Çin böreği içerisinde sebzeler ağırlıktadır. Pırasa, lahana, kırmızı biber ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Soya sosu Çin böreğinin vazgeçilmezidir. İsteğe bağlı olarak ekstradan kıyma, pirinç ya da tavuk eklenmektedir.
Türk mutfağında börek, baklava gibi tatlı ve tuzlu hamur işlerinde kullanılan yufka, un, tuz ve su birleşiminden oluşur. İç harcı peynir, soğan, kıyma, patates gibi malzemelerle doldurulan yufka, aynı zamanda gözleme yapımında da tercih edilir. İsteğe göre tavada, fırında ve sacda pişirilebilir.
Diğer yufkalar içinde aynı işlem uygulanır. Servise yakın tepsiye dizilen böreklerin üzerine çırpılmış yumurta sürülür. 175 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir ve sıcak servis yapılır.
Hazırladığınız hamurları, baklava yapımında kullanılan yufkalar kadar ince açmaya özen gösterin. Kıymalı boşnak böreği için; kıyma, soğan ve baharatları kavurun. Ardından açtığınız hamurun içine doldurun. Peynirli boşnak böreği için; lor peyniri kullanabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Son olarak hamur katlarına kullandığımız yağdan arta kalanını böreğin üzerine sürebilir veya hiçbir şey sürmeden de böreği pişirebilirsiniz. Böreğimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırında yaklaşık 1 saat kadar pişmeye bırakalım. Nar gibi kızaran çıtır çıtır Arnavut böreğimiz artık servise hazır.
~ Etli ekmek içini, karıştırma kabına olabildiğince ince doğradığım soğan, biber, kıyma, rendelediğim domates ve karabiber, tuzu ekleyip elimle yoğurdum. ~ Mevlana içini, hazırladığım etli ekmek içinden 5 yemek kaşığı ayırdım ve içine kaşar peynirini rendeledim. Afiyet olsun.
Sigara böreği veya diğer önerilen adıyla kalem böreği, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir. Yeşilay tarafından adının "yeşilay böreği" şeklinde değiştirilmesi önerilmiştir. Ancak bunun yerine kamuoyunda kalem böreği adı tutulmuştur.
İç harcını hazırlamak için ayıklamış olduğunuz maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Kıyılmış maydanoz, lor peyniri ve tuzu bir çatal yardımıyla ezerek karıştırın. Yufkaları tezgaha serin ve her 1 yufkayı çeyrek ay olacak şekilde 4 eşit parçaya bölün.
Özellikle peynirli sigara böreği yapıyorsanız, kullandığınız peynirin yağlı ve sulu olmamasına dikkat edin. Yağlı peynir kullanmayın, sulu peyniri ise bir müddet süzgece alıp suyunu süzdürdükten sonra böreğinize ekleyin. Bu püf noktasına dikkat etmediğiniz takdirde, böreğiniz kızarırken patlayacaktır.
Kimi zaman çıtır bir tat katar kahvaltıya, kimi zaman lezzetli bir akşam yemeği olur, biraz süslenip iç harcına özenip davet sofralarını süsler. Talaş böreği ise içine attığı tavuk, garnitür, sebze ve baharat karışımıyla bu durumların tamamını kapsar.
Samsa, Güney Asya ülkeleri Hindistan, Pakistan ve Nepal'de çokça tüketilen, Portekiz ve Doğu Afrika'ya da yayılmış bir börek çeşididir. Hem tatlı hem de tuzlu olarak hazırlanabilen Özbek samsası tarifi genelde çok baharatlı yapılır.
Kastamonu ve Artvin yöreleri ile özdeşleşen fincan böreği, çay saatlerinde tüketilen bir börek çeşididir. İç harcı pazı ve beyaz peynir ile doldurulduktan sonra, tavada kızartılır. Küçük porsiyonlar halinde servis edilen fincan böreğini, isteğe dereotu, maydanoz ve ıspanak ile zenginleştirebilirsiniz.
-- Sosta süt kullanmak böreğin kurumadan çıtırlaşmasını sağlayacaktır. Sütünüz yoksa yoğurt da kullanabilirsiniz. -- Yufkalar arasına sürülen sosta kullanılabilecek bir diğer malzeme ise sade sodadır.
Yufkadan hazırladığınız börekleri, fırına vermeden önce sade soda ve yumurtadan oluşan bir karışımı sürmeniz, böreklerinizi hem yumuşak hem de aynı zamanda çok daha kabarmış yapacaktır.
Yufkayı minik minik kesip sigara böreğini boş sarıyoruz. Börekleri kızarttıktan sonra tabağa alıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküyoruz. Onun üstüne zeytinyağında kavurduğumuz salça ya da domates sosunu döküyoruz.
1 kilo yufkada 5 yaprak bulunuyor. 1 yapraktan 6 börek, 5 yapraktan yani 1 kilodan 30 adet börek çıkıyor ona göre hesabınızı yapabilirsiniz.
Kol böreği, Türk mutfağına özgü bir tepsi böreği çeşididir. Peynirli, kıymalı, ıspanaklı, patatesli çeşitleri vardır. Hazır yufka kullanıldığı gibi, elle açılan yufka da kullanılır. Bosna-Hersek'in milli yemeklerindendir.
Eskiden köy statüsünde bulunan Şahinkaya Mahallesi'ne 1914 yılında Bulgaristan'dan göç eden soydaşların beraberinde taşıdığı yiyecek, "muhacir böreği" ya da "yumurtalı börek" olarak biliniyor.
İç hazırlanır ve etli ekmek fırınlarına verilip pişirilir. Patatesli, ıspanaklı, peynirli vs. olmak üzere iç harcı çeşitlendirilebilir. Konya da hemen her yerde bir etli ekmek fırını bulunur. Özellikle hafta sonları ailelerin bolca yediği lezzetlerdendir.
Kıyma, Bolu tulum peyniri ve 1. sınıf kaşarın özel olarak karıştırılarak oluşan hamur içini, özenle hazırlanan hamur bezelerinin içerisine yerleştirilir. Bu şekilde pişirilerek oluşan Konya'nın karışık böreği, Halk Etliekmek'te sizlerin beğenisi kazanmayı başarmıştır.
Misafir ağırlarken sunabileceğiniz Selanik usulü ıspanaklı börek, yufka, ıspanak ve beyaz peynir ile hazırlanır. İnce açılan yufkaların arası ıspanaklı harç ile doldurulur. Yufkanın çıtırlaşması için kat aralarına sirke sürülür. Hazırlanan börek ortalama 30-35 dakika fırında pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri