Kasko sigortasının temel görevi, aracınızın hasarını karşılamasıdır. Yani kusurlu taraf siz olsanız dahi kasko aracınızın hasarını karşılar. Karşı tarafın hasarı ise trafik sigortası tarafından karşılanır.
Kasko sigortası karşı tarafın hasarının trafik sigortası limitlerini aşan kısmını "İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM)" teminatıyla karşılayabilir. Yani kasko karşı tarafın hasarını karşılar mı sorusunun cevabı kasko İMM teminatıdır. Normal şartlarda kasko sigortası karşı tarafın değil kendi aracının hasar masraflarını öder.
Geniş kasko ile üçüncü kişilerin araca vereceği maddi ve bedeni zararlar, mini onarım hizmeti, doğal afetler, terör olayları, yol yardım hizmeti gibi günlük yaşantında karşılaşabileceğin risklere karşı aracını güvence altına almış olursun.
Full Kasko Nedir? Full; “her şeyi kapsayan, tam ve dolu” dolu anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Tam kaskoyu ifade etmek için kullanılan full kasko ise kasko genel şartlarında belirtilen risklerin tamamından korunmanı sağlayan ve kaskonun ana ve ek teminatlarının tümünü içeren sigorta çeşididir.
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Araç eksper raporu ile “perte çıkmış” olarak kabul edilirse sigorta şirketi, poliçede yazan teminat bedeli kadar ödeme yapar. Bu tutar, sigorta poliçesinde yazan tutardan yüksek olmayacak biçimde aracın piyasa değerine eşit tutulur.
İlgili 45 soru bulundu
Piyasa değeri 1 milyon TL olan aracınıza genişletilmiş kasko yaptırırsanız 21 bin lira ödersiniz, dar kaskoyu tercih ederseniz fiyat 10 bin liraya düşer.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
''Full'' kelimesinin anlamı gibi ''her şeyi kapsayan–tam–dolu'' anlamına gelir. Full kaskoda sigortalılar, risklerin tamamından korunabilir ve hem kaskonun ana teminatlarının hem de ek teminatların tamamından faydalanabilir. Full kasko sigortasına ''tam kasko'' adı da verilir.
AXA Maksimum Kasko Sigortası, diğer kasko poliçelerinden farklı olarak birçok teminat ve güvenceyi kapsar. Bunlar aracınızın kaza yapması ve hasar alması durumunda ortaya çıkan rizikoların maddi olarak karşılanmasından çok daha fazlasıdır.
Ayrıca “Kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz?” sorusu da sık sık soruluyor. Kaskonun karşılamadığı durumlar oldukça sınırlıdır. Örneğin; kaza yapan kişinin sürücü belgesi olmaması, sürücü alkol ya da uyuşturucu etkisinde olması ve savaş durumunun olması gibi çeşitli durumlar dışında kasko aracınızın zararını karşılar.
Kasko sigortası aracı çarpma, çarpılma, yanma, çalınma ve çalınmaya koruma altına alan sigorta türüdür. Ek teminatlarla genişletilebilen bu sigorta, yalnızca sigortalı aracın zararını karşılar. Trafik sigortası ise yaptırılması zorunlu olan, kazaya karışan karşı tarafın ve varsa üçüncü kişilerin zararını karşılar.
Bu nedenle kasko sigortanızda ihtiyari teminatınız olsa dahi trafik sigortanızın olması gerekmektedir; aksi halde trafik sigortasının ödeyeceği tazminatı araç sahibi olarak siz ödemek durumunda kalırsınız.
Örneğin, "Arabamla direğe çarptım, sigorta karşılar mı?" ve benzeri durumlar tek taraflı kaza anlamında gelir. Peki, tek taraflı bir kaza durumunda kasko ödeme yapıyor mu? Aracınızın bir duvara ya da bariyere çarpması gibi olaylar, sigorta şirketinize göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır.
Sigortalanan aracın ehliyetsiz kişiler tarafından kullanılmasının yanı sıra aracın ruhsatta belirtilen taşıma haddini aşması, periyodik bakımının aksatılması, işgal, ayaklanma ve iç savaş gibi durumlarda da kasko sigortası araçlarda oluşabilecek zararı karşılamaz.
Trafik sigortası, sürücülerin kendi pert araç masraflarını karşılamaz. Yalnızca karşı tarafın perte çıkan aracının zararlarını karşılar. Trafik sigortası sigortalının pert araç masraflarını teminat kapsamına almadığı için araç sahiplerinin kasko sigortası yaptırması tavsiye edilir.
Belirlenen bu muafiyet oranı ise sigortalı kişinin kendisi tarafından ödenmektedir. İki tarafın da ödeme yapması durumu, söz konusu kasko türünü diğer standart kasko çeşitlerinden ayırmaktadır. Muafiyetsiz kasko poliçesinde hasar durumu oraya çıkığında ödemeyi yalnızca sigorta şirketi yapmaktadır.
Kasko yaş sınırı 15 olduğu için 15 yaş üstü araç sahipleri kasko sigortası yaptıramazlar ancak yine de özel kasko paketleri ile 15 yaş üstü araçları da güvence altına alan sigorta şirketleri bulabilirsin. Aynı şekilde 15 yaşın altında yaş sınırı belirleyen sigorta şirketleri de vardır.
İlk 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %30, İkinci 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %40, Üçüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %50, Dördüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %60 oranlarında indirimlerden faydalanabilirsiniz.
Araç Nasıl Perte Çıkar? Herhangi bir aracın ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeni ile oluşturulan belgeye “pert kaydı” adı verilmektedir. Herhangi bir olası kaza durumunda aracın ağır hasar alması durumunda, aracın trafiğe çıkması engellenmektedir.
Yeni Araç Alımında Kasko Devri İşlemi
Aldığınız yeni araç için de sigorta şirketiyle yeni bir kasko poliçesi düzenleyebilirsiniz. Bunun dışında poliçenizi iptal ettirmeden de yeni aracınıza kasko yaptırmanız mümkün.
*Premium Kasko, yalnızca bir kasko ürün ticari adı olup, sigorta içeriği, poliçe ve sigorta uygulaması münhasıran bu ticari ad altında sigorta ürününü üreten ilgili sigorta şirketleri tarafından sağlanmaktadır.
Kasko sigortanızdan aldığınız hizmet, sigortacınız tarafından karşı tarafın trafik sigortasına başvurularak yapılan masraflar tahsil edilir. Hiç kusurunuz yok ise yapılan bu işlem hasarsızlık indiriminizde herhangi bir hak kaybına yol açmaz.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri