Tüp bağlatma adet düzensizliğine sebep olmamaktadır. Yukarıda da belirttiğim gibi tüplerin bağlatılması hormonları etkileyen bir durum değildir. Tüp ligasyonu işlemi öncesi hangi aralıklarla adet görülüyorsa tüp ligasyonu işlemi sonrası da aynı aralıklarla adet görülmeye devam edilmektedir.
Tüp bağlatmak hormonlarla ilgili bir durumdur. Bunun için de adet düzensizliğine yol açtığı doğru değildir. Bu işlemi geçirmeden önce adet düzeniniz nasılsa işlem sonrası da aynı şekilde olacaktır.
Tüplerin bağlanması sonrasında doğal yollardan hamile kalınması mümkün değildir. Tüp bağlatma operasyonları geri dönüşü zor olan operasyonlardır. Tüp bağlatma ameliyatı sonrasında yeniden çocuk sahibi olmak isteyen çiftler tüp bebek yöntemini tercih edebilirler.
Ancak unutulmamalıdır ki, tüp bağlama işlemi nasıl yapılırsa yapılsın kişiyi cinsel hastalıklardan korumaz. Tüp bağlama yönteminden sonra kişinin cinsel isteği, âdet düzeni, vücut yapısı olduğu gibi korunur. Bu yöntem ile kişi ömür boyunca gebelikten korunabilir.
Tüplerin bağlanması işleminin herhangi bir yan etkisi yoktur. Adet düzeninde genelde bir değişikliğe neden olmaz. Cinsel yaşantı açısından hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
İlgili 36 soru bulundu
Ameliyat sonrasında dikkat edilecek hususlar :
Hasta kişi ağır kaldırmaktan ve ağır işlerden kaçınmalıdır. Ameliyat sonrası birkaç gün boyunca normal aktivitelere devam edebilir. Ameliyat sonrasında 1 hafta geçtikten sonra cinsel ilişkide bulunulmalıdır.
Tüp bağlatma adet düzensizliğine sebep olmamaktadır. Yukarıda da belirttiğim gibi tüplerin bağlatılması hormonları etkileyen bir durum değildir. Tüp ligasyonu işlemi öncesi hangi aralıklarla adet görülüyorsa tüp ligasyonu işlemi sonrası da aynı aralıklarla adet görülmeye devam edilmektedir.
Tüpler Kendiliğinden Açılır mı? Bağlanan tüpler açık ya da kapalı ameliyatla açılabilmektedir. Tüplerin hasar almaması ve yeniden gebelik oluşabilmesi adına uzmanı tarafından nazik dokunuşlarla ameliyat gerekmektedir. Ancak tüpler enfeksiyon gibi bir nedenle tıkanmış ise ilaçla tedavi etmek mümkündür.
Tüplerin bağlanması her ne kadar geri dönüşümü olmayan bir metot olarak belirtilse de modern jinekolojik ameliyatlardan “mikrocerrahi ile tubal reanastamosis” uygulanarak günümüzde bağlanmış olan tüpler yeniden açılabilmektedir.
Tüplerdeki tıkanıklığı teşhis etmenin en kesin yöntemi ise tanısal laparoskopidir. Karın içerisine kamera yardımı ile bakılması esasına dayanan bu yönteminde rahim ağzından bir sıvı enjekte edilerek tüplerdeki sıvı geçişinin varlığı, tüplerin çevre dokulara yapışıklıkları kontrol edilir.
Tüplerin bağlı olması, gebelik şansını azaltırken, gebelik tamamen imkansız değildir. Tüplerin bağlı olduğu durumlarda, doğal yollarla gebe kalmak zorlaşırken, yardımcı üreme teknolojileri gibi alternatif yöntemlerle gebelik şansı artar. Tüplerin bağlı olduğu durumlarda, gebelik oluşma ihtimali oldukça düşüktür.
Tüplerin bağlanmasından sonra kişinin gebe kalmak istemesi durumunda üremeye yardımcı tüp bebek tedavi yöntemine başvurulabilir. Tüp bebek tedavisinde kadın yumurtalığından toplanan yumurtalar ile baba adayından alınan spermler, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek yumurtanın döllenmesi sağlanır.
Doğum kontrol yöntemlerinden kalıcı çözüm sunmasıyla ayrılan tüp ligasyonu, tüplerin bağlanmasıyla istenmeyen gebelik riskine karşı kesin bir çözüm olarak kabul edilir. Tüpleri bağlatma, doğal yollarla çocuk sahibi olmayı imkansız hale getirir. Geri dönüşü olmayan bir yöntemdir.
Genel olarak adet gecikmesi belirtileri arasında yorgunluk, ruh hali değişimleri, alt karın ağrısı ve bel ağrısı görülür. En yaygın nedeni hamilelik olarak kabul edilen adet gecikmesinin sebepleri arasında emzirme, menopoz, kullanılan ilaçlar, tiroid ve stres gibi durumlar da yer alır.
Tüp ligasyonu olarak bilinen tüp bağlama yöntemi, spermi yumurtaya taşıyan tüplerin cerrahi işlemle bağlanmasıdır. Tüplerin bağlanması laparoskopik(kapalı) ameliyatla yapılabileceği gibi sezaryen doğum sırasında da uygulanabilmektedir. Tüp bağlama yönteminde yaş sınırı bulunmamaktadır.
Tüplerin Bağlanması Kilo Yapar Mı
Tüplerin bağlanması ameliyatı ile kadınlarda kilo almak gibi bir yan etki bulunmamaktadır. Sadece ameliyat sonrası kısa süreli bir şişlik görülmektedir ve bu durum geçicidir. Ancak ameliyatın kilo üzerine herhangi bir etkisi yoktur.
Eğer Essure ve Adiana sistemleri fallop tüplerini kapatırsa, tüp ligasyonu ile bu yolların açılmasının mümkünü yoktur. Bu gibi durumlarda vitro fertilizasyon (IVF) yöntemi bir seçenek olabilmektedir. IVF yöntemi ile, yumurtalıktan alınan yumurtalar, laboratuvar ortamında döllenerek uterusa yerleştirilebilmektedir.
Sezaryen ameliyatı sonrası tüplerin bağlanması mümkündür. Bebeğin alınması için açılan kesiden girilerek tüpler bağlanabilir. Farklı bir kesi açılmasına gerek yoktur. Sezaryen operasyonu normal süresinden bir iki dakika daha uzun sürebilir.
Tüp bağlatma işlemi sadece kadınlarda yapılan bir uygulama değildir. Erkeklerde de yapılır, sperm taşıyan kordonlar bağlanılır. Bu işlem ortalama 30-60 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Ameliyat sonrası anestezi etkisi geçene hasta gözlem altında tutulur.
Tüplerdeki tıkanıklık teşhisinde hem klinik hem de radyolojik muayene yapılır. Histerosalpingografi (HSG) ile rahim filmi çekilir. Bu sayede tüpler ve rahim detaylı bir şekilde görüntülenir. 15- 20 dakika süren bu çekim ile klasik röntgen filminin aksine tüm kanallar rahatlıkla gözlemlenir.
Yaşanan büyük travmalar, ameliyatlar hastada hem psikolojik olarak hem hormonal olarak stres yaratır. O yüzden ameliyattan sonraki ilk evrelerde adet gecikmesi çok sık görülür.
Normal doğumda tüpler bağlanır mı? Bir doğum kontrol yöntemi olarak, normal doğum ya da sezaryen doğum sonrasında tüpler bağlanabilir. Normal doğum sırasında değil ayrı bir operasyonla bağlanabilir.
Devamlı kısırlığa yol açan vazektomi, kordon bağlatma gibi yöntemlere başvurulması yani kadın veya erkeğin geri dönüşü olmayacak şekilde kısırlaştırılması ise fıtrata müdahale olarak değerlendirildiğinden sağlık açısından kesin bir zorunluluk olmadığı müddetçe caiz değildir.
İşlem ortamala 45 dk sürer. Cerrahi alan sterilize edilir ve anestezi verilir. İnce bir iğne ile her iki fallop tüpünün üst kısmına bir delik açılır.
Mevcut yasal düzenlemeler gereği ülkemizde, tüp ligasyon için on sekiz yaşından küçük olan kadınlarda ebeveynin izni, resmi olarak evlenmiş kadınlarda eş izni gerekmektedir. Reşit olan bekâr kadınlarda ise bu işlemler için cinsel partnerin iznine gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri