Ventriküler taşikardi ve fibrilasyonda antiaritmik ilaçlar kullanılır. Kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerler en çok tercih edilen antiaritmik ilaçlardır. Ablasyon ile kalpte anormal elektriksel sinyaller üreten anormal kalp dokusu ortadan kaldırılabilir.
Çoğunlukla kullanılan ilaçlar beta bloker grubu ilaçlardır (Beloc, Lopresor, Concor, Prent, Tensinor vs).
Kalp hastalığı ile ilgili olmayan çarpıntılarda altta yatan durumun (tansiyon yüksekliği, kansızlık, tiroid hastalığı gibi) düzeltilmesi gerekir. Kaygı, endişe bozuklukları ile olan çarpıntılarda beta blokör denilen ilaçlarla çarpıntı hissi yatıştırılmaya çalışılır.
İlgili 26 soru bulundu
Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen en önemli etkenler arasında egzersiz vardır. Her gün tempolu yürüyüş yapmak kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Çarpıntıyı hissettiğinde hastaya yapması için bazı manevralar öğretilir. Valsalva manevrası (ıkınma) ve göz masajı tercih edilen birkaç manevradan biridir. Ventriküler taşikardi ve fibrilasyonda antiaritmik ilaçlar kullanılır. Kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerler en çok tercih edilen antiaritmik ilaçlardır.
Çarpıntıya karşı hangi besinler tüketilmelidir? Üzüm ve bal çarpıntıyı azaltıcı etkileri iyi bilinen gıdalardır. Üzüm suyu, limonlu suyla veya sütle karıştırılmış balın düzenli tüketimi çarpıntıya iyi gelir.
Psikolojik kalp çarpıntılarına sinirlilik, titreme, terleme, mide bulantısı veya hiperventilasyon gibi diğer anksiyete belirtileri eşlik edebilir. Gerçek kalp çarpıntısı, gevşeme tekniklerine veya dikkat dağıtmaya yanıt vermeyebilir. Psikolojik kalp çarpıntıları gevşeme teknikleri veya dikkat dağıtma ile geçebilir.
Normalde nabız sayısı dakikada 60-100 arasındadır. 100'ün üzerine çıktığında taşikardi durumu tarifliyoruz. Ancak 100-120 seviyeleri çoğunlukla önemsiz değerlerlerdir ve bu değerler çoğunlukla kansızlık, guatr ve anksiyete-heyecan kaynaklıdır.
Üzüm ve bal çarpıntıyı azaltıcı etkileri iyi bilinen gıdalardır.
Beta-bloker adlı ilaç grubunda yer alan bu ilacın etkin maddesi propranolol hidroklorürdür. Dideral (propranolol) ilaç, stres hormonlarının aşırı salınımını engelleyerek kan damarlarını gevşetir, kalp atışını dengeler, kan akışını düzenler. Bu sayede kalp sorunları, migren ve yoğun anksiyete sorunlarını hafifletir.
Aşırı kaygılı insanlarda çarpıntı, nefes darlığı, göğüste sıkışma, terleme, tansiyon ve nabız yüksekliği gibi belirtiler bulunabilir. Bu belirtiler aynı zamanda kalp damar hastalıklarında da bulunabildiği için, kaygılı kişiler kendilerinde kalp hastalığı olduğunu hatta kalp krizi geçirdiklerini sanabilirler.
Ritim bozuklukları kalp atışlarında bir düzensizlik varlığı anlamına gelir. Kalbin bir vuruşunu atlaması, düzensiz olarak atması, çok hızlı ya da çok yavaş atması şeklinde gözlenebilir. RYTMONORM® , düzensiz kalp atışlarının normal ritme dönmesi ve kalbin aşırı hızlı atması gibi durumların tedavisinde kullanılır.
Kalp çarpıntıları sıklıkla fiziksel aktivite, korkma, anksiyete, heyecanlanma gibi durumlarda ortaya çıkan ve kendiliğinden düzelen durumlardır.
Kalp çarpıntısı olarak tanımlanabilecek birçok belirti mevcuttur: Kalp atımlarının sanki kalp kısa bir süreliğine durup sonrasında tekrar atıyormuş gibi hissedilmesi. Göğüs bölgesinde genellikle kuş çırpınması olarak ifade edilen dalgalanma hissi. Kalp atımların ani olarak hızlanıyor ya da yavaşlıyormuş gibi ...
Zira gribal hastalıklar ve D vitamini eksikliği kalp çarpıntısı nedenlerindendir.
Panik atak genellikle kaç dakika/saat sürer? Panik Atak birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar. Çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olsa da bir saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
Ritim Bozukluğu, Panik atak ile karıştırmamalıdur.
Ritim bozukluğuna bağlı çarpıntıyı panik ataktan ayırt etmek önemlidir. Ritim bozukluğuna bağlı çarpıntılar çoğunlukla ani başlayıp ani sonlanır. Panik atak ise bu şekilde olmaz.
Özellikle kalp kapaklarında çökme olan hastalarda az su içme tansiyon düşüklüğüne yol açarak çarpıntı ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Vücutta dolaşan sıvı azalmasına yol açarak kalp yetersizliğini tetikleyebilir. Az su içen ve tansiyon ilacı kullanan kişilerde tansiyon değerlerinde aşırı iniş ve çıkışlar sıktır.
Çay- kahve tüketiminde dikkatli olmak gereken noktaları özetlemek de fayda var: 1. Hem çay hem kahve içeriğindeki kafein çarpıntıya neden olabilir. Özellikle kalp yetersizliği veya ritm problemi olanlarda taşikardi gelişebilir. Kafein içeriği daha yüksek olan kahve, kan basıncını da yükseltebilir.
Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin düzenlediği bir konferansta paylaşılan sonuçlar, ekmek, makarna ve patates gibi içinde lif bulunan karbonhidratlı gıdalardan uzak durdukları için aldıkları enerji miktarı azalan insanlarda kalp ritim bozukluğu riskinin daha fazla olduğunu gösterdi.
Vücutta oluşan her türlü fiziksel ve duygusal stres çarpıntıyı tetikler. Bunun yanında kaygı bozukluğu, evham ve depresyon da çarpıntının temel sebeplerini oluşturur. Huzursuzluk, korku ve stres çarpıntıyı tetikler. Bu duygular özellikle panik atak sırasında sıklıkla görülür.
Kalp çarpıntısı normal durumlarda saniyeler içinde geçebilir fakat bazı durumlarda ise dakikalarca sürebilir. Kalp çarpıntısı şikayetiyle başvuran hastalar gerekli testleri yaptırdıktan sonra altta yatan sebeplerine göre tedavi olur.
Uykudan Uyanırken Kalp Çarpıntısı Neden Olur? Genellikle fiziksel aktivite, heyecanlanma ve korkma gibi hislerle gündüz vakti ortaya çıkan kalp çarpıntısı, bazı kişilerde uykudan uyanırken de görülür. Bunun sebebi düzensiz beslenme, egzersiz yapmama veya kullanılan ilaçların yan etkisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri