Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Çatı akması kimin sorumluluğunda?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çatı akması kimin sorumluluğunda?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erengoncehukuk.com

Çatı tamiratını kiracı mi öder ev sahibi mi?

Acil olmayıp, lüks sayılan tamir, tadilat giderlerini ise kat malikleri ödemekle yükümlü bulunmuyor. Çatı bakımında kiracı ödediği bedeli site yönetimine, bankaya yatırdıktan sonra dekonta işleterek ev sahibine ödediği kiradan düşebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: takvim.com.tr

Binanın çatısı akıyor ne yapmalıyım?

Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: suyalitimcozumleri.com

Çatıdan kim sorumludur?

APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ

Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayvalikvizyonemlak.com

Binanın çatısı kime aittir?

MEVZUATA GÖRE ÇATI 'ORTAK YER'

KMK'nın 'ortak yerler' başlıklı 4/C bendine göre “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Kanun, 'ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumlu tutuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Çatı Akması Kimin Sorunu?

İlgili 35 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Çatı katı kat olarak sayılır mı?

Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Çatı arası ortak alan mıdır?

Çatı Katı Ortak Alan mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Çatı akıyor ne yapmam lazım?

Çatılarda akma sorununa karşı kullanılacak en kaliteli malzemelerin başında bitümlü oluklu levhalar, bitümlü oluklu kiremitaltı levhaları ve bitümlü su yalıtım membranları gelmektedir. Su yalıtımında uzmanlaşmış kadroların çatı aktarımı için ilk tercihleri her zaman bu ürünlerden yanadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.onduline.com

Çatı akıyorsa kiracı ne yapmalı?

Kira Hukuku

Çatı katında ikamet eden kiracının, kiremitlerinin kırılması ve çatının su akıtması sebebiyle oluşacak tamirat masraflarını ödemekle yükümlü olan tüm kat malikleridir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. Maddesinin c bendinde çatı ortak yer olarak kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erengoncehukuk.com

Çatı neden su akıtır?

Çatıdan su sızması; çatı kaplamasından, yağmur oluklarından veya tesisat sisteminden kaynaklanmaktadır. Çatı kaplamasında kullanılan kalitesiz malzemeler suyu geçirir ve bu durum genellikle yağmurlu havalarda meydana gelir. Bu durum için çatı yalıtımı yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tesisatcozumleri.com

Çatı akması kime şikayet edilir?

Alo 181 Türkiye'nin en önemli konularından biri haline gelen Kentsel Dönüşümde de etkin rol alıyor. 6.5 milyon binanın elden geçeceği afet riski altındaki alanların dönüşümünde de vatandaş, merak ettiği konularda her şeyi Alo 181 hattından öğrenebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 181.csb.gov.tr

Çatı ile ilgili şikayetler nereye yapılır?

Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cekud.org.tr

Dubleks evde çatı tamiratı kime aittir?

Çatı Katı ortak kullanım alanlarına girmesi nedeniyle kat maliklerinin tamamının sorumluluk alanı olarak kabul edilmektedir. Oturduğunuz yerin site , apartman ve ya bina olması bu durumu değiştirmemektedir. Giriş kat dahi olsa çatı yenilemede ortaya çıkan masraflara eşit oranda katılmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabriogullariyalitim.com

Kiracı hangi masrafları kiradan düşebilir?

Apartmandan kaynaklanan sorunlarda masraflar genelde ev sahibine aittir. Örneğin boya, dış cephe kaplaması, üst komşudan kaynaklanan sızıntı gibi durumlarda giderler ev sahibine aittir. Ancak kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak bir anlaşmayla kiracı bu masrafları kendi üstlenip kira bedelinden düşebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zingat.com

Ev sahibi kiradaki evini tamir edebilir mi?

6098 numaralı Borçlar Kanununun 308. maddesine göre gayrimenkul sahibi, kiracının bir kusuru olmadığını ispat etmediği müddetçe evde çıkan tamir masraflarını karşılamakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Hangi masraflar ev sahibine aittir?

Kiracı, binanın temizliği gibi idari masraflara katılmakla sorumludur. Fakat, binanın demirbaşlarına ait giderler konut sahibine aittir. Bunun yanı sıra, Borçlar Kanunu'na göre kiracı, kiralananın normal kullanımı için gerekli olan temizlik ve bakım giderlerini de ödemekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskisehir.net

Çatıdan su akması nasıl önlenir?

Çatı su yalıtımı, membran adı verilen su geçirmez malzeme ile yapılır. Çatı izolasyonu olarak tanımlanan bu uygulama ile membran çatı kaplama yapılarak çatıda oluşabilecek su sızıntılarının önüne geçilmiş olur. Su yalıtım malzemeleri, çatı yalıtımında en çok tercih edilen malzemelerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: polinkimya.com

DASK çatı masrafını karşılar mı?

Kar birikmesi sonucu çatı üzerinde oluşan birikintinin kayması ya da düşmesi nedeniyle konut içerisinde oluşan hasarlar da poliçe kapsamındadır. Aynı şekilde, kar yoğunluğu ya da yoğun dolu veya yağmur nedeniyle çatıda oluşan ıslanmanın neden olduğu hasarlar da güvence altındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sigortadunyasi.com

Alt kata su sızması kim öder kiracı?

KİRACI BU MASRAFI GENELLİKLE ÖDEMEZ!

Yaşanan alt kata su sızması sorunu olduğu zaman bu durum genellikle tesisattan oluşan bir sorun olabilir. Bu durumda da kiracının herhangi bir kusuru olmadığı gibi sorumluluğu da bulunmamaktadır ve bu şekilde ortaya çıkan masrafı ev sahibi karşılamak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakkulisi.com.tr

Çatı Tamiri kaç gün sürer?

Bu işin yapımı çatı alanının büyüklüğüne göre ortalama 3 gün sürer. Ancak ihtiyacınız mertekleri yıpranmış, kiremitleri kırılmış bir çatının aktarılması ise öncelikle çatı iskeletini oluşturan merteklerin değiştirilmesi, çatı kaplaması altı yalıtım örtüsünün yenilenmesi ve kiremitlerin aktarılması yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: netcati.com

Çatı akmaması için ne sürülür?

Bu inovatif çözümlerden bir tanesi sprey mobil tabancalarla kolaylıkla uygulanan polyurea su yalıtımıdır. Polyurea maddesi tamamen su sızmalarında kullanılan ve bu sızmalar için geliştirilmiş kimyasal bir madde olmasına karşın evinize hiçbir zararı olmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izobirpolyurea.com

Çatı arası bağımsız bölüm mü?

7) (Ek:RG-2/9/1999-23804) Çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamaz. Bu kısımlarda ancak son kattaki bağımsız bölümlerle irtibatlı piyesler yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Son katta oturanlar çatıyı kapatabilir mi?

Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gebzehurses.com

Kat mülkiyeti kanunu 25 madde nedir?

Madde 25 - Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erkozalyonetim.com.tr
Önceki makale
Yöresel müzik aletleri nedir?
Sonraki makale
Cam balkon rüzgar alır mı?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT