Türk Ticaret Kanunu'nda tanımlanan cari hesap, iki kişinin birçok kalemden doğan alacaklarını tek tek istemek yerine, hesap kesim tarihinde ödemek üzere kaydettikleri hesaptır. Kanunda cari hesap nasıl tutulur bilgisi bulunmamaktadır.
Cari hesap, bir ürün ya da hizmet satışı yapan ve o ürün ve hizmeti alan kişinin para, mal, hizmet ve diğer hususlardan dolayı birbirlerindeki alacaklarını ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçmesi ve bunları hesap kesim tarihinde ödemek üzere kaydettikleri hesap olarak işlev görmektedir.
Cari hesap borcu, şirket olarak satın aldığınız mal veya hizmet için taahhüt ettiğiniz tutardır. Bu mal veya hizmeti aldığınız şirketle cari hesap sözleşmesi yaptıysanız söz konusu tutarı hemen ödemezsiniz. Böylece ödeyeceğiniz tutar, borç olarak cari hesabınıza yazılır.
Cari takibi, işletmelerin alacaklarını ve borçlarını takip etmesini, bakiye takibi yapmalarını; bu sayede de nakit akışı yönetimlerinin kolaylaşmasını sağlamaktadır. Cari hesaplar; satın alma, satış, ödeme, tahsilat, gibi işlemlerle karşılıklı hesaplarda borç ve alacak yaratılması ile oluşmaktadır.
Cari Hesap Nasıl Okunur? Ekstrede yer alan bakiyelerde “B” Carinin borçlu olduğunu, “A” İfadesi ise carinin alacaklı olduğunu gösterir. Cari bakiyesi ile dip toplamda borç alacak durumu ile birlikte yer alır. Dip toplamda yer alan Borç ve Alacak sütunları ise Carinin borcunu ve alacağına yer verilir.
İlgili 39 soru bulundu
Cari hesaplar, TL, Döviz ve Kıymetli Maden cinsinden vadesiz olarak açılabilen ve karşılığında kâr payı dağıtımı yapılmayan hesaplardır. Vadesiz olarak açacağınız Cari Hesaplarımız ile tasarruflarınızı güvende tutabilir, dilediğiniz anda para yatırıp çekebilirsiniz.
- Geçerli olan, yürürlükte olan, - Akan, Cari kelimesini daha iyi anlamak için bir örnek vermek gerekirse; '' Memlekette bu konunun hükmü hala caridir.''
Cari hesap ekstresi örneği incelenecek olursa; tarih, fiş numarası, tür, borç, alacak ve toplam bakiye görüntülenebilir. Burada yer alan bakiyelerdeki A ve B harfini takiben borç ve alacak bilgisine ulaşılır. Cari hesap ekstresinde A borçlu, B ise alacaklı anlamına gelir.
İki taraflı bir cetvel olan hesabın sol tarafına BORÇ, sağ tarafına ise ALACAK denir.
Bu kod carilere “001”,”002”,”003” şeklinde verilebileceği gibi anlam, kavrama ve filtreleme açısından kolaylık sağlaması için gruplara ayırarak da verilebilir. Örneğin satıcılar(tedarikçiler) “S” ile başlar, alıcılar(müşteriler) “A” ile başlar şeklinde bir kuralla “S-001”, “A-001” şeklinde de olabilir.
Cari hesaba kaydı yapılan alacağa faiz işletilmesi, bu alacağın talep edilememesinin karşılığıdır. Cari hesaba kaydı yapılan alacağın ödenmesi talep edilemez, bu tür alacaklar için temerrüt de oluşmaz. Bu nedenle hesaba kaydedilen alacak için işleyecek faiz, anapara faizi olur.
Cari hesap ekstresi, cari hesap programlarında yer alan hareket dökümünü takip etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde işletmeye ait cari hesabın; toplam bakiyesi, tedarikçi işletmelere borç ya da alacak miktarı, işlem tarihi ve türü, fiş numarası, belge numarası gibi bilgiler izlenebilmektedir.
Cari hesaplarınızdan hesap işletim ücreti alınmaz. Cari hesaplar ile para transferi, hesaplar arası para gönderme, fatura tahsilatı, çek tahsilatları, kredi kartı ödemeleri gibi işlemlerini yapabilirsiniz.
Kasa defteri, günlük gelir ve gider girişleri yapılarak tutulur. Bu noktada önemli olan herhangi bir kalemin atlanmaması için düzenli ve günlük olarak giriş yapılması gerektiğidir. Her gelir ve giderin tarihi atılarak kaydedilir ve böylece gerektiğinde geçmiş kayıtlara kolayca ulaşılır.
Cari Hesaplar; vadesiz olarak açılan, istenildiği zaman para yatırılıp çekilebilen ve karşılığında kâr payı ödenmeyen hesap türüdür.
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır.
Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.
Bu nedenle artış ve azalışlar hesap çizelgesinin karşılıklı iki tarafında izlenir [2]. Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. T cetveli benzetmesinde, üst çizginin üstüne hesabın adı ve kodu, çizginin sol tarafına (B) borç ve sağ tarafına (A) alacak yazılır.
Ekstrenin genellikle sağ altında toplam alacak, toplam borç ve bu ikisi sonucunda ortaya çıkan bakiye bilgisi bulunur. Bazı ön muhasebe programlarında bakiyenin sonunda (A) veya (B) ibarelerini görebilirsiniz. A alacaklı, B ise borçlu olduğunuz anlamına gelir.
Firmaların, kısa süreli nakit ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olan kullandırılan ve firmanıza kredi limiti ve vadesi dahilinde, istenilen zaman ve miktarda para çekme imkânı veren bir kredi türüdür.
TDK, “cari” kelimesini “Geçerli olan, yürürlükte olan” olarak tanımlar. “Cari bilgi” ise muhasebenin iki tarafı arasında ilerleyen alacak verecek işlemlerinin hesaplarını, bu hesaplara dair bilgiyi ifade eder.
Cari Kart Nedir? Cari kart, bir işletmenin ERP veya muhasebe programlarında kayıtlarının tutulduğu ve takip edildiği herhangi bir alacak veya borç ilişkisi içeren kişiyi veya tüzel kişiyi temsil eden bir hesaptır. Cari kartlar, işletmelerin finansal işlemlerini düzenlemek ve takip etmek için kullanılır.
Cari hesap ekstresi cari hesaplara ait borç ya da alacak durumu toplam bakiye durumu ve fatura türü gibi özellikleri detaylıca görüntüleyebileceğiniz hareket dökümüdür.
Cari Hesap, Türk lirası, döviz ya da kıymetli maden cinsinden açılabilen, istenilen zamanda hesaptan kısmen ya da tamamen para çekilmesine olanak sağlayan, hesap sahibine kâr payı ödemesi yapılmayan hesap türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri