Çankırı merkeze yaklaşık 20 kilometre mesafede, 18 bin metrekare kapalı alana sahip mağara, 200 yıllık olduğu değerlendirilen ve bozulmadan korunan eşek, tahnit edilmiş çeşitli hayvanlar ile çok sayıda heykel ve sanat eseriyle merak uyandırıyor.
Oldukça büyük olan galerierin görünümleri ürkütücü olsa da göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahiptir. Tuz mağarası içerisinde bulunan kaya tuzu tabakaları 24-37 milyon yıl önce oluşmuş olan çökel tabakalarıdır. Buranın Hititler döneminden beri kullanıldığı düşünülmektedir.
Tuz Mağarası, Çankırı ili, Balıbağı köyü sınırları içerisinde bulunan, kaya tuzu çıkarılması sonucu oluşmuş mağara.
Çankırı Tuz Madeni, yaklaşık 5 bin yıldır tuz üretildiği bilinen dünyanın en eski ve en büyük tuz madenlerinden biridir. Çankırı'nın doğusunda merkez ilçeye bağlı Balıbağı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
Tuz terapisi, zatürre, astım, bronşit, sedef hastalığı, hırıltı, öksürük, soğuk algınlığı, orta kulak iltihabı, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, nezle, KOAH, uyku bozuklukları, depresyon, cilt hastalıkları ve sinüzit hastalığının tedavisi için en etkili yöntemlerden biri.
İlgili 20 soru bulundu
Çankırı Valisi Mesut Köse ve Belediye Başkanı İrfan Dinç arasında imzalanan protokolle Tuz Mağarası turizme kazandırılması ve işletilmesi için Çankırı Belediyesine devredildi.
Tuz Mağarası Çankırı Belediyesi'ne devredildikten sonra içeride ciddi bir temizlik ve kısmen aydınlatma yapılarak vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine geçici olarak ziyarete açılmıştır. Mağaraya ulaşım 13 km'lik köy grup yolu ile 5 km'lik Turizm Yolu ilan edilen mağara bağlantı yolu ile sağlanmaktadır.
(Ballıca Mağarası yüzlerce turist ağırlıyor) - YouTube. Daha Fazlası İçin Abone Ol → https://bit.ly/2yKl4Tl Tokat'taki Ballıca Mağarası, her yıl yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Büyüklüğüyle dikkat çeken mağara, yüksek oksijen oranıyla da astım hastalarına iyi geliyor.
Bilimsel çalışmalar, tuz mağaralarında sıcaklık, hava gibi uygun ortam şartlarının sağlanması durumunda bronşit, astım, KOAH gibi solunum yolu hastalıkları ile egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Bursa'nın İnegöl ilçesindeki Oylat Mağarası, Türkiye'de en büyük ikinci mağarası.
Merkez İlçeye 19 km. mesafede bulunan ve Hititler Döneminden beri işletildiği tahmin edilen tuz yatakları ülkemizin en büyük kaya tuzu rezervine sahiptir. Tuz elde etmek amacıyla açılan oyuklardan oluşan ve içerisinde kamyonların dolaştığı mağara görenleri adeta büyülemektedir.
Çankırı'da 5 bin yıllık Tuz Mağarası'ndan çıkarılan ve işlenerek medikal tuz haline getirilen kaya tuzu, Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor. Gıdadan bazı sanayi alanlarına kadar pek çok sektörde değerlendirilen kaya tuzunun Türkiye'deki en büyük rezervi Çankırı'da bulunuyor.
Tam 5 bin yıllık bir geçmişe sahip, Hititlerden kalma bu mağara doğal değil. Tuz çıkara çıkara dağların içi oyulmuş. Hâlâ da başka bölümlerinde tuz yapılmaya devam ediyor. Bizim gezdiğimiz bölümler turizme kazandırma projesi kapsamında Çankırı Valiliği'ne verilmiş.
Tuzluca (Kürtçe: Qulp), Iğdır ilinin bir ilçesidir. 1992'de Iğdır'ın Kars'tan ayrılarak il olmasından önce bu ilçe Kars'a bağlıydı.
Anonim (2012c)'e göre ülkemizde de kaya tuzu mağaraları (Çankırı Kaya Tuzu, Nevşehir'de Tuz köy Kaya Tuzu ve Iğdır'da Tuzluca Kaya Tuzu Mağarası vb.), bulunmaktadır (Aksüt ve Orhan, 2012).
Malham adındaki mağara, İsrail'in 10 kilometre uzunluğundaki en büyük dağı olan Sodom Dağı'nı geçerek Ölü Deniz'in güneybatı köşesine açılıyor. Mağarada tuz sarkıtları bulunuyor ve bazı duvarlar tuz kristalleriyle parlıyor: Bazı sarkıtların ucunda ise tuzlu su damlaları görülebiliyor.
Çankırı merkeze yaklaşık 20 kilometre mesafede, 18 bin metrekare kapalı alana sahip mağara, 200 yıllık olduğu değerlendirilen ve bozulmadan korunan eşek, tahnit edilmiş çeşitli hayvanlar ile çok sayıda heykel ve sanat eseriyle merak uyandırıyor.
YER ALTI TUZ ŞEHRİ (TUZ MAĞARASI), HAFTANIN YEDİ GÜNÜ SAAT 09.30-17.00 SAATLERİ ARASINDA ZİYARETE AÇIKTIR.
“Tuz mağarası tedavisi” çok eski zamanlardan günümüze ulaşmış alternatif tedavi yöntemi olup, Astımda etkili olduğu öne sürülmüştür.
Nem oranının yüzde 90 seviyelerinde ve karbondioksit oranının yüksek olması dolayısıyla astım ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen mağarayı geçen yıl 4 bin astım hastası ziyaret etti. Astım hastaları mağarada günde 4 saat olmak üzere toplam 21 gün kalıyor.
Mağaranın Astım Mağarası olarak anılması da bu yüzden. Giriş için çocuklardan ucret alınmıyor,60₺ ücret odeyerek müze kart çıkarıp hem astim magarasini hemde diğer doğal güzellikleri gezebilirsiniz..
Çankırı tuzu milyonlarca yıl önce oluşmuş ve Çankırı ilinde yer alan tuz mağaralarından çıkarılan önemli tuzlar arasında yer almaktadır. Bu değerli tuz, tuz ocağı/mağarası olarak adlandırılan kapalı alanlardan çıkarıldığı için temizdir. Göl ve deniz tuzlarının içerisine kimyasal atıkların bulaşma riski vardır.
Günlük 5 – 7 saat mağarada kalınmalıdır. Mağara iç ortamında sıcaklık 10 – 15 derece olduğundan ona göre kıyafet seçilmelidir. Mağara şehir merkezine 18 km uzaklıktadır. Günübirlik gidiş – geliş şahsi imkanla sağlanabilmektedir.
Müzelerin Pazartesi günleri hariç her gün 09.00–18.30 saatleri arasında, Tuz Mağarası'nın ise haftanın her günü 09.00–16.30 saatleri arasında ziyaretçi kabul ettiği bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri