Çatı ekleri, aslında, şekilce fiilden fiil türeten eklerdir. Bu bakımdan aynı şekil birliği içindeki öteki yapım ekleri ile ortaklaşırlar.
Ek Bilgi. Çatı Ekleri fiilden fiil yapım ekleri grubundandır. Nesnesine Göre Çatı'da kullanılan çatı ekleri şunlardır: -r , -t , - tir Bu eklere aynı zamanda "Geçişlilik ekleri" de denir.
Yüklemin bazı ekler vasıtasıyla özne karşısındaki durumunu belirleyen çatılardan biri de edilgenliktir. Edilgen çatı, fiil kök veya gövdelerine -(X)n-, -(X)l- eklerinden biri getirilerek oluşturulan ve fiilin belirttiği işi gerçekleştiren öznenin söylenmediği çatıdır.
Mastar Ekleri
-mak ve -mek ekleridir. Fiil kök ve gövdelerinin karşıladıkları oluş, kılış ve durumları gösteren fiil adları kurmak için kullanılan eklerdir.
İlgili 28 soru bulundu
Türetme görevini üstlenen yapım ekleri, aynı derecede işlek değildir. Mesela, fiil köklerine gelerek fiil isimleri (mastar) yapan -mak, -mek eki istisnasız bütün fiillere gelirken fiilden isim yapan -van eki yay-van gibi bir iki örnekte görülür.
Sonuna getirildiği kelimelerin anlamlarını değiştiren eklere yapım eki denir. Bu ekler isim soylu kelimelerden isim ve fiil türetmek için kullanılır. Örneğin: Göz - Gözlemek. Göz kelimesi isimken gözlemek fiildir.
Ad. -(i) n- (sev-in-) ; -(i) l- (sev-il-) ; -(i) ş- (sev-iş-) ; -(i) t- (kapa-t-) ; -(i, e) r- (geç-ir-, gid-er-) , -dir- (sev-dir-) , -dirt- (sev-dir-t-, yap-tır-t-) vb.
Gramerlerimizin bir kısmında çatı ekleri ayrı bir bölüm oluştururken, bazı gramerlerde de yalnızca fiilden fiil türeten ekler arasında yer almıştır. Bu durum karşısında fiil çatısına ayrı bir bölüm ayrılıp ayrılmayacağı ve niteliğinin belirlenmesi gerekiyor. Çatı ekleri elbette çekim ekleri değildir.
Türkçe'deki etken çatı, işi gerçekleştiren özneyi net bir şekilde belirtir. Özne, işi yapan kişiyi veya nesneyi açıkça ifade eder. Etken çatılı fiiller genellikle kök biçimindedir ve öznenin rolü cümlenin anlamını netleştirir. Diğer yandan, Türkçe edilgen çatıda işi yapan özne belirsizdir, ve gerçek özne yoktur.
Sonuna getirildiği kelimelerin hem anlamını hem de türünü değiştiren eklere yapım eki denir. Örneğin yapım eklerinden biri olan ''et'', isimden fiil yapar. (Göz - Gözetlemek) -Ek ve -Ak ekleri ise fiilden isim yapmak için kullanılır.
Türkçede dört çeşit yapım eki vardır: 1. İsimden isim yapma ekleri: İsim kök ve gövdelerinden farklı isimler yapar. 2.
Çekim ekini yapım ekinden ayırt etmek için sözcüğün yapısına bakmak yeterlidir. Cümle içerisinde yapım ekleri daima çekim eklerinden daha sonra gelecek şekilde sıralanır. Nadirde olsa bazen farklı örneklerle karşılaşılabiliyor olsa da bu durum Türkçedeki pek çok sözcük için geçerli olma özelliği taşımaktadır.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Bu makalede isimden isim yapım eki olan +slz/+sUz ekinin tarihi ve modern Türk dili alanında kullanımı incelenecektir. Türkçenin morfolojisi içinde isimden isim yapım kategorisinde yer alan +sIz,+sUz, isimlere gelerek olumsuzluk (negation) veya yokluk (lack) bildiren, geniş kullanım alanına sahip eklerdendir.
Kök ya da gövde durumundaki isimlere eklenerek fiil (eylem) oluşturan yapım eklerine, isimden fiil yapım ekleri denir. Oluşturulan fiil gövdesi ile yapım ekinin eklendiği kök ya da gövde arasında anlam ilişkisi bulunur. İsimden Fiil Yapım Eklerine Bazı Örnekler: -a : yaşa-, tüne-, oy(u)na-, boşa-, kana– …
Bir cümlede yüklem konumunda olan eylemin, özne ve nesneyle olan ilişkisine göre girdiği biçime ve kazandığı anlama fiilde çatı ya da eylemde çatı denir. Çatı, yalnızca fiillerde aranan bir özellik olduğu için isim cümlelerinde çatı bulunmaz.
+cIK eki asıl küçültme ekidir.
Çekim ekleri, gerek isim soylu gerekse fiil soylu kelimelerin sonuna eklenerek cümle içinde diğer kelimelerle anlam bağlantısı kurmalarını sağlayan ekler. Kendi başlarına bir anlam ifade etmezler. Çekim ekleri kelimelerin cümle içinde zaman, yön, aitlik, tekil ya da çoğulluk gibi anlamları üstlenmelerini sağlar.
Dilbilgisel bir kategori olarak 'çatı' - kavramı değişik biçimlerde yorumlan- mıştır. Geleneksel dilbilgisinde fiilin sonuna getirilen eklerle belirtilen durumlar ´'etken', 'edilgen', ve "orta' terimleriyle açıklanmıştır. 'Etken', hareketi yapanı, 'edilgen'de hareketin sonucundan etkileneni belirler.
Etken fiil, fiilde çatı konusunun alt başlıklarından biridir. Etken fiiller, yüklemde belirtilen işi gerçekleştiren öznenin açık bir şekilde ortada olduğu cümlelerin çatı özelliklerini ifade eder. Kısacası etken fiilli cümlelerde gerçek özne yer alır. Bu özne direkt olarak yüklemde gösterilen işi yapar.
Cümle içindeki yüklemin belirtmekte olduğu işin, hareketin ya da eylemin kim tarafından yapıldığı bilinmeyen fiillere edilgen fiil ya da edilgen çatılı fiil adı verilmektedir. Gerçek öznesi söylenmeyen ya da bilinmeyen edilgen filler, fiil köküne -l, -n eklerinin getirmesiyle yapılır.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde olacakmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri