Çatal Uçlu Mızrak: Bu peynir bıçağı hem çatal olarak hem de mızrak olarak kullanılan ayırma ve parçalamada kullanılmaktadır. Sert peynirleri kesip servis etmekte de kullanıla bilinir.
Sert peynirler için ucu çatallı modeller daha uygunken yumuşak peynirler için daha çok dilimleme yapan düz bıçaklar bu sınıfta yer almaktadır. Genelde peynir bıçakları ufak ve kısa tasarımlarda sunulur.
Soyma bıçağı, kabuklu sebzeleri ve meyveleri soymak için idealdir. Sebze bıçağı, sebzeleri doğramak ve dilimlemek için kullanılırken, et bıçağı etleri kesmek için tasarlanmıştır. Ekmek bıçağı ise, ekmeği kesmek için özel olarak tasarlanmıştır ve genellikle diğer bıçaklardan daha uzundur.
Yemek bıçaklarının tabağın sağ tarafında ilk sırada olması, tatlı bıçağının ise tabağın üst kısmında ilk sırada olması gerekir. Yemek çatalı tabağın sol tarafında ilk sırada olmaktadır. Çatalın yanına salata kaşığı, tabağın üst kısmına ise tatlı kaşığı konulmaktadır.
Kahvaltı Sofra Düzeni Kuralları
Yulaf veya mısır gevreği gibi yiyeceklerin servisi için geniş ve derin kaseler kullanılmalıdır. Kahvaltı sofra düzeni için çatal, çay kaşığı ve tereyağı bıçağı yeterli olacaktır. Çatal tabağın sol tarafına, tereyağı bıçağı ve çay kaşığı tabağın sağ tarafına yerleştirilmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu iki uçlu çanak çatal kolayca hindi, tavuk ve eti kolayca delebilir. Bu da oyma ve servis etme zorluğunu ortadan kaldırır. Çoğu büyük pişirme çatalı iki ila üç çatala sahiptir; aslında yengeç pençeleri şeklindedirler.
Çatallar. Sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı ve ordövr çatalı olmak üzere 4 adet çatal olmalıdır. Çatallar tabağın sol tarafında içten dışa doğru ilk olarak ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı ve ordövr yani soğuk çatalı şeklinde dizilmelidir. Tatlı çatalı ise servis tabağının en üst kısmına konulur.
Pilav gerektiği zamanda bıçakla desteklenebilecek şekilde çatalla yenir.
Yemek çatalı tabağın soluna konulmalıdır. Yemek bıçağı da tabağın sağına konulması gerekir. Yemek kaşığı ise tabağın sağına, bıçağın dışına konulması gerekir. Balık çatalı tabağın soluna, çatalın dışına konur.
Kaşık Çatal Bıçak Düzeni ile Sofra Kuralları
Bıçak ya da çatal kullanıldıktan sonra masa örtüsü ile temas ettirilmemelidir. Yemek bittikten sonra çatal bıçağınızı tabağın yanına ya da içine bırakabilirsiniz. Kaşık da bıçak gibi kullanılmalıdır.
Bread Knife (Ekmek Bıçağı): Ekmeklerin kesilmesinde kullanılan uzun ve yassı bıçak. Carving Knife (Doğrama Bıçağı): Etlerin doğraması için kullanılan uzun ve ince bıçak.
Sıyırma Bıçağı:
Sağlam ve bükülmez bir yapıya sahip olan bu bıçakla kemikli tavuk ve hindi gibi kümes hayvanlarının kemiklerini etleriyle birlikte kesebilirsin.
Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.
Geleneksel bıçaklarla kıyaslandığında farklı bir görünüme sahip olan baklava bıçağı, bombeli tasarımıyla dikkatleri üzerinde toplar. Uç tarafına doğru yuvarlatılan ve geniş bir alan kazanan bıçak, baklavaların düzgün bir şekilde kesilmesi için ideal bir yapıdadır.
Şef Bıçağı:
Uzun, geniş ve keskin bir bıçağa sahiptir.
Bıçak çeşitleri “mutfak bıçakları”, “şef bıçakları”, “Japon bıçakları”, “et bıçakları” ve “balık bıçakları” olmak üzere beş farklı kategoriye ayrılıyor.
Eğer yemekte bir ara veriyorsanız, çatal ve bıçağı tabağın üzerine çapraz olarak yerleştirebilirsiniz. Yemekten tamamen ayrılırken, çatal ve bıçağı tabağın üzerine paralel olarak yerleştirebilirsiniz. Eğer yemekte balık yeniyorsa, balık çatalı ve balık bıçağı kullanılır.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Çatal sol elle tutulurken bıçak sağ elle tutulur. Kesme işleminin ardından çatal ve bıçak değiştirilmeden yeme eylemi gerçekleştirilir. Kesme işlemi sırasında çatal ve bıçak dik bir şekilde tutulur. Bunun sebebi de aynı Amerika'da olduğu gibi beslenme alışkanlıklarıdır.
Misafir sofralarında kek, börek dolu tabaklarda kendine küçük bir yer bulan kısır çatalla yenilebilir. Ancak açsanız ve miktarını kendiniz belirliyorsanız kaşıkla hücum edebilirsiniz. Çatal bıçakla kesilebilen her türlü besinin tüketilirken kullanılabilir. Geri kalan her şey kaşıkla yenilebilir.
Bıçağın keskin tarafı kendinize doğru olacak biçimde sağa, çatal ise sol tarafa konur. Sofrada dik oturulmalıdır. Dik oturmak hem masaya hem de sofradaki insanlara duyulan saygının göstergesidir. Dirseklerin masaya konması, yayılarak oturulması ve kolların masayı kaplaması saygısızlık olarak algılanır.
çorba dışındaki bütün yiyecekler için çatal kullanılması uygundur. yemekleri rahat bırakın.
Sağ eliyle yerdi. Sol eliyle yiyenleri ikaz ederdi. Ortaya konulmuş yemeğin, kendi önüne gelen kısmından yerdi. Yemek yerken sağa, sola dayanmaz, yaslanarak yenilmemesini tavsiye ederdi.
kesin bilgi yayalım: pilav ve kuru fasülye, nohut, mercimek grubu yarı sulu yemekler çatalla yenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri