Farsça çārsū چار سو “1. dörtyol, 2. kent merkezinde dükkânların bulunduğu alan” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça çār چار “dört” ve Farsça sū سو “yol” sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Bu sözcük
Çarşı kelimesinin kökeni Farsça ''Cahar'' (dört) ve ''Su'' (taraf, sokak) sözcüklerine dayanmakta olup, dört sokak manasına gelmektedir.
çarşı kelimesinin kökeni Farsça dilidir. çarşı kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı çār + sū şeklindedir.
Etimoloji. Kelime sözcüğü Arapça "söylenen şey, söz" manasına gelen كلمة (kalima(t)) sözcüğünden ödünçlenmiştir. Arapça sözcük yine aynı dilde bulunan كَلَمَ (kalama) "söyledi" fiilinin faˁila(t) vezninde türevidir.
kenar - Nişanyan Sözlük. Farsça kanār veya kinār کَنار “kıyı, çevre” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen kanār veya karān sözcüğünden evrilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
zambak - Nişanyan Sözlük. Arapça znbḳ kökünden gelen zanbaḳ زنبق “soğanlı bir bitki, lilium” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen zanbak sözcüğünün murabba (dörtlü) fiil köküdür.
Orta Türkçe çamur “balçık” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *çalmur veya *çalpmur biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe çal- veya çap- “çalmak, çamurla sıvamak” fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
Sü/su; Farsça etraf, yön demektir. Yani dört sularında, akşam sularında derken yaklaşık bir zaman belirtiyoruz. Hatta çarşı da aslında çar “dört” ve sü “etraf” sözcüklerinden oluşuyor.
İsmet Zeki Eyuboğlu ise “anne” sözcüğünü Hitit (Eti) dilinden “annas” sözcüğü ile ilişkilendirir. Ona göre anne “Türk diline doğrudan doğruya Hitit toplumun- dan geçti denemez. Ancak sözcüğün içerdiği “doğuru- cu” kök, eylem Türk dilinde yoktur, bu nedenle Türkçe ana, anne sözcüğünün kökeni yabancıdır.
tuvalet - Nişanyan Sözlük. Fransızca toilette “1. kadın giyim ve donanımı (17. yy), 2. giyim ve makyaj odası (18. yy), 3. hela (19. yy)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca toile “bez, çul, giysi” sözcüğünün +et° ekiyle küçültme halidir.
Kelime Kökeni
Ek Bilgi: Çarsû "dörtyol" demektir. Geleneksel Asya kültürlerinde çarşı kentlerinin çoğu, iki anayolun kesiştiği yerde kurulmuştur.
çarşı - Nişanyan Sözlük. Farsça çārsū چار سو “1. dörtyol, 2. kent merkezinde dükkânların bulunduğu alan” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça çār چار “dört” ve Farsça sū سو “yol” sözcüklerinin bileşiğidir.
Koridor kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Koridor kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı corridor şeklindedir.
Örneğin Çarşı yazarken A'yı anarşizmin sembolü olan yuvarlak içindeki a şeklinde yazmaları, genelde milliyetçi ve ülkücülerin egemen olduğu kabul edilen tribünlerde rastlanmaz. Grubun çıkışlarında belirgin bir özellik olarak anti-faşist bir söylem görülmektedir.
Arapça cawz جوز “malum ağaç ve sert kabuklu meyvesi, juglans regia” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen gawz veya gōz sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice ve İbranice aynı anlama gelen egōz אֶגוּז sözcüğü ile eş kökenlidir.
Pusat, Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde silah anlamına gelir. Günümüzde "at, avrat, silah" olarak söylenen atasözünün orijinal biçimi "at, avrat, pusat" şeklindedir ve bu atasözünde silaha verilen önem vurgulanır.
bakkal - Nişanyan Sözlük. Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır.
Öz Türkçe bir kelime olan şişman, vücudundaki yağ oranı normal seviyenin üstünde olan kimse demektir. Bu kelime cümle içerisinde hem sıfat hem de yüklem olarak kullanılabilir.
Eski Türklerde anneye “ög” derlerdi. Bugünkü “ögsüz” de buradan gelmektedir.
şey - Nişanyan Sözlük. Arapça şyA kökünden gelen şayˀ شيء “şey, nesne” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça şāˀa شاء “istedi, irade etti” fiilinin faˁl veznidir.
Farsçadan Türkçeye geçen meslek ve iş adı yapan yabancı eklerden biri -dar ekidir.
Çoğu zaman geceleri kafamız karışmış, terli ve gergin hissederek uyanırız ve o an saate baktığımızda saatin gece 3 olduğunu görürüz. Bu nedenle gece saat 3'e 'Cadı Saati' ve 'Şeytanın Saati' gibi isimler verilmiş.
balık: İslâmlıktan çok evvel Türk dilince, sığınak, kale, şehir demektir. Uygurcada dahi böyledir. Uygurların en büyük şehirlerinden birisine Bėş balık denir. Burası Uygurların en büyük şehridir.
Eski Türkçe sarıġ “soluk renk, sarı” sözcüğünden evrilmiştir.
Köken. Osmanlı Türkçesi قرال (kral) sözcüğünden devralındı, Sırp-Hırvatça kral sözcüğünden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri