Çatı muayenesi ağrılı bir muayene değildir. Hamileliğin son haftalarında vajina dokusunda esneme olduğu için gebe olmayan kadınlara göre daha rahat bir şekilde vajinal muayene yapılabilir. Kanama genellikle hiç olmaz, bazen lekelenme veya az miktarda pembe, kırmızı kanama olabilir.
Muayene 3 dakika kadar sürer. Doktorunuz hassas ve sakin şekilde sizi yormadan muayeneyi tamamlar.
Doktor, eldiven takar ve iki parmağı ile vajinanın içerisini ve rahim ağzını muayene eder. Spekulum ile yapılan muayenede ise alet, vajinayı genişletmek için içeri sokulur. Spekulum açıldığında doktorun, rahim ağzını ve vajinanın üst kısmını incelemesi kolaylaşır.
Uzmanlar tarafından vajinal yol ile yapılır ve herhangi bir risk taşımaz. Çatı muayenesi genelde 37. haftadan sonra yapılır. Annenin doğum yolunun vajinal yolla yapılan bu muayenesi şayet doğumun sezaryenle gerçekleşeceği kesin ise yapılmasına gerek duyulmaz.
Bu “nişan” olarak da bilinmektedir. Böyle bir durumda ise doğum ağrıları hemen başlamayabilir. Hatta bazen doğumun başlaması 1-2 haftayı bulabilir. Bu akıntı bazen doktorunuzun çatı muayenesi sonrası da görülebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Sancı şikayetlerinin sırt bölgesinden başlayarak karın bölgesine doğru yayılmaya başlamasıyla. Kasılmaların ve ağrı şikayetlerinin giderek daha şiddetli hale gelmeye başlaması Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda.
Hamilelik döneminin son haftalarında vajinada dolgunluk, karıncalanma, uyuşma ve batma hissi sanıldığının aksine erken doğum belirtisi değildir. Çatı kemiklerinin genişlemesine ve rahim içindeki bebeğin o bölgedeki sinir uçlarına baskı yapması nedeniyle oluşur.
Çatı muayenesi ağrılı bir muayene değildir. Hamileliğin son haftalarında vajina dokusunda esneme olduğu için gebe olmayan kadınlara göre daha rahat bir şekilde vajinal muayene yapılabilir.
İç genital organlar kadın iskeletinde bacakların hemen üzerinde yer alan leğen kemikleri ve bel kemiği tarafından oluşturulan kemik çatının (latince pelvis) içinde koruma altına alınmışlardır.
Hekime güven, muayenede yapılacakların dürüstçe hastaya tek tek anlatılması, jinekolojik muayene işleminin son derece ağrısız oluşu, herhangi bir alet kullanılmaması ve değerlendirmenin yalnızca 15 saniye sürmesi tüm bu endişelerin tamamen önüne geçmektedir.
Çatı muayenesi sonrasında anne adayına çatı darlığı teşhisi konulmuş ise gebenin doğum yolunun normal doğum için uygun olmadığı anlamına gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda, sezaryen doğum yöntemine karar verilebilmektedir.
İlk vajinal muayenenizde, rahim ağzı açıklığı, yumuşaklığı, bebeğin doğum kanalındaki seviyesi, hangi kısmıyla geldiği değerlendirilir. Genelde, kasılmalar, düzenli, şiddetli ve ağrılı bir hal almaya 4 cm lik açılmada başlar. Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder.
Hamilelikte çatı ağrısı(pubis ağrısı), gebelikte pelvis kemiklerinin eklem yerlerindeki oynamalardan kaynaklanır. Normalde pelvis eklemleri hareketsizdir. Gebelik hormonlarının etkisi altında eklem kıkırdağı yumuşar ve pelvis kemikleri eklem yerlerinden oynamaya ve ayrılmaya başlar.
Çünkü gebelikte vajinal enfeksiyon var ise mutlaka tedavi edilmelidir. Gebeliğin seyrini olumsuz yönde değiştirecek olan vajinal muayeneden ziyade, tedavi edilmemiş vajinal enfeksiyonlardır. İkinci bir durum; hasta 'eğer suyum geldi' diyorsa, mutlaka vajinal muayene yapılır.
Muayenede hastalar için herhangi bir acı, kramp, ağrı, komplikasyon riski bulunmaz. Bazı hastalar “jinekolojik muayene sonrası kanama neden olur?” şeklinde sorular sorabilir. Ancak spekulum da dahil olmak üzere jinekolojik muayeneler herhangi bir kanama ya da komplikasyon yaratmaz.
Alttan elle muayene (Vajinal tuşe)
Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir. Bu sayede rahim veya yumurtalıklarda yer alan büyük kitleleri saptayabilmektedir.
Vajina uzunluğu ölçüm yerine göre değişir. Vajina girişinden rahim ağzının ucuna (serviks) kadar olan ölçüm ortalama 9.6 cm dir. Ancak ölçüm vajina girişinden rahim ağzının başlangıcına (forniks) doğru yapılırsa ortalama 12 cm dir.
Ardından rahim ağzı yavaş yavaş genişleme gösterir. Başlangıçta 0 cm olan rahmin girişi, doğumun ilerlemesi ile birlikte 1 cm'den 10 cm'ye kadar açılma gösterir. Rahim ağzı açıklığı 10 cm'ye ulaştığında ise, artık bebeğiniz doğmaya hazır demektir. Rahim ağzının açılması, 'dilatasyon' adı ile tanımlanmaktadır.
Vajina darlığı belirtileri. Tam bir cinsel birleşmenin olamaması, ağrılı cinsel birliktelikler, jinekolojik muayenede spekulum takamamak veya ultrason probu yerleştirememek vajina darlığının genel belirtilerindendir. Bazı hastalar bunu muayene esnasında öğrenmektedirler.
Çatı ağrıları genellikle bebeğin büyüdüğü gebelik sürecinin ortalarında sık yaşanmaktadır. Ağrı kasıklarda ve alt batın bölgesinde daha çok hissedilir.
Ancak doğumu başlatmak için; yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak, cinsel ilişki, göğüslerin uyarılması, pilates topu üzerinde kalçanızla yapacağınız dairesel hareketler kısmen işe yarayabilir. Bazı 'hurma, ananas, ahududu yaprağı çayı' gibi gıdaların tüketimi de zararsızdır.
Örneğin kadındaki çatı darlığından ötürü ilk sezaryen baş-pelvis uyumsuzluğu sebebi ile olmuşsa sonraki doğumda normal doğum uygulanma ihtimali oldukça düşüktür. Ancak kadının çatısı dar olmasına rağmen ikinci bebek ufak bir bebek yine de normal doğum şansı vardır.
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
Rahim ağzında yaşanan değişiklikler, vajina bölgesinde ya da karında hissedilen baskı hissi ve adet sancısı ile benzerlik gösteren sancılanmalar erken doğum belirtileri arasında yer alır. Bu belirtilerden herhangi birinin hissedilmesi halinde en yakın hastaneye başvurmak anne ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.
Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder. Rahim ağzı, esnek bir yapıya sahiptir doğumundan önce öğrendiğiniz egzersizler de bu esnekliği artıcı etki gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri