“Ölüm aylığı bağlanmamış olan” kanuni mirasçılar, vefat eden yakınlarının toplu para iadesi için talepte bulunabilirler. Söz konusu durumda da başvuruların Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Merkezine iletilmesi gerekiyor.
SSK ve Bağ-Kur'lular toplu para alabiliyor. Ancak bunun için sigortalı çalışan olmaması ve kendi işini yürütmemesi şartı aranıyor. Öte yandan emekli olmak için gerekli olan 3 şarttan yıl ve yaşı da doldurmuş olması gerekiyor. Ödemeyi almak için SGK il merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmak gereklidir.
Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
SGK, prim ödeme gün sayısını doldurmadığı için emekli olamayan EYT'lilerin primlerini iade ediyor. Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor.
Emekli olamayan kişiler ise ödedikleri primleri geri alabilirler. Normal şartlarda emekli olmak için sigorta başlangıç tarihi, hizmet süresi, çalışan kişinin adına ödenen prim miktarı ile yaş kriterleri etkili olmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
- 4A(SSK) güvencesi altındaki çalışanlar için 2008 yılından önceki tüm işçi ve işveren primleri geri ödenebiliyor, ancak 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. - 4B(BAĞ-KUR) güvencesi altında çalışanlar için ise tarih ayrımı yapılmadan hem işveren hem de işçi primleri geri ödeniyor.
SSK birikmiş paranın alınabilmesi için il ya da ilçe müdürlüklerinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan dilekçe ile kimlik fotokopisi verilmesi gereklidir. Bu sayede, kişiler birikmiş olan paralarını alabilirler.
Toplu ödeme sadece kanunda sayılan bu durumlar için borçlanma suretiyle yapılabilir. Onun dışında eksik prim günleri için toplu ödeme hakkı bulunmuyor.
EYT'liler, emeklilik başvurusunu yapmasının ardından ilk ödemelerine kavuşuyor. Bayram ikramiyesi, maaş promosyonu ve fark ödemesi de alacak EYT'lilere maaş gününe ve seçtiği bankaya göre 18 bin ile 25 bin 250 lira arasında para yatırılacak.
Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.
a) Çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan, b) Kanunda belirtilen yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan, sigortalılara yapılır.
SSK'lılar kendi adlarına yatırılan, yani işçi payı adı altında yatırılan primleri iade alabilir. Bağ-Kurlular ise ödedikleri malullük, yaşlılık, ölüm sigortası primlerinin tamamını alabilir. Kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme yoluyla ödenmez.
Kamu ve özel sektörde çalışanlar emekli ikramiyelerini farklı şekillerde almaktadır. Örneğin özel sektörde çalışanlar emekli ikramiyesini kıdem tazminatı olarak alırken devlet memurları bu tutarı emekli ikramiyesi adı altında almaktadır. Her sene emekli ikramiyeleri çalışanın grubuna göre hesaplanmaktadır.
YAŞLILIK TOPTAN ÖDEME;
SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), emeklilik hakkı kazanmış olan sigortalıların (emeklilerin) aylık gelirlerini düzenli olarak ödemektedir. Bununla birlikte, emeklilik hakkı kazanamayan kişiler, ödedikleri primlerin toptan ödenmesini talep edebilirler.
Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinin ödenmesine 17 Haziran 2023 tarihinden itibaren başlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklamasına göre 17-23 Haziran tarihleri arasında emekli aylığı ve ikramiyelerin ödemeleri tamamlanacak.
Emeklilik için yaşı doldurmasına rağmen prim günlerini tamamlayamayan yahut tamamlama ihtimali bulunmayan sigortalılar prim ödemesi adı altında yatırdıkları parayı geri alabilirler. SGK'dan prim ödemesi iadesi alabilmesi için kişilerin belirlenen şartlara uygun olması ve başvurularını iletmeleri gerekir.
* Emekli yardımı, üyelik kapsamında Sandığa en az 120 ay aidat ödeyip, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emekli edilenlere bir defaya mahsus olmak üzere yapılan toplu emekli ödemesidir.
EYT ile emekli olacakların aylık maaşlarıyla ilgili bilgi veren Aydemir, şunları söyledi: “Ortalama aylık tutarı SSK'dan emekli olacaklar için 7 bin 797 TL, BAĞ-KUR'dan emekli olacaklar için 5 bin 811 TL, Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar için de 12 bin 389 TL olarak hesaplanıyor. Bunların ortalaması 8 bin 733 TL.
5000 prim günü önerisi reddedildi
Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifine ilişkin, kademeli prim gün sayısının 5000 gün olarak düzenlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği önergeler, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Emeklilik için prim gün sayısı eksik olanlar veya daha yüksek yaşlılık aylığı almak, emeklilikte yaş sınırını küçültmek gibi sebeplerle sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmek isteyenler, koşulları varsa, Sosyal Güvenlik kurumuna başvurarak prim borçlanması işlemi yapabilirler.
SSK'lı EYT'liler 5 bin-5 bin 975 arasında değişen prim günleriyle emekli olabilecek. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki kadınlar 7 bin 200, erkekler ise 9 bin prim günüyle yasadan yararlanabilecek. Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler.
Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Yaşı doldurmuş ancak prim günü eksiği olanlara emekli olma imkanı sağlanıyor. Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar, eksik primlerini borçlanıp emekli olabilecek. Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti.
ÖZEL SEKTÖRDE EMEKLİ İKRAMİYESİ
Memurlardan farklı olarak İş Kanununa tabi çalışan işçilerde emekli ikramiyesi uygulaması yoktur. Bunun yerine işçilerin yine toplu ödeme alabilecekleri kıdem tazminatı uygulaması vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri