tuzunun ise faydalı olduğunu açıkladı.
Bilinen tuz çeşitleri arasında en iyi tuz, tüm özellikleri ile diğer tuzlardan daha iyi bir konumda yer alan kaynak tuzudur. Çünkü kaynak tuzları çevre kirliliğinden etkilenmeyen ve güneşte kurutularak üretilen bir tuz çeşididir.
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
TANSİYONU YÜKSELTEN ŞEKERDİR TUZ DEĞİLDİR Kaya tuzunun önemine değinen Karatay, "Kaya tuzu sağlık kaynağıdır. Asırlardan beri insanların kullandığı kristal kaya tuzu sağlıklıdır. Sofra tuzu ise tehlikelidir. Fabrikalarda endüstrinin kullanımı için yapılmıştır.
Doğal tuzlara örnek olarak deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe himalaya verilebilir. İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir. Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur.
Deniz suyunun buharlaştırılmasıyla elde edilen deniz tuzu, elde edildiği bölgeye göre lezzette değişiklikler gösterebilir. Tuzun en saf hallerinden birisi olan deniz tuzu, yine kaya tuzu gibi oldukça fazla minerale sahiptir. Deniz tuzu, büyük kristalli yapısıyla da dikkat çekmektedir.
Hangi tuzu tercih edelim? Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır. Ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Hamileler, büyüme çağındaki çocuklar, tiroid ile ilgili herhangi bir sorunu olmayan (semptom yok ancak sadece laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerinde bile tanımlanmış sapmalar varsa, tiroid bezinde gizli sorun var demektir) hemen herkes mutlaka iyotlu tuz kullanmalı.
Yapılan birçok araştırmaya ve bilimsel analizlere göre Çankırı kaya tuzunun emsallerine oranla daha sağlıklı ve kaliteli olduğu anlaşılmıştır. Fakat her iki tuz çeşidi de kullanım yerine göre farklı tepkiler göstermektedir. Bu sebeple himalaya tuzunun da Çankırı tuzunun da özel alıcıları bulunur.
Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
Sofralarımızda iyotlu tuz kullanmamız gerekir. Ancak özel durumlarda iyotsuz tuz tüketmesi gerekenler olabilir. Günlük olması gereken maksimum tuz alımı 6 gramdır. Bu da 1 çay kaşığı yapar.
İyotlu tuz, iyot eksikliğini önlemek için sadece bir çözümdür. Günlük iyot alımını yiyeceklerden yeterince alırsanız, iyotlu tuza ihtiyacınız olmayabilir. İyot eksikliği zeka geriliğine neden olabilir. Çocukluk çağında beyin gelişimine zararlı etkileri vardır.
Yarım çay bardağı üzüm sirkesi içine 1 tatlı kaşığı tuz atın. 5-10 dakika kadar bekleyin. Sirke yeni açılmış gazlı içecekler gibi aşağıdan yukarı doğru köpürmeye başlıyor ve bir süre sonra bulanıklaşıyorsa o tuz doğal değildir.
İyotsuz tuz üretilirken içerisine sodyum alüminosilikat, silikon dioksit ve magnezyum karbonat gibi çeşitli katkı maddeleri eklenmektedir. Bu katkı maddeleri sağlığımıza çeşitli zararlar verip bazı hastalıklara yol açabileceği için gerekli olmadığı sürece iyotsuz tuz tercih edilmemesi önerilmektedir.
Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner. Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir.
Deniz ürünleri iyotu en yoğun bulunduran ürünlerdir ama mandıra ürünlerine göre daha az tüketilirler. Herhangi bir tiroid rahatsızlığı yoksa mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
Hashimoto da ve diğer tiroid hastalıklarında "hipertiroid" yani fazla hormon yapımı durumunda iyot yasaklanır ve hastalara "iyotsuz tuz" kullanması önemle hatırlatılır. Bu özel koşullar dışında iyotlu tuz kullanımı hatta bazı hastalarda ilave iyot ilacı da önerilmektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri