Düşme kararı verilebilecek halleri CMK'nin 223/8. maddesi; Türk Ceza Kanununda öngörülen düşme sebeplerinin varlığı: Sanığın ölümü (TCK 64.madde), af (TCK 65.madde), dava zamanaşımı (TCK 66.madde), şikayetten vazgeçme (TCK 73.madde), ön ödeme, uzlaşma, imar kirliliğine neden olma (TCK 185.madde)
“(1) Bölümler ya da Komisyonlarca yargılamanın her aşamasında aşağıdaki hâllerde düşme kararı verilebilir: a) Başvurucunun davadan açıkça feragat etmesi. b) Başvurucunun davasını takipsiz bıraktığının anlaşılması. ç) İhlalin ve sonuçlarının ortadan kalkmış olması.
Ceza Dava Dosyası Nasıl Kapanır? Ceza davası, takibi şikâyete bağlı suçlarda şikâyetin sonlanmasının ardından davanın düşmesi ile sonuçlanır. Takibi şikâyete bağlı olmayan suçlarda ise kamu davası düşmez. Müştekinin şikayetini geri alması tüm haklarından feragat ettiği anlamına gelir.
Durma kararı, soruşturma ve kovuşturmanın şarta bağlı tutulduğu hallerde ve şartın henüz gerçekleşmediğinin ancak gerçekleşme ihtimalinin bulunduğu durumlarda, bu şartın yerine getirilmesini beklemek üzere verilir.
İlgili 15 soru bulundu
Davanın düşmesi kararı verilecek haller kanunda gösterilmiştir. Davanın düşmesi, şartların varlığı halinde beraat veya ceza gibi diğer kararları verilememesi, diğer bir ifadeyle davanın esastan karara bağlanamaması, kovuşturmaya son verilmesidir.
A) Davacı iseniz; Mahkemeye gitmemeniz halinde davayı takip eden bir vekiliniz de yok ise dava düşecektir yani davanız müracaata bırakılacaktır.
5352 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 'Adlî sicile kaydedilecek bilgiler' başlıklı 4. maddesine göre; "(1) Türk mahkemeleri tarafından vatandaş veya yabancı hakkında verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri adlî sicile kaydedilir..." Dolayısıyla belirttiğiniz düşme kararı adli sicil kaydına işlemez.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
ceza mahkemelerinde vekalet ücreti... Sanığın yargılandığı birden fazla suçtan birinden beraat edip, diğeri/lerinden HAGB veya düşme kararı veya mahkumiyet kararı verilirse anık müdafi lehine vekalet ücretine hükmedilemeyeceği..
Sorgulama yapılabilmesi için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra, Adalet Bakanlığı sayfasına giriş yaparak Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü (UYAP) Hizmetleri kategorisi altında yer alan “Dava Dosyası Sorgulama” butonuna basmanız yeterlidir.
Soruşturma aşaması adli sicile işlemez, eğer soruşturma sonucunda mahkumiyet kararı almışsanız bu durumda adli sicilde gözükecektir. Bunun haricinde eğer soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş ise ve dosya kapanmışsa adli sicile işlemez. Çünkü ortada bir mahkumiyet kararı bulunmamaktadır.
Davanızı artık yenileme imkanınız yoktur. Zira son düştüğü tarihten itibaren -yeniden harç yatırarak- yenilemek için gereken 3 aylık süreyi geçirmiş durumdasınız ve mahkemede de büyük ihtimalle bu süre sonunda davanın açılmamış sayılmasına karar vermiştir.
Suç işlendikten sonra 5 veya 10 yıl gibi bir süre zarfında karar alınmamışsa veya dava açılmamışsa suçlunun cezası ve davası düşebilir. Suçlu kişiler bu suçtan ceza almaz veya mahkeme görmez.
Dava konusu somut vakıanın nasıl gerçekleştiğinin sübuta ulaşması, fiilin suç olmadığının anlaşılması gibi hallerde mahkemece ilk duruşmada beraat, mahkumiyet vs. hükmün verilmesi de mümkündür.
Buna göre; kamu davası açılmadan önce şüphelinin ölmesi durumunda kovuşturma imkânının bulunmaması nedeniyle “kovuşturmaya yer olmadığına”, kamu davası açıldıktan sonra sanığın ölmesi hâlinde ise yerel mahkemece “davanın düşmesine” karar verilecektir.
Ceza kararının kesinleşmesi, hükmün infazını gerektirir. Üç yılı geçen mahkumiyetlerde, ilgiliye tebligat yapılmaksızın yakalama kararı çıkarılarak kolluk kuvvetleri marifetiyle yakalanması ve hapis cezasını infaz etmek üzere ceza infaz kurumuna sevki sağlanır.
Kamu cezası kaç yıl? Savcılık tarafından açılan kamu davasının açılmasının ertelenmesi durumlarında 3 yılı geçmeyen ve hapis cezası bulunan suçlar için verilir. Kamu cezası kaç yıl verilir sorusu için en üst sınırı on beş yaşını doldurmamış çocuklarda beş yıldır.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar sicile kaydedilir. Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar ile genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı adli sicile yazılır.
Yani denetim serbestlik süresi bittikten sonra düşme kararı verileceğinden, düşme kararı da mahkumiyet olmadığından 5 yıl sonra da kasten bir suç işlenmediği takdirde düşme kararı verilmesi memuriyete engel değildir.
Karara çıkmış davanın kapanması için, temyiz yolunun da tamamlanması gerekir. Bu, ilk derece mahkemeleri, Yargıtay ya da hak ihlali halinde Anayasa Mahkemesinin dosyayı incelemesi ile tamamlanır. Temyiz yoluna gidilmezse, dosyanın karara çıkmasından sonra ortalama 2 ay içinde dosya kapanmış olur.
Ceza Dava Dosyası Kapanması
Ceza dava dosyasının kapanması için beraat kararı alınmış olması gerekir. Sanığın suçsuz bulunması durumunda beraat kararı alınabilir. Mahkumiyet kararı sonucunda da ceza dava dosyası kapanabilir. Sanığın suçlu bulunması halinde karar kesinleşirse dosya kapanır.
Kural toplanan delillere göre sanık hakkında mahkûmiyet dışında bir karar verilmesi gerektiği kanısına varılması hâlinde sanığın sorgusu yapılmamış olsa da yargılamanın sanığın yokluğunda bitirilebilmesine imkân vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri