Acil olmayıp lüks sayılan tamir, tadilat giderlerini kat malikleri ödemekle yükümlü bulunmuyor. Çatı bakımında kiracı ödediği bedeli site yönetimine, bankaya yatırdıktan sonra dekonta işleterek ev sahibine ödediği kiradan düşebilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.
Kişinin giriş katta oturması bu durumu değiştirmez. Her bir kat maliki taşınmazda sahip olduğu arsa payı oranınca çatı yalıtım ve tamiri masrafları için ortak olmak zorundadır.
Aynı kanun ve maddelerinde belirtilen açık ifade ile acil onarım hakkı da mevcuttur. Çatınız su alıyor ve yönetim kurulu kararından bu tadilata herhangi bir onay çıkmaması durumunda yalıtım yenilemesinden doğan tüm masraflar kat malikleri arasında eşit olarak paylaştırılmak zorundadır.
Çatı Katı Ortak Alan mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.
İlgili 21 soru bulundu
Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
Çatı onarım veya mantolama talebinizi ilettiğiniz halde GK hiç toplanmıyorsa zarar gören kişi çatının akıp akmadığı, acilen onarılması gerekip gerekmediği ve/veya mantolama işinin acil ve zorunlu bir iş olup olmadığı konularında mahkemeye başvurarak delil tespiti yaptırmalıdır.
Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Balkonlar ortak alan değildir, Yargıtay'ın da bu yönde kararı yoktur.
Bu gibi sorunlara sulh hukuk mahkemesi bakmaktadır. Sulh hukuk mahkemesinde mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha uygundur.
Kullanım alanı fark etmeksizin kauçuk malzemesinden yapılan izolasyon boruları, oldukça uzun süre kullanılabilmektedir. Isı ve ses yalıtımı yapabilen kauçuk boru izolasyonu, yanma ve benzeri dış etkenlerden olumsuz etkilenmediği müddetçe yaklaşık 10 yıl boyunca kullanılabilir.
Bu sızdırmayı önlemek için kullandığımız zift ya da filinkot çatı için pek uygun olmayan ürünlerdir ve bu ürünlerde yapılan çatı su izolasyonu en fazla 2 yıl dayanmakta ve pek yarar sağlamamaktadır.
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur.
Usulüne uygun seçilmiş yönetici, yasanın, kat malikleri kurulunun ve yönetim planının kendisine tanıdığı yetkileri kullanırken avukat tutmak, dava açmak ve icra takibine girişmek gibi her türlü hukuki işlemi tek başına gerçekleştirebilir.
Bir çatının ömrü, kullanılan malzemenin türüne, iklime, çevreye sağladığı uyuma ve diğer faktörlere bağlıdır. Ortalama bir çatı her nerede olursa olsun 15 ila 30 yıllık bir ömre sahipken ortalama bir binanın ömrü 50 ila 100 yıldır.
Çatının sökülerek yerine eternit örtülü çelik konstrüksiyon yapılması, binanın taşıyıcı sistemini etkilemediği için ruhsata tabi değildir. Buna karşılık bina görünümüne etki eden ve esaslı tamir ve tadilat sayılması gereken ahşap pergole ruhsata tabidir.
Kiremit Çatı : Genellikle 8 ila 9 gün sürer. Çelik Çatı : Genellikle 3 ila 4 gün sürer. Membran Çatı : Bu en popüler çatı kaplama malzemesidir ve değiştirilmesi sadece 1 ila 2 gün sürer. Doğal kayrak : Tam bir değiştirme yaklaşık 6 ila 7 gün sürer.
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Dolayısıyla çatı tamiratı her zaman kış mevsiminden önce yapılmalıdır. Yaz ayları ise yoğun sıcaklardan ötürü benzer şekilde çatı tamiratını zorlayabilir. Uzun saatler güneş altında kalmak sağlık açısından da risklidir. Bu nedenle yaz mevsimi de genel olarak çatı tamiri için elverişli sayılmaz.
Kiracı bağımsız bölümü kiraladığında, kat mülkiyetine konu ortak yer ve tesisler ile eklentileri de kiralamış sayılır. Ancak, kat mülkiyeti ilişkisinde kiracı, bağımsız bölüm, or- tak yerler ve eklentiler üzerindeki yararlanma hakkını Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen sınırlar içerisinde kullanabilir.
Gayrimenkul kiraları hakkındaki yasa gereği de bu gibi giderlerin mülk sahibi tarafından giderilmesi gerekir.
Bu davanın taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açmak gerekir. Hâkim bilirkişi incelemesi yaptırarak, su tamiratının yaptırılmasına hükmeder. Bu bedeli de sorumlu olan üst kat komşu öder. Alt kat komşunun evindeki boya ve badana ya da diğer zarar ziyandan da zarar veren bu komşu sorumlu olur.
Çatıdan su sızması; çatı kaplamasından, yağmur oluklarından veya tesisat sisteminden kaynaklanmaktadır. Çatı kaplamasında kullanılan kalitesiz malzemeler suyu geçirir ve bu durum genellikle yağmurlu havalarda meydana gelir. Bu durum için çatı yalıtımı yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri