Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
IMEI kayıt sorgulama işlemleri E-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. E-devlet sistemine TC kimlik ve kullanıcı bilgileri gerekmeden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresi üzerinden 15 haneli IMEI numaranızı sorgulatabilirsiniz. Böylece cihazınızın kayıp veya çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
E-devlet kapısı üzerinden yapılan ihbarın sonucu yine e-devlet üzerinden hem IMEI sorgulama (https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) hem de kayıp-çalıntı ihbar sorgulama/iptal alanından (https://www.turkiye.gov.tr/btk-kayip-calinti-ihbar-sorgulama-iptal) öğrenilebilmektedir.
IMEI (International Mobile Equipment Identity), Uluslararası Mobil Cihaz Kodu olup; her bir GSM telefon cihazına üretim aşamasında yüklenen 15 haneli bir numaradır. IMEI numarası her bir cihazın kimlik numarası olup tek ve benzersizdir.
Ne yazık ki, operatör sadece IMEI kullanarak telefonumuzu bulmamıza yardımcı olamaz. IMEI numarası bunun için kullanışlı değildir. Telefonunuz kaybolur veya çalınırsa , mümkün olan en kısa sürede tepki vermeniz gerekir. Öncelikle kayıp cihazı mobil operatöre ve polise bildirmelisiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Kayıp cihazda aktif halde açık olan Google hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Giriş yapılan Google hesabında bağlı olarak cihazlar listelenir. Cihazın konumunu bulmak için kayıp cihaz seçeneğini işaretleyin. Böylece telefon kapalı bile olsa son konum alanı görüntülenecektir.
Polis ve jandarma gibi kolluk kuvvetleri tarafından bir şekilde cihazın ele geçmesi durumunda cihaz IMEI numarası ile sorgulanır. Sorgu sonucuna göre sahibine bilgi verilebilir. Ancak tüm bunlardan önce, cihazın sahibinin bazı belgelerle kolluk kuvvetine resmî başvuru yapılması faydalı olacaktır.
Mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebiliyorsunuz. Bunun için BTK'nın e-devlet üzerinden sunduğu ve https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama linkinden ulaşılabilen “IMEI sorgulama” hizmetini kullanabilrisiniz.
IMEI Numarasını Kolay Ulaşabileceğiniz Bir Yere Not Edin
IMEI numarası, cep telefonunuzun çalınması durumunda, izinin polis tarafından sürülmesine ve bulunması halinde cihazın mülkiyetini kolayca kanıtlamanıza yardımcı oldur.
Eğer IMEI numaranız çalınır veya klonlanır ise telefonunuza YASAL UYARI olarak bir mesaj alırsınız. Belirtilen IMEI numaralı cihaz 30 gün içerisinde kapatılacaktır, aldığınız yere başvurunuz.
AK Parti Grup Başkanvekili Muş, yeni torba yasanın ayrıntılarını açıkladı. Buna göre, klonlanmış IMEI'ye sahip telefonlar 4 ay içinde kapatılacak.
Telefonu hangi il ve ilçeden aldıysan oraya gidip savcılığa teslim edeceksin. Savcıya durumu anlattıktan sonra telefonu aldığın kişinin bilgilerini de vereceksin.
Kısacası, Kimlik Bilgileri Kopyalanan Cihaz, kullanılan telefon ile aynı IMEI numarasına sahip birden fazla cihazın eş zamanlı aktif olduğunu, yani IMEI numarasının klonlandığı anlamına gelmektedir.
Eğer 'Durum' sekmesinde Kayıt Dışı Olduğu Tespit Edilen IMEI yazıyorsa, bu cihazın ne ithalat ne de pasaport yolu ile kaydedilmediğini gösterir. Bu durumda cihaz ya kapanmıştır ya da yakın bir zamanda kullanıma kapatılacaktır anlamı taşır. Bu cihazları satın almamanız gerekiyor.
Yeni IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar Oldu? 2023 senesinde telefon IMEI kayıt ücreti, 2 bin 732 TL'den önemli bir artışla 6 bin 91 TL'ye yükseltilmiştir. Ancak Resmî Gazete'de 7 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile IMEI ücret dikkate değer şekilde arttırılmıştır.
İstihbaratçıların “sahte baz istasyonu” adını verdiği bir başka cihazla da hedef bölgedeki cep telefonlarının sinyal aldığı baz istasyonlar ele geçirilerek, görüşmeler izleniyor. Mobil olarak kullanılan cihaz, istenilen bölgedeki tüm baz istasyonlarının telefonlarını aynı anda dinleyerek, konuşmaları kayıt edebiliyor.
Mobil cihazlar üzerinde yapılan adli inceleme ve analiz normal şartlar altında 2 ile 15 gün arasında sonuçlanır. Ancak acil durumlarda savcıların özel istek ve beyanıyla bu süre kısalabilir.
Yargıtay'a göre, sanığın cep telefonu alım-satımıyla ilgilenmesi nedeniyle satışa sunduğu telefonların İMEİ numaralarının kopyalanmış olduğunu bilebilecek durumda olduğu anlaşıldığından Elektronik Haberleşme Kanununa muhalefet suçunu işlediğinden beraatine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Ülkemizde imei numaralarının kayıt altına alınması ve yönetilmesi ise BTK (Bilişim Teknolojileri Kurumu) tarafından sağlanır. İmei atma işlemi ise yurt dışından satın alınan bir telefona ülke içerisinde kayıtlı olan başka bir telefonun imei numarasının yüklenmesi işlemi olarak tanımlanabilir.
Geçtiğimiz ay TBMM'ye sunulan Sinyal Kanunu bugün yasalaştı. IMEI atma-klonlama işlemlerinin ömrü artık tükeniyor.
Sorun yaşamazsınız. IMEI ise size ait daha önce internete girmiş ve kullanmadığıniz telefonunun IMEI numarasını yeni alacağınız telefona kaydettirin. Ömür boyu geçerlidir.
Türkiyede bildiğim kadarıyla sadece sinyalle takip yapılabiliyor. Eğer telefonunun hücresel verisi kapalıysa takip edilemiyor. Ancak telefonun kapalı konumdayken dahi eğer hat takılıysa takip edilebildiği imkanlar yurt dışındaki çoğu ülkede var.
E-devlet kapısı üzerinden Kayıp/Çalıntı İhbar Bildirimiya da BTK sistemine girilerek kayıp/çalıntı ihbarında bulunabilirsiniz. Ayrıca BTK Tüketici İletişim Merkezi'nin (120) aranması suretiyle de ihbar işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Quartz'ın raporuna göre Google, Android işletim sistemine sahip cihazlara ait konum bilgisini konum ayarı kapalı olsa hatta cihazda sim kartı olmasa bile takip edebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri