10 x 10 Uluslararası Çapraz Dama'da 20'si beyaz 20'si siyah olmak üzere toplam 40 taş bulunur. Taşlar rakip taşların üzerinden atlayarak birbirlerini tahta dışına alarak yok eder. Oyunda hedef rakibin elindeki tüm taşları yok etmektir. Sonuçta rakibin tüm taşlarını oyun alanı dışına alan taraf ise oyunu kazanır.
Dama taşları nasıl dizilir sorusuna baktığımız zaman, oyunda ikinci ve üçüncü sıraya beyaz taşlar, altıncı ve yedinci sıraya ise siyah taşlar dizilir ve dama oyununa beyaz taraf ile başlanır. Çapraz dama taş diziliminde ise tahtanın sağ alt köşesinde beyaz kare boş bırakılır ve taşlar aralıklarla dizilir.
Taşlar, klasik damanın aksine çapraz hareket etmez, komşu kareler boş ise sağa, sola ve ileri hareket edebilir fakat geri gidemez. Bütün taşların amacı en ileri sıradaki kareye ulaşıp "dama" olmaktır.
Çapraz damada her oyuncunun 20 taşı vardır ve beyaz hamlelerle oyun başlar. Taşlar yeme zorunluluğu vardır ve normal hamle sırasında geriye gitmek mümkün değildir, ancak rakip oyuncunun taşlarını alırken geriye gitmek mümkündür. Dama oyununda başarılı olmak için bazı püf noktaları dikkate almak önemlidir.
Dama oyunu iki kişi üzerinden oynanıyor. Amaç rakibin tüm pullarını yok edip hiçbir pulu kalmadığında ise oyunu kazanmış oluruz. Rakibin pullarını bulunduğu kısma bir pul geçirdiğimiz zaman o pulumuz artık dama olur.
İlgili 30 soru bulundu
Dama taş, tahta üzerinde çapraz olarak ileri geri hareket edebilir. Bu çok büyük bir avantajdır. Sıra size geldiğinde herhangi bir taşı hareket ettiremezseniz tahtada başka taşlarınız olsa bile kaybedersiniz. Oyun, oyun tahtası ayarlandıktan sonra başlayacaktır.
Dama oyununun çıkmaza girmemesi için ahtapot taktiği oldukça kullanışlıdır. Oyuncu ilk olarak 6 taşını feda eder ve sonrasında rakip taşları tuzağa çekerek, onu yenmeye çalışır. Ahtapot taktiğinde taşların bir kısmı saldırı için kullanılır. Geriye kalanlar savunma amaçlıdır.
Hamle için belli bir düşünme süresi olmamakla birlikte, bu sürenin kısa olması istenir. Rakiplerden birinin 3 taşı kalmışsa, bu taşların hepsi dama taşı haline gelir. Tüm taşları yenen oyuncu, oyunu kaybetmiş olur. Her iki tarafın 1 taşı kalmışsa, oyun berabere biter.
Eğer beyaz oyuncunun,oyunda tek şahı kalmışsa karşıdaki oyuncu onu 16 hamle içinde mat etmeli.16 hamlede mat edemezse oyun pata kalır.
Rakibin ilk sırasına ulaştığında taşını dama yap.
Dama ileri ve geri hareket edebilir, böylece damanın rakip taşları yemesi daha kolaydır. Damalar yeme hamlesi haricinde yine hâlâ bir defada bir çapraz kare hareket edebilir. Ancak, bir dama yoz taşları yerken aynı turda ileri ve geri hareket edebilir.
Diğer Önemli Kurallar
Oyuncu sadece rakibin taşlarının üstünden atlayabilir, kendi taşlarının üstünden atlayamaz.
Çin damasında, 64 bölmeli kare tahta üzerinde zıt köşelere piyonlar üçe üç kare olacak şekilde dizilir. Oyunun amacı kendi piyonlarınızı rakibin alanına ve rakipten önce dizmektir. Çin damasında piyonlar düz ya da çapraz yönlere hamle yapabilirler.
Yıldız Çin Daması Nasıl Oynanır? Kutunun içerisinde bulunan 60 adet oyun misketleri oyun tahtasının dışında yıldız oluşturacak şekilde 10'arlı olarak dizilir. Oyunda amaç misketleri ileri-geri, sağ-sol ve çapraz hareket ettirerek karşı rakibin alanına geçirmeye çalışmaktır.
Tavla ve satranca olan benzerliğiyle bilinen dama, çok eski çağlardan bu yana insanların keyifle oynadığı, boş zamanlarını değerlendirdiği bir zeka oyunudur. İki kişi ile oynanan damanın Yunanlı savaşçı Palamed tarafından icat edildiği bilinmektedir.
İmparatorluğu döneminde Padişah Abdülaziz'in damaya olan tutkusu, halk üzerinde etkili olmuş; oyun, geniş bir yaygınlığa ulaşmıştır. Bu nedenle bu dönem, Türk dama oyununun altın çağları olarak adlandırılmaktadır.
Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar.
Oyuncu kaldırdığı taşı oynamak zorundadır. Bu hamleden vazgeçemez ve taşını geri koyamaz. - Eğer rakibin taşını alma hamlesi oluşmuş ise bunun alınması mecburidir. Oyuncunun taşı almaması veya başka hamle yapması imkansızdır.
Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
Normal Taşların Hamleleri
Bir yoz (piyon) üç yöne doğru hamle yapabilir veya atlayabilir-sola yatay, sağa yatay ve direk. Bir yoz taş(piyon) son sıraya ulaştığı zaman Dama niteliği kazanır.
9 Taş Oyununun Kuralları
9 taş oyunu, 2 oyuncuyla ve 9'ar adet taşla oynanır. Oyuncular sırayla ellerindeki taşları oyun alanına yerleştirir. Tüm taşların yerleştirilmesi bittikten sonra hamleler başlar. 3 taşını yan yana veya alt alta getirmeyi başaran oyuncu, rakibin 1 taşını yeme hakkı kazanır.
Türk damasının oynanışı Taşlar bir kare ileri, sağa ve sola doğru hareket edebilir. 1. ve 8. yataya ulaşan taşlar üzerine bir taş daha koyarak dama niteliği kazanır. Dama taşı istenilen yönde istenilen kadar kare ilerler (çapraz hariç).
Dama oyununda taşınız rakibinizin yönüne doğru ilerleyerek devam etmektedir. Rakibin taşı üzerinden atlayarak oyuncunun taşının esir alınması ile de oyuncuya öncelik hakkı doğar. Oyuncunun kendi taşını karşı tarafın sahasındaki son kısma yöneltmesi halinde dama meydana gelir ve böylelikle oyun kazanılır.
Bir ahtapot nasıl öldürülür ve yemeye hazır hale getirilir bilir misiniz? Ahtapotu keserek, vurarak bir anda öldürüp hemen yiyemezsiniz. Yakalanan bir ahtapotu en azından 40 kere taşa, sert bir zemine vura vura öldürmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri