Cat 5, 6 ve 7 Arasındaki Farklar Nedir? 1- Cat 5 kablo cat 6 kabloya göre daha ince ve yumuşak tellere sahiptir. 2- Cat 5 kablonun veri iletimi, cat 6 kablo ve cat 7 kabloya göre daha kısadır. 3- Cat 6 kablo, cat 5 kabloya göre daha yüksek veri akışı sağlar ve parazitlerden daha az etkilenir.
Cat 5 kablolar daha düşük bant genişliğine ve veri hızlarına sahipken, Cat 6 ve Cat 7 kablolar daha yüksek performans sunar. İhtiyacınız olan bant genişliği ve veri hızlarına göre bir seçim yapmalısınız. Ekranlama Türü: Cat 5 kablolar genellikle ekranlama içermez, Cat 6 kablolar ekranlamaya sahiptir.
Kategori 5 Kablo (Cat 5), Ethernet ağlarında kullanılan eski bir kablo standardıdır. 100 MHz frekans desteğine sahip olan Cat 5, yerel ağlarda (LAN) ve internet bağlantılarında veri iletimi için kullanılır.
Mhz frekans değişimi hızı etkiler. CAT5E kablolar en fazla 1000 Mbps hıza ulaşırken en yakın teknoloji olan CAT6 10.000 mbps hıza kadar ulaşabiliyor! CAT6 kablolar 10 gigabit ethernet desteğine kadar ulaşırken CAT5E 1 gigabit ethernet desteğine ulaşır.
Veri Ağları: Cat 6 kablo, veri ağlarında yaygın olarak kullanılır. Özellikle ofis binaları, kurumsal ağlar, üniversiteler, okullar ve halka açık alanlarda bulunan ağ altyapıları için tercih edilir. Cat 6 kablo, yüksek hızlı veri iletimi ve veri yoğunluğu olan uygulamaları destekler.
İlgili 35 soru bulundu
Cat 6 kablolar Cat 5/5e kablolara göre daha iletkendir ve yapı olarak daha uzun metrajlara veri iletebilmeleri mümkündür. Cat 6 kabloda bulunan dış parazit koruması Cat 5 kabloda bulunmaz. Buna ek olarak Cat 6 kabloda, kablonun dolaşmasını önleyen bir ayırıcı ve parazite karşı alüminyum folyo da bulunmaktadır.
CAT 6, Genellikle internet için kullanılan bir kablo çeşidi olarak bilinmektedir. Özellikle profesyonel düzeyde oyuncuların başta tercih etmesi gereken kablolardan biridir. Zira CAT 6 kablo sayesinde 10 Gbps 'e varan yüksek bir performans elde etmek mümkün olacaktır.
Cat6 ethernet kablosu, yüksek veri aktarımı ve yüksek veri trafiği gerektiren bilgisayar ağlarında kullanılır. Cat 6 kablo standart olarak 2002 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Cat 6 kablolar 100 Mbps ve 10 Gbps kadar veri taşıyabilir. Cat 6 kablolar 100 metreye kadar kullanılabilir.
CAT6 kablo ile 10 Gbps'e varan yüksek bir performans elde etmek mümkündür. CAT6 kablodan yüksek performans alabilmek için 100 metreden fazla kullanmamak gerekir. 100 metreden fazla kullanıldığı takdirde performans düşüklüğü yaşanacaktır. CAT6, RJ45 denilen konektörler kullanılır.
Cat5 ve Cat6, ethernet veri bağlantı kablolarının iki farklı türüdür. Bu kablolar, veri ağındaki cihazlar arasında veri iletimi için kullanılır. Cat5 (Category 5) kablolar, 10/100 Mbps hızında veri iletimi için tasarlandı.
Herhangi bir modem kutusundan eşantiyon ürün olarak cat6 kablo çıkacağını düşünmüyorum muhtemelen cat5 dir. Bunun dışında herhangi bir cat5 kablo ile bağlanıp ping testi ardından elinizdeki kablo ile ping testi yapın değerler eşit çıkıyorsa elinizdeki kablo cat5 dir.
Kategori 5 kablo, bükümlü çift üzerinden Ethernet gibi bilgisayar ağları için yapısal kablolarda kullanılır. Kablo standardı 100Mb/s (100 MHz)'e kadar performans sağlar. Ethernet üzerinden güç (PoE) kullanımıyla, cihazlara verilere ek olarak elektrik sinyalleri de taşınabilir.
Etkili bir iletişim için bu kabloların doğru şekilde seçilmiş ve düzenlenmiş olması gerekir. UTP ve CAT-5 tip kablolar 8 telden oluşur ve bunların 4 tanesi kullanılır, 2 tanesi iletim diğer 2 tanesi ise alım olmak üzere kullanılır.
Kategori 6 kablo veya Cat 6 kablo, gigabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. Cat 5 kablo ile karşılaştırıldığında daha yüksek veri geçişi sağlar ve yabancı sinyallerden daha az etkilenir. Cat 6 250mhz'e kadar yüksek performans sağlayabilir.
Hız Farklılıkları
Cat6 kabloların 10 gigabit Ethernet desteğine sahip olması ve fiber kablolarınsa ulaşabileceği maksimum hızı 1 gigabit ethernettir. Hız konusunda da bu iki tür kablo arasında farklılıklar bulunmasının sebebi de cat6 kabloların 250MHz'ye kadar çıkabilen frekans değeridir.
Cat 6: Evlerinde yüksek hızlı internete sahip olmak isteyenlerin tercihidir. Aynı zamanda küçük ve orta ölçekli iş yerlerinin de tercihidir. Cat 7: Yüksek performansa sahip olduğu için veri merkezlerinde, büyük iş yerlerinde, güvenlik ve veri iletiminin ön planda olduğu kurumlarda kullanılan bir kablodur.
Ethernet kablo kullanımı bu anlamda kablosuz internete göre çok daha hızlı bir internet bağlantısı elde edilmesini sağlar. Özellikle de daha hızlı bir internet erişimine sahip olmak isteyen ya dapingdeğerini düşürme isteyen kullanıcılar için ethernet kablosu harika bir çözüm.
Ethernet kablosu internet hızını artırmaz. Gerçek internet hızınızı stabil bir şekilde almanıza yarar sadece, bir de gecikme sabit olur.
Bir yerden temin etmek istediğiniz zaman karşınıza CAT5, CAT6 gibi ifadeler çıkacaktır. İşte bunlar bahsettiğimiz ethernet kablosu çeşitleri. CAT6 ve sonrası olanlar en hızlı ve yüksek performanslı olanlardır. Bazı yerlerde fiber ethernet kablosu olarak anılsa da xDSL bağlantılarda da CAT6 kullanabilirsiniz.
Hız ve Bant Genişliği: Kablo kategorisi, veri iletim hızını ve bant genişliğini belirler. Cat5e, 1 Gigabit Ethernet (GbE) hızını desteklerken, Cat6 ve üstü kategoriler daha yüksek hızlara (örneğin, 10 GbE) ve daha geniş bant genişliklerine olanak tanır.
cat 5 turu kablonun eri$imi max. 100 metre olarak gosterilir normalde.
Network Kablosu Sıkça Sorulan Sorular
%8 indirimle S-link SL-CAT6030 UTP 30 cm CAT6 Patch Kablo 49 TL'ye, %4 indirimle Nexans Ethernet 23 Awg U-UTP 30 m CAT6 Network Kablosu 499 TL'ye, %57 indirimle Onli ER-6002 U-UTP 23 AWG CCA CU 305 Metre Cat6 Kablo Kablo 1.926 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Kısaca cat7 denilen kablo denetim olmayan bir piyasanın sunulan ürünüdür. Tercih edilmemesi gerekir. Cat6a gibi endüstri standartı olan kablolar tercih edilmelidir. Cat8 kablolar ise çok yüksek bant genişliği sunan ev kullanıcısının kullanımı için fazlasıyla gereksiz olan kablolardır.
Fiber optik kablolama, bazen cat6 ve diğer yapısal kablolama sistemlerinden tamamen farklı olan optik fiber olarak adlandırılır. Bunun nedeni, optik fiberin, sinyalleri iletmek için bir elektriğin aksine ışığa dayanarak çalışmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri