Sağlıklı bir diyet sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve bazı durumlarda ilaç desteğine başvurmak yüksek kolesterol değerlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Fasulye, bakla, bezelye, mercimek yani kısacası baklagiller içeriğinde bulunan lif sayesinde kolesterol düşürmeye yardımcı olur.
Kolesterolün yüksek olmasının vücutta yangın olduğunu ve ve kolesterolü yüksek kadınların daha uzun yaşadığını anlatan Karatay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kolesterolün yüksek olması vücutta yangın olduğunu gösterir. Eğer kolesterol ilacını alıyorsanız o yangına engel oluyorsunuz.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer. Yulaf: Tüm tahıllar içerisinde bilinen en iyi lif kaynağı yulaftır.
Kolesterol nasıl düşürülür İbrahim Saraçoğlu gibi pek çok uzman tarafından ele alınan bir konu olmuştur. İbrahim Saraçoğlu'na göre kolesterolü düşürmek için maydanoz limon kürü içilmelidir. C vitamini açısından yüksek olan limon ve maydanoz, kanda yükselen kolesterolü düşürecektir.
İlgili 30 soru bulundu
Limonlu su kolesterole iyi gelir mi? Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
İçerdiği faydalı vitaminler sayesinde kolesterol seviyesini dengeleyerek kalp sağlığına da bir kere daha yarar ve kalp krizi riskini azaltır. Kilo vermeye yardımcı olur. Ceviz suyu cevizin içindeki kilo vermeye yardımcı sağlıklı yağ özlerini suya salmasından dolayı, kilo vermeye yardımcıdır.
Süt Ürünleri
Az yağlı olmak şartıyla yoğurt, peynir, ayran, kefir gibi fermente süt ürünlerinin tüketimi; kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olabilir. Probiyotik bakteriler açısından zengin olan bu besinler kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltarak kandaki düzeyini dengelemeye katkı sağlayabilir.
Kolesterol açısından cevizin faydaları
Hindistan cevizi yağı faydaları en çok kolesterol açısından öne çıksa da aslında ceviz de kolesterolü kontrol altına almakta oldukça önemli bir rol oynar. Hindistan cevizi bunu iyi kolesterol HDL'yi yükselterek yaparken ceviz direkt olarak kötü kolesterol LDL'yi düşürür.
Flavonoidleri uygun bir şekilde almak, hipertansiyon, kolesterol, kalp rahatsızlıklarının etkenlerinin düşürülmesine katkı sağlar. Çay kan basıncının azalmasında da etkilidir.
Kolesterolü en hızlı düşürmenin yollarından en önemlisi işlenmiş yağlardan yani margarin, tereyağı gibi hayvansal yağlardan uzak durmak, sebze ağırlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmaktır. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenerek ve yemeklerde taze salata tüketerek kolesterolünüzü hızlı bir şekilde düşürebilirsiniz.
Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Sağlıklı kişilerde LDL kolesterolün 130 mg/dL'den düşük olması normal, 130-159 mg/dL arasında olması sınırda yüksek, 160 mg/dL ve üzerinde olması ise yüksek riskli kabul edilmektedir.
Bol bol balık tüketilmelidir. Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.
D vitamini: Sağlık için bir çok yararı olan D vitamininin ne yazık ki kolesterol ve trigliserid üstüne etkisi yok.
Açlık ve uyku sırasında ise; karaciğerde glikojen yıkımı; pankreasta glukagon sentezi; yağ hücrelerinde yıkım; kasta da oksidatif metabolizma artar. Bu yüzden uzun süreli açlık dönemleri oluştuğunda glisemik kontrolün sağlanması, kan kolesterol değerlerinin düşmesi ve yağ yakımının artması beklenmektedir.
Beslenme tarzı: Beslenme biçimi, kolesterol yüksekliğine neden olan en önemli faktörlerden biridir. Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kötü kolesterol dengelenir ve kalp sağlığı korunur. Düzenli ceviz suyu tüketmek, kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltır. Ceviz suyu sinir sistemini korur ve stresin azalmasına yardımcı olur. Ceviz suyu, anti stres özelliği taşır.
Kanda bulunan kötü kolesterol seviyesini düşürür ve kanın temizlenmesine yardım eder. Böylece damar ve kalp sağlığınız da kontrol altına alınır. Kan tahlilleri sonucunda kolesterol seviyeniz yüksek çıktıysa; düzenli olarak ceviz sirkesi tüketmeye başlayabilirsiniz. Kısa sürede değişimi göreceksiniz.
Düzenli tüketimi sayesinde kanda bulunan kötü kolesterol seviyesini düşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kanın temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Kalsiyum deposu olan ceviz sirkesi aynı zamanda iskelet sisteminin korunmasına yardımcı olarak kemiklerin güçlenmesini sağlar.
Bir çalışmada kanda bulunan kötü kolesterol olan LDL seviyesi yüksek olan hastaların 15 gün kimyon tüketmeleriyle, LDL düzeylerinin yüzde 10 düştüğü bulunmuştur.
Yıllardır dikkat edilerek tüketilen çayın kalbi koruduğu, inme riskini azalttığı ve kolesterolü düşürdüğü ortaya çıktı. Hollanda National Institute of Public Healt and the Environment tarafından yapılan bir araştırmada düzenli siyah çay tüketimi ile inme riskini düşürdüğü belirlendi.
Et, süt, tereyağı gibi hayvansal gıdalar ve yağ çeşitleri kolesterol içermektedir. Sebze, meyve gibi bitkisel kaynaklarda ise bulunmaz. Bu tür kişiler sebze ağırlıklı beslenmeli ve yağ ihtiyaçlarını Tekli doymamış yağlar: Zeytinyağı, fındık, ceviz ve avokado dan sağlamalıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri