Tramvay, metro veya tren kullanan kişiye tren sürücüsü ya da diğer adıyla vatman denir. Tren sürücüsü / vatman olmak için B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve metro, tramvay kullanımında 6 ay süreyle deneyim elde etmek yeterlidir.
Genellikle B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve aktif araç kullanabilmek dışında ortalama 6 ay süren ve tramvay/metro sürücülüğüne dair teorik ve pratik derslerin verildiği eğitimden de geçmek gerekir.
Otobüs ve tramvay sürücüleri çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.222 ile ₺2.537 arasında maaş alıyor. Otobüs ve tramvay sürücüleri giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.222 ile ₺1.738 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.278 ile ₺1.937 arasında olacaktır.
Vatmanlar belediyelerin bünyesinde istihdam edilir. Belediyeler vatman ihtiyacı olduğunda vatmanlık için kurs açarlar. 23 ay süren bu kursta kursiyerlere pratik ve teorik konularda tramvay eğitimi verilir. Kurs sonunda yapılan yazılı ve mülakat sınavında başarılı olan adaylar vatman olmaya hak kazanırlar.
Vatman olmak isteyen adayların, belediyelerin vatmanlık kurslarına başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru sürecinde, en az lise mezunu olma ve bedensel-zihinsel açıdan sağlıklı olma şartları aranır.
İlgili 41 soru bulundu
Vatman (Tramvay / Metro Sürücüsü) Eğitimi Süresi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2010 yılında oluşturulan eğitim programı 744 saat olarak planlanmıştır. 744 saatlik eğitim yaklaşık olarak 8 ay sürmektedir.
Tren Kullanan Kişiye Ne Denir? Tren kullanan kişiye şehir içi hatlar için “vatman”, şehirler arası hatlar için ise “makinist” denir. Vatmanlar şehir içi metro ve tramvay kullanan kişilerdir. Makinist ise şehirler arası banliyö trenleri, uluslararası yük trenleri gibi araçları kullanan kişilere verilen unvandır.
Toplamda 6 tane hat var ve şu anda 133 tane vatman var. Bunlardan 17 tanesi kadın sürücü. Kaç saat çalışıyorsunuz? Ortalama 8,5-9 saat çalışıyoruz ve 3 mola yapıyoruz.
Nasıl Makinist Olunur? Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
Tren kullanan kişilere makinist denildiği bilinmektedir. Ancak tramvay ve metro kullanan kişilerin sürücü isimleri değişmektedir. Buna göre tramvay ve metro sürücüleri vatman olarak adlandırılmaktadır.
Sonraki Konu. Tren Sürücüsü / Vatman maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 17 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Tren Sürücüsü / Vatman maaşları 21940 TL'dir.
Tren, makinist adı verilen kişiler tarafından kullanılır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan makinist kursunu alan ve yapılan sınavda başarılı olan kişiler makinist olarak istihdam edilir.
Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır.
B1 sınıfı ehliyet: Bu ehliyet tipi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen, yük taşımak için kullanılan araçlarda ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletleri kullanma hakkı tanır.
Bir makinistin vardiya süresi 8-9 saat olup, bu süre içinde yaklaşık 10 bin yolcu taşır. Ulaşım araçlarının tatillerde de kullanılmasından dolayı, makinistler gece, hafta sonu, resmi tatil ve bayram günlerinde de çalışırlar; bu durum dezavantajlı olarak görülebilir.
Tren Makinisti Kursu ise Tren Makinisti mesleğini yürüten ve ya yürütmek isteyen bireylerin, 960 saatlik Tren Makinisti Eğitimi sonunda alması öngörülen sertifikadır. (Kurs bitirme belgesidir.)
Makinistlik belki de en zor ve fedakarlık gerektiren mesleklerin başında geliyor. Bayramlarda tatil yapamayan, haftasonlarını ailesiyle geçiremeyen ve uzun süre sevdiklerinden ayrı kalan makinistler, anlattıklarıyla mesleklerinin zorluklarını da gözler önüne seriyor.
6 aylık kursta teorik ve pratik eğitimi başarıyla tamamlayanlar, bröve alarak raylı sistem hattında tren kullanabilecek. İzmir Metro A.Ş., Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Bölge Müdürlüğü ile tren sürücülüğü eğitimi programını uygulamaya başladı. Türkiyede ilk kez uygulanan proje kapsamında 28 kişiye eğitim veriliyor.
Bu taşıtları kullanan kişiler ise şoför olarak adlandırılmaktadır. Demir yolu taşıtlarına örnek olarak ilk akla tren gelmektedir. Treni kullanan kişilere makinist denir. Metro kullananlara ise vatman ismi verilmektedir.
Batman (Kürtçe: Êlih), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Batman ilinin merkezi olan şehirdir.
Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu olmadığı hallerde Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir demiryolu eğitim merkezinden tren makinistin ulusal yeterlilik ve meslek standartlarında belirtilen hususlara göre düzenlenen, tren makinist temel eğitim programını başarılı bir şekilde tamamlayarak katılım belgesi almış ...
BAŞ MAKİNİST (ÇARKÇIBAŞI):
Gemi ana ve yardımcı makinelerinden sorumlu kişidir. Dümen sisteminin verimli çalışmasından, onarımı ve bakımından sorumludur. Emniyet payı dahil edilerek, gelecek yakıt alma limanına kadar yetecek yakıtın bulundurulmasından sorumludur.
"Makinist" ifadesi, tren sürücüsüne verilen bir addır. Makinist, bir trenin yönetimini üstlenerek yolcu veya yük taşır. Makinistler; trenin yönü ve frenlerini kontrol ederek güvenli bir şekilde seyahat etmek için gereken tüm yolları uygular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri