Canına tak etmek deyimi sabrı tükenmek ya da herhangi bir şeye daha fazla dayanamamak biçiminde karşılık bulunmaktadır.
Canına tak etmek deyimi, sabrın tükendiğini gösteren deyimler arasında bulunmaktadır. Sabır ile ilgili anlamı bulunduğundan, günlük hayatta yaygın bir kullanım alanına sahip olmaktadır.
Tak etmek, hem tükenmek hem de artık mevcut durumu sürdürememek ve dayanamamak anlamına gelir. yüzyıldan beri kullanılan ''takati tak olmak'' deyimi ise güçten kesilmek ve yorulmak demektir.
[1] Daha önce göremediği bir gerçeği görerek birdenbire ayılmak, doğruyu görmek.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Daldan dala konmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
İlgili 20 soru bulundu
El bebek gül bebek deyimi, bir kimsenin anne babası tarafından şımartılması, her hatasına göz yumulması ve ne yaparsa yapsın sırtı sıvazlanması demektir. TDK'ya göre el bebek gül bebek, hiçbir çaba sarf etmeden istediği her şeye ulaşmış, bir dediği iki edilmeyen kişi demektir.
Deyim. [1] Ölüm korkusuna kapılmak.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
katlanamayacak duruma gelmek, bezmek, bıkmak.
Kafa yormak deyimi, zihnin bir konu ya da iş hakkında fazlası ile meşgul olmasıdır. Yani bir konu, iş, düşünce üzerine uzun süre, enine boyuna her detayını ince ince düşünmektir.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. İçini dökmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Takatuka Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit takatuka sözcüğü gürültü patırtı anlamına gelmektedir. Aynı zamanda basımevlerinde, dizilmiş olan metal harflerin doğru biçimde yerleştirilmesi için üst kısımlarına vurulan takoz olarak da bilinir.
Canına Tak Etmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Meydana gelen bir durum veya olay karşısında artık daha fazla sabredememek, bıkkınlık gelmesi ya da canına yetmek şeklinde değerlendirilir.
Çürük/ yaş tahtaya basmak deyimi Türk Dil Kurumu tarafından anlamlandırılmıştır. Bu anlam şu şekildedir: 1.Umduğunu bulamamak, aldanmak, 2. Tedbirsiz hareket edip, kötü sonuçlanacak bir işe girişmek. Bu deyimin cümle içinde kullanımını şu şekilde örnekleyebiliriz: Allah kimseyi çürük/ yaş tahtaya bastırtmasın.
Boşa çıkmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Gerçekleşememek, sonuç vermemek; boş çıkmak.
Bir kişiyi tehdit etmek ve ona zarar vermek amaçlı kullanılan deyim canına okumak deyimidir. Aynı zamanda herhangi bir eşya ya da farklı bir durumu heba etmek, heder etmek ya da harcamak gibi anlamları da gelir.
Can damarına basmak deyiminin bir kişiyi sinirlendirmek için kullanıldığını söylemek mümkündür. Çünkü o kişi için mühim bir konuda söylenen herhangi bir şey damarına basmaya yol açar. Buda karşı tarafın oldukça çok sinirlenmesi demektir.
Ani bir şekilde konuşmak, beklenmedik bir anda gelmek gibi durumlar için damdan düşer gibi deyimi kullanılmaktadır. Damdan düşer gibi deyimi bir kişinin bir konu ile ilgili olarak ani çıkışlar yapması, bir yere bir ortama aniden girmesi durumunda söylenen bir deyimdir.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
İçi içine sığmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok heyecanlanmak, coşkunluk duymak ve sevincini belli etmekten kendini alamamak.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Kucak açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İhtiyaç sahibi birine sığınacak yer vermek, onu korumak.
Düşenin Dostu Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: varlıklı kişi yoksullaşınca çevresindeki dostlarından kimse kalmaz.
Bazı yörelerde ''dizine vurmak'' şeklinde de kullanılan dizini dövmek deyimi pişmanlığı anlatan sözlerden biridir. Zamanında ya da doğru bir şekilde yapılmayan şeyler için sonradan duyulan üzüntü ve hissedilen pişmanlık dizini dövmek şeklinde ifade edilir. Pişman olan kişilere ise nadim ya da tövbekar denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri