Halogen Free Flame Retardant (HFFR) halojenden arındırılmış, alev geciktirici özelliğe sahip kablolar, PVC kabloların yangın esnasında çıkarmış oldukları yoğun duman ve hidroklorik asit, karbonmonoksit, karbondioksit gibi zehirli gazları çıkarmazlar. RG6 / U6 kablosundan bu özelliği ile ayrılmaktadır.
Kategori 6 Kablo (Cat 6), Ethernet ağlarında kullanılan daha yeni ve gelişmiş bir kablo standardıdır. 250 MHz frekans desteği ile Cat 5 ve Cat 5e'ye göre daha yüksek performans sunar. Cat 6, 10 Gbps'ye kadar veri iletim hızı sağlayabilir, ancak bu hızı maksimum 55 metre mesafede sürdürebilir.
Cat 6 kablonun gelişmiş versiyonu olan cat 6A kablosu 250 ila 500 MHz bant genişliğine sahiptir ve 100 metre mesafede 10 gigabit bağlantı hızını desteklemektedir. Aynı zamanda cat 6A bant genişliğini arttırdığı gibi çapraz karışmayı önlemek için son derece kalın bir plastik kasaya da sahiptir.
Kategori 6 kablo veya Cat 6 kablo, gigabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. Cat 5 kablo ile karşılaştırıldığında daha yüksek veri geçişi sağlar ve yabancı sinyallerden daha az etkilenir. Cat 6 250mhz'e kadar yüksek performans sağlayabilir.
Yeni binyıla, Cat 5e güncellemesiyle girse de yenilik bayrağını bir sonraki nesil Cat kabloya devretmeye hazırlanan Cat 5'in peşinden, 2002 yılında Cat 6 piyasaya çıktı.
İlgili 33 soru bulundu
CAT5E kablolar en fazla 1000 Mbps hıza ulaşırken en yakın teknoloji olan CAT6 10.000 mbps hıza kadar ulaşabiliyor! CAT6 kablolar 10 gigabit ethernet desteğine kadar ulaşırken CAT5E 1 gigabit ethernet desteğine ulaşır. Yani birbirlerinin en yakın rakibi olan bu kablolar arasında bile oldukça fark vardır.
Cat 5 kablolar daha düşük bant genişliğine ve veri hızlarına sahipken, Cat 6 ve Cat 7 kablolar daha yüksek performans sunar. İhtiyacınız olan bant genişliği ve veri hızlarına göre bir seçim yapmalısınız. Ekranlama Türü: Cat 5 kablolar genellikle ekranlama içermez, Cat 6 kablolar ekranlamaya sahiptir.
CAT6 kablo ile 10 Gbps'e varan yüksek bir performans elde etmek mümkündür. CAT6 kablodan yüksek performans alabilmek için 100 metreden fazla kullanmamak gerekir. 100 metreden fazla kullanıldığı takdirde performans düşüklüğü yaşanacaktır. CAT6, RJ45 denilen konektörler kullanılır.
Kategori 7 F/FTP (Foiled/Foiled Twisted Pair) data kablosu, yüksek hızlı veri iletimi için kullanılan bir kablolama çözümüdür.
Hız Farklılıkları
Cat6 kabloların 10 gigabit Ethernet desteğine sahip olması ve fiber kablolarınsa ulaşabileceği maksimum hızı 1 gigabit ethernettir. Hız konusunda da bu iki tür kablo arasında farklılıklar bulunmasının sebebi de cat6 kabloların 250MHz'ye kadar çıkabilen frekans değeridir.
CAT 6, RJ45 denilen konektörler kullanılır.
Kategori 6 (CAT6) Ethernet Kabloları
Kategori 6 kablolar, saniyede 1 Gigabit olan CAT5e kablolarının bant genişliğine ulaşmak için 250 MHz frekansı kullandılar, ancak tam mesafe standardı olan 100 metreye ulaşabildiler.
Genel olarak, Cat6 kablolar daha yüksek performans ve daha fazla esneklik sunar, ancak daha pahalıdır. Eğer veri ağınız için daha yüksek hızlı ve güvenli veri iletimi gerektiriyorsa, Cat6 kablo kullanmanız önerilir. Ancak, eğer sadece düzenli veri iletimi gerektiriyorsanız, Cat5 kablo yeterli olabilir.
Veri Ağları: Cat 6 kablo, veri ağlarında yaygın olarak kullanılır. Özellikle ofis binaları, kurumsal ağlar, üniversiteler, okullar ve halka açık alanlarda bulunan ağ altyapıları için tercih edilir. Cat 6 kablo, yüksek hızlı veri iletimi ve veri yoğunluğu olan uygulamaları destekler.
CAT6, 250 MHz'e kadar performans sağlar ve 100 metreye kadar kullanılabilir. CAT6 kablolar 1000 Mbps veya 10 Gbps veri transferi gerçekleştirebilir. CAT6e kablo, CAT6 kablonun iletim frekansını iki katına çıkarmak amacıyla üretilmiştir. CAT6e kablonun iletim frekansı ise 500 MHz'dir.
Kategori 6 F/FTP (Foiled/Foiled Twisted Pair) data kablosu, yüksek performanslı veri iletimi için kullanılan bir kablolama çözümüdür. Bu kablolama çeşidi, her bir çiftin ayrı ayrı ekranlanması (foiled) ve tüm çiftlerin bir arada toplu bir ekranlama ile elektromanyetik girişimden korunma sağlar.
FTP kablolar, UTP ile aynı şekildedirler ancak bir fark var ki FTP'nin üzerinde metal kılıf vardır. Bükülmüş 4 çift ucu ve bu uçlara takılan 8 girişli plastik prizlere kıvırma aygıtı takılmak zorundadır. Bilgisayarda topraklamaya gerek yoktur.
Açılımı “File Transfer Protocol” olan FTP, dilimizde Dosya Transfer Protokolü olarak biliniyor. İsminden de anlaşılacağı üzere dosya transfer işlemi için kullanılan bir protokoldür. İnternete bağlı iki bilgisayar arasında dosya transferini sağlayan bir protokoldür.
File Transfer Protocol olarak bilinen FTP kısaltmasıyla yer alan dosya transfer protokolü bilişim dünyasında sıkça kullanılır. İnternete bağlı 2 cihaz arasında dosya transferini kolay bir şekilde yapmanıza olanak sağlayan protokol hizmet ve uygulama açısından avantaj sunar.
İhtiyacın olan hıza göre Cat6, Cat6A ve Cat7 modeller önerebilirim. Şahsen ben 100 megabit internet kullanmama rağmen 10 gigabit destekleyen Cat7 kablo kullanıyorum. Amazon'da Ugreen markasının her model Ethernet kablosunu gönül rahatlığıyla alabilirsin. 50 Metreye kadar çok kayıp hissetmezsin.
Hız ve Bant Genişliği: Kablo kategorisi, veri iletim hızını ve bant genişliğini belirler. Cat5e, 1 Gigabit Ethernet (GbE) hızını desteklerken, Cat6 ve üstü kategoriler daha yüksek hızlara (örneğin, 10 GbE) ve daha geniş bant genişliklerine olanak tanır.
Aralarındaki temel fark, Cat6a'nın Cat6 kablolarından daha uzun mesafelerde 10GBASE-T'yi destekleyen 10 Gbps hızında veri iletebilmesidir. Cat6a, Cat6'nın performansını artırmasının yanı sıra, parazite karşı koruma yeteneğini de geliştirir.
Cat 6: Evlerinde yüksek hızlı internete sahip olmak isteyenlerin tercihidir. Aynı zamanda küçük ve orta ölçekli iş yerlerinin de tercihidir. Cat 7: Yüksek performansa sahip olduğu için veri merkezlerinde, büyük iş yerlerinde, güvenlik ve veri iletiminin ön planda olduğu kurumlarda kullanılan bir kablodur.
Kısaca cat7 denilen kablo denetim olmayan bir piyasanın sunulan ürünüdür. Tercih edilmemesi gerekir. Cat6a gibi endüstri standartı olan kablolar tercih edilmelidir. Cat8 kablolar ise çok yüksek bant genişliği sunan ev kullanıcısının kullanımı için fazlasıyla gereksiz olan kablolardır.
CAT8 kablo, ağ bağlantılarında kullanılan bir Ethernet kablosu türüdür. CAT8, son derece yüksek hızlarda veri iletimi sağlamak için tasarlanmış en yeni ve gelişmiş bir kablo standardıdır. CAT8 kablolar, önceki Ethernet kablosu türlerine göre daha yüksek bant genişliği sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri