İmza sirküsü, düzenlenirken geçerlilik süresinin ne kadar olacağı belirtilir; fakat bir süre belirtilmemişse imza sirküsünün geçerlilik süresi en fazla 3 yıldır.
Noter onaylı imza sirkülerinin geçerlilik süresi 3 yıldır. Ayrıca, imza sirkülerinde tüzel kişi olarak görev yapan kişi değiştiği zaman sirküler de değiştirilmelidir. Yeni tüzel kişi için de yeni sirküler alınmalıdır.
Kanunlarımızda imza sirküleri ile ilgili bir "geçerlilik süresi" hükmü bulunmamaktadır. Bu nedenle imza sirküsü, yetkili kişinin veya yönetim kurulunun görev süresine göre değişiklik gösterir. Genel olarak yetkili kişinin görev süresinin tamamlanmasıyla birlikte imza sirküsünün geçerlilik süresi de sona erer.
Bir kuruluş adına yürütülen tüm resmi işlemlerde ya da ticari sözleşmelerde, yetkili kişilerce atılan imzaların kayıt altına alındığı imza sirküsü; olası sahte girişimlere karşı oluşabilecek sorunların çözümü için en önemli belge niteliğini taşımaktadır.
İmza sirküleri yenilemek için bazı prosedürlere uymanız gerekmektedir. İmza sirküsünnü yenileyebilmeniz için öncelikle ilgili kişi ya da kişilerin fotokopisini, ticaret sicil kaydı belgesini ve vergi levhasını notere ibraz etmeniz gerekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Noterden alınmış bir imza sirküleri belgesinin geçerlilik süresi 3 yıldır. Aynı zamanda şirketin adında tüzel kişi olarak görev yapan kişi değiştiğinde de imza sirküleri değişmelidir, çünkü sirküler belgesinde tüzel kişiliğe ait bilgiler yer alır.
İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınabilir mi? İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınamaz. E-Devlet üzerinden yalnızca alınmış olan imza sirkülerinin muhatabı ve kapsamı öğrenilebilir. İmza sirküleri, fiziki noter şubelerinden belirli bir ücret karşılığında alınabilmektedir.
İmza sirküsü, düzenlenirken geçerlilik süresinin ne kadar olacağı belirtilir; fakat bir süre belirtilmemişse imza sirküsünün geçerlilik süresi en fazla 3 yıldır.
İmza sirküsü ücretleri yıllara göre değişiklik göstermektedir. İmza sirküsü 2021 ücreti tek nüsha fiyatı 98 TL'dir Bunun yanında 2. nüsha alınmak istediğinde ise ücreti 49 TL'ye gelmektedir. Yani 2 adet imza sirküleri almanın fiyatı 147 TL'ye gelmektedir.
İmza Sirkülerini Kimler Kullanabilir? İmza sirküleri, şirketin yetkili kişileri veya imza yetkisi bulunan kişiler tarafından kullanılabilir. İmza yetkisini bir başkasına geçirebilmek için noterden vekalet alınmalıdır. Yetkiyi alan ve veren kişi vekaletnameyi imzalamalı ve notere sunmalıdır.
Vekaletnameler süresiz dokümanlardır ve vekalet verenin(burada şirket) tüzel kişiliği sona ermedikçe vekilin görevi sona ermez. Şirket temsilcileri değişkendir ve bu doğaldır. Fakat şirket aynı şirkettir, deva etmektedir. Yetkili değiştikçe vekaletnamenin değiştirilmesi vekaletin mantığına terstir.
Bilindiği üzere imza sirküleri kaldırılarak yerine imza beyannamesi sunulması uygulamasına geçilmiştir.
İmza sirküleri yapılan kişiye bu belge ile noter tarafından bir temsil yetkisi ve belgesi verilmemektedir.
Son olarak, 9 Nisan 2021 tarihli ve 31449 sayılı Resmi Gazete'de birden çok Yönetmelikte değişiklik yapılarak, idari organlar tarafından da -ağırlıklı olarak enerji ve maden sektörü olmak üzere- belirli faaliyet alanları kapsamında imza sirküleri ibrazı şartının kaldırılması düzenlenmiştir.
Noter tarafından onaylanan imza sirküleri sayesinde şirket adına imza yetkisi olan kişi belirlendiği için şirkette çalışan farklı kişiler şirket adına ticari faaliyette bulunamaz. Bu sayede evrakta sahtecilik gibi sorunların önüne geçilir.
18 yaşını doldurmadan senet imzalayamazsınız, attığınız imza geçersizdir.
Örneğin imza beyannamesi gerçek kişiler(şahıs şirketleri) tarafından yaptırılır. Belge üzerinde gerçek kişinin nüfus bilgileri ve imzası yer alır. Dolayısıyla kişinin imzası resmiyet kazanmış olur. Sirküler bir nitelik taşımayan imza beyannamesinin şirket kuruluşu sırasında alınması zorunludur.
İmza sirküsü, bir şirketin yetkililerine ait imzaların noter tarafından onaylandığı belgedir. Bu belgede şirket ve yetkili kişinin bilgilerinin yanı sıra yetki biçimi, yetki kullanım şekli ile yetkinin kullanım süresi de yazılıdır.
Yetki devri sırasında noter tarafından belirli belgeler istenmektedir bu belgeler; yetkiyi devredecek ve alacak kişinin fotoğrafları, ilgili kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri, imza sirküleri ve talimat belgesidir.
E-İMZA BAŞKASININ ELİNE GEÇERSE NE OLUR? Eğer başka kişilerin eline geçmişse kullanılmaması için mutlaka iptal edilmelidir. Bu işlemden sonra yeni bir elektronik imza alımı yapılması gerekmektedir. Çünkü elektronik sertifika bir defaya mahsus üretilmekte olup bir yedeği bulunmamaktadır.
İmza Sirküsü Nasıl Sorgulanır? İmza sirküsü, e-devlet üzerinden sorgulanabilir. E devlet arama butonuna “firma yetkili belgesi sorumlu kişi sorgulama” yazarak, imza sirküsü sorgulama sayfasına erişebilirsiniz.
İmza sirküsü, temelde kişinin imza örneklerinin yer aldığı ve noter tarafından onaylı olan belgedir. İmza beyannamesi ise kişinin notere kimliği ile birlikte başvuru yapması üzerine belirli ücret karşılığında hazırlanan, üzerinde nüfus bilgileri ile imza örneklerinin olduğu belgedir.
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
Bugün hemen hemen tüm şirket ve kurumlar, bu gibi eylemlerin önüne geçmek ve güvence yaratmak için noter tasdikli imza sirküsü almaktadır. Söz konusu işlem herhangi bir noter huzurunda kısa süre içerisinde gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri